Pajamų nelygybė Lietuvoje – bene didžiausia Europoje | KaunoDiena.lt

PAJAMŲ NELYGYBĖ LIETUVOJE – BENE DIDŽIAUSIA EUROPOJE

Nepaisant to, kad atlyginimų didėjimas Lietuvoje yra vienas sparčiausių, pajamų lygybė – taip pat viena didžiausių.

Lietuvos banko makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus vyresnysis ekonomistas Tomas Šiaudvytis sako, kad pajamų nelygybę turėtų mažinti jų padidinimas uždirbantiems mažiausiai, bet minimalaus mėnesinio atlyginimo padidinimas ne visada gali būti šios problemos sprendimas.

2016-aisiais atlyginimai, pasak T. Šiaudvyčio, kilo sparčiau – jei 2015-aisiais jis sudarė apie 5,5 proc., 2016-aisiais pasiekė beveik 8 proc.

„Iš tikrųjų atlyginimo augimas yra spartus – jis yra vienas iš sparčiausių Europoje, ir jis toliau spartėja“, – pabrėžia ekonomistas, pridėdamas, kad ekonominio pakilimo atlyginimų lygio dar nesame pasiekę.

Nors pajamų nelygybę turėtų mažinti minimalaus mėnesinio atlyginimo padidinimas, pavyzdžiui, 2015-aisiais tai nesuveikė. Ekonomistas pabrėžia, kad 2015-aisais, kai minimalus mėnesinis atlyginimas buvo didžiausiais nuo pat duomenų skelbimo pradžios (t.y. – 2005-ųjų), pajamų nelygybė buvo pati didžiausia Europoje.

Pastaraisiais metais taip pat keletą kartų didintas minimalus atlyginimas, bet pajamų nelygybė taip pat priklauso nuo kitų faktorių: pensijų, socialinių išmokų, dividendų ir t.t.

Plačiau apie tai – pokalbio įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

anarchy

Tuomet nemokėkime mokesčių vagims ar emigruokime

nevadink manes avinu

kas cia rasineja juokus,didziausia nelygybe,tai Anglija,Amerika,Izraelis,Sveicarija...tai Rotsildai,Rokfeleriai,Morganai,Hjuzai-jie valdo per fondus,korporacijas...90 proc viso zemes rutuliuko turtu.Ju nera Forbes sarasuose..avinais vis dar laiko mielus lietuvius,kai raso tokius straipsnius

juokas

Tu durnas ar laikai mus durnias kai atlyginimai bus kaip europoj tada ir galėsi aiškinti kad kyla sparčiai o dabar pagal Europos atlyginimą nekyla o vyksta pasityčiojimas isidarbinai per gimines tai dabar šūda mali

SUSIJUSIOS NAUJIENOS