A. Palionis: gyventojus reikia pratinti prie progresinių mokesčių | KaunoDiena.lt

A. PALIONIS: GYVENTOJUS REIKIA PRATINTI PRIE PROGRESINIŲ MOKESČIŲ

  • 2

Nedidelius progresinių mokesčių tarifus siūlantis įvesti Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys socialdemokratas Andrius Palionis tvirtina, kad jie padėtų gyventojams priprasti prie naujos gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tvarkos.

Parlamentaras siūlo nuo 2018 metų pajamoms, kurios per metus neviršytų 20 tūkst. eurų, taikyti 15 proc. GPM tarifą, pajamų daliai nuo 20 tūkst. iki 30 tūkst. eurų - 16 proc., nuo 30 iki 40 tūkst. eurų - 17 proc., o didesnėms kaip 40 tūkst. eurų - 18 proc. tarifą.

"Kodėl tokie mažiukai procentai? Tai būtų pirmas žingsnis piliečius pratinant prie progresinių mokesčių", - antradienį spaudos konferencijoje Seime sakė A.Palionis.

Anot jo, šiuo metu didžiausia sumokamo GPM dalis tenka vidutines pajamas uždirbantiems žmonėms.

"Gaunasi taip, kad vidutinė klasė, per metus uždirbanti iki 20 tūkst. eurų, sumoka didžiausią GPM dalį, o didesnes pajams gaunantys moka mažiau. Dėl to ir buvo pasirinktas pirmas (didesnio tarifo - BNS) laiptelis, kad nuo tos sumos turėtume po truputį didinti GPM tai daliai žmonių, kurie uždirba žymiai didesnes pajams", - kalbėjo A.Palionis.

Apie galimybę įvesti progresinius mokesčius užsimenama ir Sauliaus Skvernelio Vyriausybės programos projekte, tačiau šiuo atveju nurodoma, kad tokia galimybė bus svarstoma tik ilgalaikėje perspektyvoje, kai tam bus palanki visuomenės nuomonė.

Ilgalaikis progresinių mokesčių idėjos apologetas socialdemokratas Algirdas Sysas BNS yra sakęs, kad vieningos nuomonės šiuo klausimu Socialdemokratų partijoje nėra. Opozicijai priklausantys konservatoriai ir liberalai prieštarauja progresinių mokesčių idėjai.

2016 metų lapkritį 166,3 tūkst. gyventojų pajamos nesiekė MMA, 89,5 tūkst. - buvo lygios MMA, o 844,8 tūkst. - ją viršijo. Vidutinis darbo užmokestis 2016 metų trečią ketvirtį buvo 793,3 euro neatskaičius mokesčių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Marija

na ir zvilgsnis jau ir hitleris su stalinu turbut tokiu baisiu zvilsniu nesvaide

Tai kad

mokesčiai jau ir dabar progresiniai. O jei biudžeto ir finansų komiteto nariai skaičiuoti nemoka, tai išvaikyt tokį komitetą velniop!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS