Pirmosios permokos jau pasiekė gyventojų sąskaitas | KaunoDiena.lt

PIRMOSIOS PERMOKOS JAU PASIEKĖ GYVENTOJŲ SĄSKAITAS

  • 0

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (VMI prie FM) informuoja, kad 15,7 tūkst. gyventojų, pateikusių preliminarias pajamų mokesčio deklaracijas, pasipildžiusiomis sąskaitomis gali džiaugtis jau dabar, nors permokų grąžinimo terminas baigiasi tik liepos 31-ąją. Šiemet permokos pradedamos grąžinti nepraėjus nė dviem savaitėms nuo deklaravimo pradžios, VMI jau pervedė daugiau nei 2,5 mln. Eur permokos.

„Kaip ir kasmet permokos grąžinamos gyventojams, kurie deklaracijas pateikė laiku ir jas užpildė be klaidų, o jų pateikti duomenys sutampa su VMI turimais duomenimis. Sistema sąrašus sudaro atsitiktine tvarka“, – sako VMI prie FM Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė, pažymėdama, kad nuo šiandien pavedimus į gyventojų sąskaitas VMI atliks kiekvieną darbo dieną, atsižvelgdama į savivaldybių biudžetų pajamas.

VMI atkreipia dėmesį, kad deklaruota permoka nebus grąžinta, jei gyventojas mokesčių administratoriaus nurodymu nėra patikslinęs anksčiau pateiktų pajamų deklaracijų ar pateikęs nekilnojamojo turto mokesčio deklaracijos. Taip pat mokesčių administratorius pasilieka teisę susidariusią gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permoką įskaityti į turimas kitas mokestines prievoles. Taigi gyventojai Mano VMI arba telefonu 1882 turėtų pasitikrinti, ar nėra skolingi VMI, o Elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS) suformuotoje trečiųjų asmenų pažymoje – ar visos privalomos deklaracijos pateiktos. Kitaip tariant, permokos bus grąžinamos tik tiems mokesčių mokėtojams, kurie savo pareigas vykdo atsakingai: neturi skolų ir yra pateikę visas deklaracijas. Kai visos prievolės bus įvykdytos, permokos bus grąžintos.

VMI vis dar sulaukia patikslintų duomenų iš trečiųjų šaltinių, todėl deklaracijas jau pateikę gyventojai turėtų pasitikrinti, ar jų preliminarios deklaracijos nėra atnaujintos, o pastebėję pakeitimus, pateikti patikslintą deklaraciją. Tą jie gali padaryti paprastai – prisijungę prie Elektroninio deklaravimo sistemos (EDS).

„Pasitaiko, kad gyventojas deklaracijoje pateikia duomenis, kurie nesutampa su VMI turima informacija apie jo pajamas ir išlaidas, – sako S. Aliukonytė-Šnirienė. – Tokiu atveju VMI specialistai dėl informacijos tikslinimo ar papildomų dokumentų susisiekia su gyventojais telefonu, paskelbia pranešimus EDS arba išsiunčia įprastu paštu, todėl reikėtų nepamiršti pasitikrinti, ar nėra naujų pranešimų.“

VMI duomenimis, iki šios dienos pajamas už 2017 metus jau deklaravo 522 tūkst. gyventojų, turto deklaracijų pateikta daugiau nei 19,7 tūkst., taip pat iš 48,5 tūkst. gyventojų buvo gauta prašymų skirti paramą organizacijoms ir virš 3 tūkst. gyventojų skyrė partijoms. 350 tūkst. gyventojų deklaravo, kad nori pasinaudoti GPM lengvatomis ir susigrąžinti beveik 59 mln. Eur sumokėto mokesčio, o beveik 75 tūkst. gyventojų deklaravo turėsiantys sumokėti 20 mln. Eur.

VMI primena, kad pajamų deklaracijas, kaip ir kasmet, privalo pateikti gyventojai, kurie pernai vykdė įregistruotą individualią veiklą, turėjo verslo liudijimus, pardavė tris metus neišlaikytą nuosavybėje transporto priemonę ar dešimt metų neišlaikytą nuosavybėje nekilnojamąjį turtą, gavo palūkanų už paskolas iš bankų, įmonių, didesnes nei 500 Eur palūkanas už indėlius ir ne nuosavybės vertybinius popierius pagal sutartis, sudarytas nuo 2014 m., gavo nuomos pajamų iš gyventojų, iš artimųjų gavę didesnes nei 2500 Eur dovanas (piniginių ar kilnojamaisiais daiktais) arba didesnes nei 2500 Eur dovanas iš kitų gyventojų, bet kokių pajamų gavę iš užsienio valstybės ir pan. Kaip ir kasmet, pajamas deklaruoti turi gyventojai, ėję Gyventojų turto deklaravimo įstatyme nurodytas pareigas, ir jų sutuoktiniai.

Deklaruoti pajamas turi ir tie, kuriems buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD), ir dėl to privalantys sumokėti dalį gyventojų pajamų mokesčio, arba norintieji susigrąžinti permoką dėl pritaikyto ne viso NPD ar papildomo NPD už vaikus, asmenys, kurie praėjusiais metais mokėjo įmokas už iki 2008 m. gruodžio 31 d. paimtą būsto paskolą, už gyvybės draudimą, įmokas į pensijų fondus ar pirmąsias studijas aukštojoje mokykloje.

VMI atkreipia gyventojų dėmesį, kad šiais metais apsidraudusieji gyvybės draudimu ar papildomai kaupiantieji III pakopos pensijų fonduose 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio galės susigrąžinti nuo bendros gyvybės draudimo įmokų ir (ar) įmokų į pensijų fondus sumos, neviršijančios 2 tūkst. Eur, o grąžintina pajamų mokesčio permokos suma bus ne didesnė kaip 300 Eur.

Išsamią informaciją apie pajamų ir turto deklaravimą gyventojai ras VMI interneto svetainėje www.vmi.lt (Gyventojams -> Aktualu -> Gyventojų pajamų ir turto deklaravimas už 2017 metus).

VMI primena, kad savarankiškai aktualią informaciją mokesčių klausimais, seminarų dalijamąją medžiagą, paaiškinimus ir komentarus galima rasti adresu www.vmi.lt. Pasikonsultuoti su VMI specialistais mokesčių klausimais galima paskambinus telefonu 1882 arba +370 5 255 3190. Telefonu suteikta konsultacija yra lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai yra įrašomi bei saugomi 5 metus.

Informaciją apie VMI veiklą galite sekti ir socialinio tinklo „Facebook“ oficialiame VMI puslapyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS