Pavojingiausias darbas – krovinių pervežimas | KaunoDiena.lt

PAVOJINGIAUSIAS DARBAS – KROVINIŲ PERVEŽIMAS

Apie mirtį darbe, netinkamas darbo sąlygas dažniausiai girdime, kai kalbama apie statybų sektorių. Tačiau taip pat dažnai susižaloja ar dėl ligos miršta ir tolimųjų reisų vairuotojai. Tada iškyla dar viena didelė bėda – palaikų pargabenimas iš užsienio.

Mirė jau keturi

Valstybinės darbo inspekcijos Komunikacijos skyriaus vedėja Gabrielė Banaitytė teigė, kad mirtys darbe dėl ligos (ne dėl nelaimingo atsitikimo) – gana dažnos transporto sektoriuje. "Šiais metais, rugsėjo 5 d. duomenimis, darbe yra mirę keturi krovininio transporto vairuotojai", – sakė ji.

Tai sudaro 18 proc. visų mirties darbe atvejų šiais metais. Pernai mirė 20 vairuotojų – beveik trečdalis visų mirusių darbo vietoje. Iš 20 vairuotojų aštuoni  mirė Lietuvos teritorijoje, dvylika – užsienyje: penki Rusijoje ir po vieną Latvijoje, Suomijoje, Baltarusijoje, Čekijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Vokietijoje.

Rimtas signalas – nuovargis

Daugelis ligų, dėl kurių miršta vairuotojai, – profesinės, kilusios dėl streso, netinkamų darbo sąlygų. Viena svarbiausių sąlygų – vairuotojų darbo trukmė.

Per parą vairuoti galima ne daugiau kaip 9 valandas. Du kartus per savaitę vairavimo trukmę galima pailginti iki 10 valandų. Po 4,5 valandos vairavimo vairuotojas turi daryti ne trumpesnę kaip 45 minučių pertrauką. Taip pat nustatytas laikas ilgesniam poilsiui.

Reiktų atkreipti dėmesį į tai, kad tolimųjų reisų vairuotojai ne tik perveža krovinį iš vieno taško į kitą, bet ir rūpinasi jo pakrovimu – paruošia priekabą, šaldytuvą ar cisterną, turi sutvarkyti pervežimo dokumentus. Tuo metu automobilis stovi, o vairuotojui fiksuojamas poilsio laikas, nors iš tiesų jis dirba.

Kalti ir vairuotojai

Kitas svarbus reikalavimas – techniškai tvarkingas automobilis. "Tvarkingi turi būti ne tik pagrindiniai mechanizmai, bet ir šildymo sistema. Dėl jos gedimo ar netinkamos priežiūros išmetamosiomis dujomis yra apsinuodijęs ne vienas vairuotojas", – aiškino G.Banaitytė.

Teisininkų įmonės "Versum" teisininkas Mantas Valatka taip pat tvirtino, kad saugias sveikatai nekenkiančias sąlygas turi sukurti darbdavys, bet akcentavo, jog tai priklauso ir nuo paties vairuotojo. "Darbuotojas ir pats turi rūpintis savo sveikata bei gyvybe. Jis gali būti tinkamai instruktuotas, turėti visas reikiamas saugos priemones, bet jei jis pats nenaudos tų priemonių ir sąmoningai nesilaikys instrukcijų, pats ir atsakys už savo sveikatos pablogėjimą", – aiškino M.Valatka. Vairuotojui nesilaikant saugumo reikalavimų ar kitaip žalojant savo sveikatą, pavyzdžiui, jei darbuotojas miršta dėl per didelio alkoholio kiekio, darbdavys neatsako už patirtą žalą nelaimės atveju.

Kompensuoti turi "Sodra"

Beje, tolimųjų reisų vairuotojui mirus reiso metu, artimiesiems tenka išgyventi ne tik netekties skausmą, bet ir patirti kitų problemų, pavyzdžiui, sumokėti už palaikų pargabenimą. Tam tikrais atvejais galima sulaukti šių išlaidų kompensacijos.

"Tokių išlaidų kompensavimas priklauso nuo mirties aplinkybių. Jeigu vairuotojo mirties priežastis yra nelaimingas atsitikimas darbe ar profesinė liga ir šios aplinkybės pripažįstamos draudžiamuoju įvykiu, tuomet visas arba dalį dėl vairuotojo mirties patirtų išlaidų turėtų atlyginti "Sodra", – sakė M.Valatka. – Taip pat, jei vairuotojo artimieji priskiriami prie nedideles pajamas gaunančių asmenų, jie gali kreiptis į savo savivaldybę, kad ši kompensuotų palaikų parvežimo iš užsienio išlaidas."

Jeigu vairuotojas miršta reiso metu, tačiau nepripažįstama, kad jo mirtis – nelaimingas atsitikimas ar dėl profesinės ligos, tuomet kūno pargabenimo išlaidas turi padengti vairuotojo artimieji.

Prireikia ir teismų

Jei darbdavys nesutinka atlyginti išlaidų, nors turėtų tai padaryti, artimieji kompensaciją gali prisiteisti. Tiesa, tuomet tenka nueiti kryžiaus kelius – reikia įrodyti, kad mirties metu vairuotojas ir darbdavys buvo susiję darbo santykiais, vairuotojas mirties metu atliko savo darbo funkciją. Taip pat reikia nurodyti žalos dydį, įrodyti darbdavio vykdytus neteisėtus veiksmus ar nevykdytas pareigas, kaip tai lėmė vairuotojo mirtį ir įrodyti darbdavio kaltę.

Teisininkas pataria, kad vairuotojas pats pasirūpintų savimi ir apsidraustų privačioje draudimo bendrovėje. Taip pat vairuotojai turėtų reguliariai tikrintis sveikatą ir patys ja rūpintis.

Trečdalis nelaimių – prie vairo

Mirčių darbe dėl ligos atvejų, įvykusių 2012 m., pasiskirstymas pagal mirusių darbe profesijas

Profesija  Mirties darbe atvejų skaičius  Procentas nuo visų mirties darbe atvejų
Krovininio transporto vairuotojai  20 30,3
Įmonių vadovai, meistrai, projektų vadovai, specialistai 11 16,7
Šaltkalviai, suvirintojai, elektrikai, laivų korpusų surinkėjai 8 12,1
Sargai, kiemsargiai, apsaugos darbuotojai, valytojai 7 10,6
Pagalbiniai darbininkai, krovikai  6 9,1
Pardavėjai, pieno supirkėjai 2 3
Krautuvų vairuotojai  2 3
Pramoninių įrenginių operatoriai  2 3
Keleivinio transporto vairuotojai  1 1,5
Kitų profesijų darbininkai 7 10,6
Iš viso šalyje 66  100

 

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Tutis

Jus pabandykit padirbti BLS (Sanitex) iskrauna vairuotojas 20 tonu skalbimo milteliu Maximoj rankiniu liftu ar tai rupi kokiai nors darbo inspekcijai tai vadinasi vairuotojo poilsiu Aplamai nesuprantu kaip gali atvaziaves vairuotojas neturintis net sanitarinio paso vaiksiuot po sandelius dirbti jungineti sandelio elektro irengimus Kazin kas moketu atsitikus nelaimei susizeidus ar kita suzeidus Manot tai rupi darbo inspekcijai NE VELNIO Gauna atkata ta inspekcija ir tuo viskas baigiasi kaip ir visur

Zenka

Panaši avarija buvo įvykus (kaip nuotraukoje),žuvo žmogus,kai gricius savo vairams buvo uždraudes važinet automagistrale,kad sutaupytu 20 litu,antanas sutaupe,o jaunas vyras,lengvoje mašinoje mire,prispaustas antano sunkvežimio.

Zioma

To darbo inspekcijai,Vlantanos buožės maitina(šelpia pinigais)darbo inspekcija,transportinius ir kaip nori taip moka darbuotojams,stončiams patinka,kad samdiniai dirba be atlyginimo,ar pusvelčiui,tai eik lauk iš to kolchozo,jei netenkina salygos,ko čia verki int-nete,kuo daugiau laisvu galvu stoves,vlantanos kieme,tuo geresne padetis darbo rinkoje vairams.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS