Padėjau nelaimėje atsidūrusiam žmogui – galiu tikėtis finansinio atlygio? | KaunoDiena.lt

PADĖJAU NELAIMĖJE ATSIDŪRUSIAM ŽMOGUI – GALIU TIKĖTIS FINANSINIO ATLYGIO?

  • 4

Ar galima tikėtis kompensacijos už netikėtai nelaimėje atsidūrusiam svetimam žmogui suteiktą pagalbą? Teisės specialistai primena, kad tokių atvejų tikrai yra ir kiekvienam žmogui pravartu žinoti, ko galima tikėtis.

Jei gesinate kaimyno gaisrą, randate leisgyvį žmogų ir mokate už jo gydymą ar, pavyzdžiui, esate laivo kapitonas ir padedate skęstančio laivo įgulai ir patiriate išlaidų, galite už tai tikėtis kompensacijos, sako VU Teisės fakulteto docentas, advokatas Laurynas Didžiulis.

Esminis klausimas šiuo atveju, pasak specialisto, ar tas asmuo, kuris suteikia pagalbą, turi kokią nors tarnybinę pareigą ją suteikti. Tokią pareigą turi medikai, policininkai, gaisrininkai ir kt. Visai kitas atvejis, kai privatus asmuo niekieno neparašytas ateina į pagalbą ir patiria tam tikrų išlaidų.

„Būna atvejų, kai asmuo rizikuoja, patiria nuostolių, gaišta savo laiką, praranda turtą, dalį sveikatos, o kitas gauna už tai naudos. Jeigu suteikiama nauda kitam asmeniui, be minties, kad tai yra daroma altruistiniais tikslais, kad tai yra labdara, tai tokiu atveju yra teisinga atlyginti“, – sako L. Didžiulis.

Koks gali būti atlygis už suteiktą pagalbą? Pasak teisės specialisto, tokiu atveju reiki užduoti klausimą: jeigu tai būtų sutartis, kiek tai kainuotų?

„Sutarčių teisė sako, kad jei teisės šalys nesusitaria dėl kainos, tai imama artimiausia rinkos kaina toje vietovėje“, – teigia advokatas.

Daugiau apie tai – įraše

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Šiaip

Dasigyvenome.... Kokia čia tuomet nuoširdi pagalba jei ja suteikdamas iš kart apie atlygi tikiesi? Tuomet tai paslaugų teikimas kuris turi būti iformintas paslaugų teikimo sutartimi o už gautą pelną nuo suteiktų paslaugų turėtų būti mokami mokesčiai. O jei po pagalbos suteikimo kažkas pradės reikalauti kažkokio atlygio kuris nebuvo iš karto aptartas ir teisiškai ifirmintas manau drasiai galima kreiptis i atitinkamas institucijas dėl reketo ir turto prievartavimo.

...

O jei jaunai panelei padedi lagaminą panešt, tai ji privalo natūra atsilyginti?.. :s

Anonimas

Jooooo tikekis, po teismus uztampys
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS