Per pandemiją nemokėjote „Sodrai“ už PSD? Jums dar siūloma viena išeitis | KaunoDiena.lt

PER PANDEMIJĄ NEMOKĖJOTE „SODRAI“ UŽ PSD? JUMS DAR SIŪLOMA VIENA IŠEITIS

  • 3

Antradienis buvo paskutinė diena savarankiškai dirbantiems atsiskaityti „Sodrai“ už privalomąjį sveikatos draudimą (PSD), jeigu nemokėjo už jį per pandemiją.

COVID-19 pandemijos metus grožio salono vadovė Brigita prisiminė su nerimu.

„Buvo tokia nežinomybė, maksimaliai stengėmės apsaugoti ir save, ir klientus. Iššūkiai kaip organizuoti darbą, kad valymas būtų užtikrintas, sauga užtikrinta. Visi šie iššūkiai ir, aišku, nedarbas“, – šnekėjo ji.

Tačiau tąkart „Sodra“ padarė išimtį ir leido nemokėti (PSD).

„Ši galimybė buvo skirta visiems savarankiškai dirbantiems žmonėms. Nepriklausomai nuo to, ar jie laikinai neturėjo darbo, ar jie tęsė veiklą, į tai nebuvo žiūrima, tiesiog, PSD įmokos nebuvo kiekvieną mėnesį priskaitomos“, – aiškino „Sodros“ atstovė Malgožata Kozič.

Dabar pandemija – praeityje. Į Brigitos grožio saloną užsuka vis daugiau žmonių ne tik pasigražinti, bet ir pailsėti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Deja, pačiai Brigitai atsipalaiduoti nelengva – pečius prislėgė papildomi mokesčiai.

„Atsidariusi „Sodros“ puslapį, pildant motinystės išmokos formą, nustebau, kodėl mano sąskaitoje yra parašyta skola“, – šnekėjo Brigita.

Pasirodo, karantinas ėjo, o skola už laikinai nemokamą PSD fondą kapsėjo toliau. Po karantino „Sodra“ davė gyventojams dvejus metus susimokėti nemokėtas einamąsias PSD įmokas ir antradienį buvo paskutinė diena.

„Kai pasibaigė karantinai, pandemija, dar tęsėsi ekstremali situacija, ji buvo paskelbta Lietuvoje iki 2022 metų balandžio pabaigos. Štai dabar, šiais metais, antradienį sueina dveji metai“, – kalbėjo „Sodros“ atstovė.

Verslininkė Brigita „Sodrai“ skolinga buvo beveik 200 eurų. Juos sumokėti laiku spėjo, tačiau, anot jos, piktina ne pats mokestis.

„Tiek laiko apie tai nežinojome, komunikacijos tikrai trūko iš pačios „Sodros“, – pabrėžė Brigita.

„Sodrą“ bara ir ekonomistai, esą galbūt komunikuota ir buvo, tačiau laikotarpis, per kurį galiojo ši lengvata, ryškiai per ilgas.

„COVID-19 laiku tai buvo tam tikras palengvinimas, bet vėliau jis prisideda prie to, kad į jį verslas nebeatsižvelgia priimdamas savo tolimesnius sprendimus. Tų kaštų jie nebekontroliuoja ir nebereguliuoja“, – nurodė VU ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto docentas Algirdas Bartkus.

Skolininkai – daugiau nei 100 tūkst. Lietuvos gyventojų. Didžioji dalis jų iki šios dienos skolos buvo negrąžinę.

„Taip yra psichologiškai, kad atidedame daugelį dalykų paskutinei minutei ir matome, kad dar virš 70 tūkstančių žmonių turi nesumokėtų įmokų“, – kalbėjo M. Kozič.

Jeigu skola yra atidėta, žmogus yra laikomas apdraustu.

Maksimali nesumokėta PSD įmokų suma vienam žmogui gali siekti beveik 700 eurų. Ekonomistai net ima abejoti, ar išvis savarankiškai dirbančių žmonių dauguma pajėgūs susimokėti tokias skolas iškart?

„Didelė dalis individualia veikla besiverčiančių žmonių yra visokie kurpiai, amatininkai, kuriems kelių šimtų eurų įsipareigojimas gali būti skausmingas, nes žmogus tikrai negyvenantis prabangoje, reikia išlaikyti šeimą ir panašiai“, – teigė A. Bartkus.

Tie, kurie skolos negrąžins, praras sveikatos draudimą. Tada, prireikus skubios gydytojo pagalbos, kompensuojamų vaistų gaus tik susimokėję iš savų santaupų.

Tiesa, „Sodra“ žada, kad tie, kurie neišgali susimokėti iškart nuo trečiadienio – gegužės 1 dienos – galės pateikti prašymą dėl šių įmokų įsiskolinimo sumokėjimo atidėjimo.

Žinoma, tokia galimybė įmanoma ne visiems – įsiskolinimą atidėti galima tik jei skolos suma didesnė nei 125 eurai ir besikreipiantis žmogus kitų atidėtų skolų „Sodrai“ neturi.

„Jeigu skola yra atidėta, žmogus yra laikomas apdraustu. Jeigu jis kreipėsi ir pasakė: „dabar neturiu galimybės sumokėti, bet susitarkime“, – aiškino M. Kozič.

„Sodra“ primena ir toliau nepamiršti kas mėnesį sumokėti PSD. 2024 metais įmoka mokama nuo minimalios mėnesio algos yra 64,50 euro per mėnesį.

Gairės: PSD, Sodra, pandemija, skolos
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Jokių

Psd neturi buti susirgai susimokek

Jei zmogus

nedirbo,neturejo pajamu,tai is ko jam pagimdyti pinigu tam PSD? Ir uz ka ji tada moketi? Juk,jei nedirbi - tai ir negydo niekas nemokamai!

visai del skolos...visai...

tiesiog ne as sugalvojau PSD ...as ju neprasiau nei skaiciuot nei neskaiciuot... dirbt neleidot - trukdet ... veiklos nevykciau...pajamu ner nebuvo ir pakol darbo ir lveiklos leidimus reikes issipirkinet pajamu nebus... bent jau nenusimao kad butu... todel rasau paraiska pasalpai - sodra nusibraukit is pasalpos... as gi neprasiau privalomu mokesciu prigalvot... zmogus ne gyvulys jis turi turet teise ir galimybe rinktis... prie esamos politines ir ekonomines situacijos siauciant ekonominiu ir politiniu sankciju rusijai marui mano kaip zmogaus uzduotis isgyvent su maziausiais nuostoliais mano asmeniniam biudzetui...laisve demokratija gerove uz tai sausio13 kovojom.... todel jokiu banku, jokiu abonementu jokiu privalomu mokesciu ir prievoliu ir aferistisku sutarciu su elektrikais...vsio..pinigu ner todel jei labai norit galiu birka jum galiu duot paciulpt proteinai vitaminai vsio takoje...a jei norit pinigais tai raskit ta kuris man ciulps a jum uz nuciulpima mokes...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS