Paaiškėjo, kada tikimasi baigti Švietimo ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų auditą | KaunoDiena.lt

PAAIŠKĖJO, KADA TIKIMASI BAIGTI ŠVIETIMO MINISTERIJOS IR JAI PAVALDŽIŲ ĮSTAIGŲ AUDITĄ

Po naujojo švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus susitikimo su laikinai ministerijai vadovavusiu susisiekimo ministru Roku Masiuliu pranešta, kad Švietimo ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų auditas įsibėgėjo, apčiuopiamų rezultatų tikimasi po poros mėnesių.

R. Masiulio teigimu, auditą toliau tęs bendros Susisiekimo ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijų pajėgos. „Iki šiol bendra komanda buvo, tai tikrai darbo nemesime. Ir sutarėme, kad ta pati komanda, kur pradėjo darbą, jį ir pabaigs. Aišku, vadovaujant ministrui Monkevičiui“, - sakė R. Masiulis. „ Vienas svarbiausių dalykų - ieškoti vidinių rezervų. Auditas kur koncentruojasi - tai viešieji pirkimai, reikia įsitikinti, kad jie daromi pačiu efektyviausiu būdu, sudarant pakankamą konkurenciją ir mažiausiomis kainomis. Taip pat vertinti susijusius asmenis visoje sistemoje, ar nėra taip, kad vyras dirba ministerijoje, žmona - įstaigoje, kuri teikia paslaugas, duktė ar sūnus -privačioje bendrovėje, kuri irgi teikia paslaugas. Tai tą visą nepotizmo žemėlapį irgi darysime. Matysime, ar tas darbų pasidalinimas yra teisingas ir sąžiningas“.

A. Monkevičius neatmeta galimybės laikinai, kol vyksta auditas, nušalinti kai kuriuos vadovaujamas pareigas Švietimo ministerijai pavaldžiose įstaigose einančius asmenis, jei paaiškėtų nepotizmo atvejų: „Matysim, jeigu auditoriai matys pagrindo tam ir teisinis pagrindas bus, tai, be abejonės, iš karto tą padarysime. Nors auditoriai tokių išvadų nepadarė, tokių duomenų nepateikė dar, bet jei tai būtų - iš karto tai padarytume“.

A. Monkevičius taip pat pridūrė, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavaldžioje Nacionalinėje mokyklų vertinimo agentūroje dirbanti jo žmona traukiasi iš vadovaujamų pareigų.

Praėjusių metų gruodžio viduryje susisiekimo ministras R. Masiulis, laikinai ėjęs švietimo ir mokslo ministro pareigas, pavedė atlikti auditą Švietimo ir mokslo ministerijoje bei 17-oje jos reguliavimo srities įstaigų. Švietimo sektoriaus auditui organizuoti pasitelkta Susisiekimo ministerijos komanda, jungtinės auditorių ir korupcijos prevencijos specialistų pajėgos bei Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Audito metu buvo vertinama, ar taupiai naudojami valstybės skiriami asignavimai, ar nėra korupcijos apraiškų viešuosiuose pirkimuose, ar tinkamai derinami viešieji ir privatūs interesai.

Švietimo ir mokslo ministerijos ir 17-os jai pavaldžių įstaigų viešiesiems pirkimams 2016-2018 m. buvo skirta 125,3 mln. eurų.

Pernai valstybės biudžeto asignavimai švietimo sektoriui siekė 1 mlrd. 56 mln. eurų, iš jų 5,1 mln. eurų teko ministerijai ir 1 mlrd. 51 mln. eurų - kitoms 154 institucijoms.

Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžių 17 įstaigų biudžetas sudarė 32,8 mln. eurų. Šios lėšos buvo naudojamos darbo užmokesčiui, „Sodros“ mokesčiams, prekėms ir paslaugoms pirkti.

Didžioji dalis (65 proc.) asignavimų teko mokykloms per savivaldybes.

Rudenį švietimo bendruomenės pasipiktinimą sukėlė Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldaus Ugdymo plėtotės centro organizuoti didelės vertės ugdymo programų atnaujinimo viešieji pirkimai. Jie dėl pažeidimų buvo sustabdyti, centro vadovas Giedrius Vaidelis atleistas iš pareigų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS