Pieno gamintojų atstovas neatmeta naujo protesto galimybės | KaunoDiena.lt

PIENO GAMINTOJŲ ATSTOVAS NEATMETA NAUJO PROTESTO GALIMYBĖS

Žemdirbių atstovams pareiškus, kad susitikimas su Vyriausybės atstovais nedavė aiškių rezultatų dėl pieno ūkininkų problemų sprendimo, Pieno gamintojų asociacijos vadovas Jonas Vilionis neatmeta naujo  protesto galimybės.

„Tikriausiai, kad teks išvažiuoti su traktoriais. Lenkai, mes šnekamės su kitais, čia dar bus visoj Europoj (protestai – BNS)“, – trečiadienį po susitikimo su premjere Ingrida Šimonyte, žemės ūkio ir aplinkos ministrais Kęstučiu Navicku ir Simonu Gentvilu Vyriausybėje žurnalistams sakė J. Vilionis.

Anot jo, problemos pieno sektoriuje nesprendžiamos.

„Jokio sprendimo, kaip girdėjot, ministras (K. Navickas – BNS), jis nieko nežino, nieko nesupranta. (...) Ir Šimonytė šiandien nieko nepasakė ir nieko nespręs. (...) Vėl aš jums pasakau: žemės ūkio ateitis – tai tamsi, tamsi naktis“, – teigė J. Vilionis.

Žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko teigimu, pieno sektoriaus problemas turėtų išspręsti šiuo metu svarstomas vadinamasis pieno įstatymas.

„Pieno klausimas yra pats sudėtingiausias, nes jis yra daugiakomponentinis. Ką išgirdome ir ką premjerė pasakė, kad imasi Pieno įstatymo, tos pačios problemos yra išvardintos, (...) dėl teisingos kainos, teisingo apmokėjimo, teisingo informavimo ūkininkams apie tas superkamas kainas, tai tas yra Pieno įstatyme ir jis yra, jis svarstomas“, – žurnalistams sakė jis.

Žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas teigė, kad pieno sektoriaus problemos – vienintelės iki šiol neišspręstos  šalies ūkininkų sausį Vilniuje surengtame proteste keltos problemos.

„Nieko apčiuopiamo šiai dienai neturim. Siūloma pieno įstatymą, kuris dabar yra Seime, tobulinti šitą įstatymą. Daugiau nieko“, – po susitikimo žurnalistams sakė I. Hofmanas.

„Kiti punktai yra išspręsti – dėl akcizų, dėl žaliojo dyzelino, o saugotinos teritorijos, daugiametės pievos yra stipriai pasistūmėjusios procese ir jose yra dar galbūt neišspręstų vietų, bet judama link pabaigos“, – teigė jis.

Nieko apčiuopiamo šiai dienai neturim. Siūloma pieno įstatymą, kuris dabar yra Seime, tobulinti šitą įstatymą. Daugiau nieko.

 

Vyriausybės Spaudos tarnyba pranešė, kad žaliojo dyzelino naudojimo bei akcizo suskystintoms naftos dujoms klausimai iš esmės išspręsti. Be to, susitikime aptartas ūkininkams palankus derybose su EK pasiektas sprendimas leisti šiais metais neatkurti daugiamečių pievų.

Taip pat diskutuoti šiuo metu derinami pakeitimai dėl žemės ūkio veiklos vandens apsaugos juostose ir zonose.

„Tai reglamentuojantį pakoreguotą Aplinkos ministerijos parengtą įstatymo projektą planuojama teikti svarstyti Seimui pavasario sesijoje“, – teigiama pranešime.

Anot Vyriausybės, sutarta dėl pieno gamintojų atstovų dalykinių siūlymų teikimo Žemės ūkio ministerijai, į juos būtų atsižvelgiama tobulinant Seimui pateiktą Pieno įstatymo projektą.

Seimo Kaimo reikalų komitetas kovo pradžioje pranešė artėjančioje pavasario sesijoje ketinantis atnaujinti vadinamojo pieno įstatymo svarstymą – anksčiau buvo padaryta pertrauka.

Komitetas dar pernai birželį padarė pertrauką svarstydamas šį pieno supirkimo kainų reguliavimą bei kainodaros viešinimą numatančio įstatymo projektą – taip siekta aptarti projektą su žemdirbiais bei sulaukti ekspertinio vertinimo. Jis atliktas 2023 metų gruodžio pabaigoje.

Įstatymo projektu siūloma pieno kainą nustatyti sutartyje, perdirbėjus įpareigoti nustatyti aiškią priedų ir priemokų sistemą. Derybos tarp pirkėjo ir pardavėjo dėl sutarties sąlygų priklausytų nuo atstovavimo pieno gamintojams – jie būtų skatinami burtis ir kartu derėtis su perdirbėjais ir tokiu būdu būtų stiprinama pieno gamintojų derybinė galia, jie būtų daugiau įtraukti į rinkos stebėjimą ir gautų daugiau informacijos apie pokyčius tiek pieno produktų, tiek žaliavų rinkose.

Perdirbėjui būtų draudžiama vienašališkai pakeisti sutarties sąlygas, mažinti pieno kainą dažniau nei kas du iš eilės einančius pieno tiekimo laikotarpius. Taip pat būtų draudžiama mokėti priemokas ir priedus, kurių bendra suma būtų didesnė nei 20 proc. pieno kainos.

Perkant pieną iš žemės ūkio kooperatyvo ar gamintojo organizacijos, būtų draudžiama mokėti mažesnę negu mokama vidutinė pieno kaina, kai jis perkamas tiesiogiai iš pardavėjo. Be kita ko, būtų draudžiama pirkti pieną iš ūkio, kurio pieno sudėtis ir kokybė nėra įvertinta laboratorijoje.

Tai buvo jau antras ūkininkų susitikimas su premjere ir kitais Vyriausybės nariais šiemet.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS