Pensininkų metai: kiek bus papildytos piniginės? | KaunoDiena.lt

PENSININKŲ METAI: KIEK BUS PAPILDYTOS PINIGINĖS?

  • 4

Ekonomistai šiuos metus vadina pensininkų metais: didžioji dalis pensininkų pajus finansinį pagerėjimą. Kas konkrečiai keisis pensijų sistemoje, aiškino „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Nuo šių metų pensijos bus indeksuojamos ir kiek didės, priklausys nuo bendro šalies darbo užmokesčio augimo. Iki šiol apskaičiuojant senatvės pensijas buvo sudedamos trys dalys – pagrindinė, papildoma ir priedas už stažą.

Dabar ją sudarys bendroji dalis (apskaičiuojama atsižvelgus į bazinės pensijos rodiklį ir įgyto bei būtinojo stažo santykį), ir individualioji (apskaičiuojama pagal sukauptų taškų sumą).

Kaip pabrėžė M. Sinkevičius, pensijos dėl indeksavimo jau šį mėnesį didės 7-iais procentais. Pavyzdžiui, jei žmogus pensijos gauna 200 eurų, tai sausį jis gaus jau 14 eurų daugiau. Kils ne tik senatvės, bet ir nedarbingumo, našlių ir kitos pensijos.

Dėl šiemet planuojamo senatvės pensijų perskaičiavimo, kaip akcentavo „Sodros“ direktorius, išmokos turėtų dar labiau ūgtelėti. Tiesa, pinigines jos pasieks greičiausiai tik kitąmet.

„Perskaičiavus pensija tikrai niekam nesumažės – galiu visus nuraminti. Perskaičiavimą atliksime maždaug nuo gegužės mėnesio, kadangi turime įvertinti visus 2017 metų duomenis. [...] Tada siųsime kiekvienam sprendimą, kokia suma jam priklauso perskaičiavus. Bet tą sumą grąžinsime nuo sausio mėnesio“, – kalbėjo „Sodros“ direktorius.

Kitąmet grąžinti planuojama suma  bus išmokama ir už tuos mėnesius, kurie bus praėję nuo perskaičiavimo sprendimo. Daugiausiai įtakos pensijų perskaičiavimo rezultatams turės darbo stažas, ypač – jei jis didesnis nei 30 metų.

„Labai grubiai galima pasakyti, kad jeigu žmogus turi 40 metų stažą, tas papildomas padidėjimas dėl perskaičiavimo gali būti apie 10 eurų“, – aiškina „Sodros“ direktorius.

Nuo 2018 metų būtinasis darbo stažas, kurį reikia sukaupti norint gauti viso dydžio pensiją, ilgės iki 30,5 metų. Jis kasmet ilgės pusmečiu, kol 2027-aisiais pasieks 35 metus.

Norint apskritai gauti pensiją, reikia 15 metų stažo, šis rodiklis šiemet nepasikeis.

Plačiau – įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

nija

Sitiek rasymo del keliu euru padidinimo,atrodo kad 100 dadeda,pensininku metai vadinasi,perskaiciavus dades 10,atiduos kitais metais,o gal neatiduos,o gal numirsiu iki tu kitu metu,nors nerasykit ir nenervinkit,aisku dadeda tai nenuima vis geriau kai ponas kubilius su krize kovojo pensinibku saskaita

Gero linkintis

Kodėl nutylima tai, kad neindeksuokamos buvusių statutinių pareigūnų pensijos? Ar infliacijos tempai šiai kategorijai pensininkų "nesuvalgo" perkamosios galios? Kas per nesąmonė? Atidavus savo žinias, o neretai ir sveikatą ši kategorija pensininkų paliekami už borto!

?????

Pensijos priklausys nuo darbo užmokesčio augimo, tai jei valdininkams, prokurorams, teisėjams padidins algas, tai vidurkis padidės, o dirbančiųjų privačiame sektoriuje, kur alga priklauso nuo savininko godumo ir rinkos, tai atlyginimai, be abejo, nedidės ir jų pensijos tik sumažės? Dabar 800 vidurkis, kiek dirbančiųjų privačiame sektoriuje tiek gauna? Ir tai tik 1 taškas? Dirbantieji privačiame sektoriuje uždirba valdininkams ir algas ir dideles įmokas sodrai , bet matyt, privačiame sektoriuje dirbantiems pensijos mažės? Ir kodėl perskaičiuojama tik nuo 1994 metų?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS