Po praeitą savaitę praūžusio lietaus žalos patyrė ir ūkininkai | KaunoDiena.lt

PO PRAEITĄ SAVAITĘ PRAŪŽUSIO LIETAUS ŽALOS PATYRĖ IR ŪKININKAI

Pasak žemdirbių, daugelyje Lietuvos rajonų bręsta didelis javų derlius, o javapjūtė turėtų prasidėti dešimt dienų vėliau nei įprastai. Daržovių nuėmimas, palyginti su pernai, dėl vėsių orų vėluoja daugiau nei mėnesį. Kur daugiausiai lijo, dalis laukų vis dar apsemti. Jei liūtys tęsis, žemdirbiai gali patirti didelių nuostolių.

Širvintų rajone po smarkių praėjusios savaitės liūčių, kai daržovės tiesiog plaukė, dalis laukų dar nesugėrė vandens.

Lapelės kaimo ūkininkų Zablackų laukuose apie potvynį primena ir keliukas, virtęs upeliu, ir vandens išplautos morkos.

Buvo apsemti ir šiltnamiai: dėl to neliko nei  pomidorų, nei agurkų derliaus. Pasak ūkininkės, stichijos padaryta žala siekia 20 tūkst. eurų.

„Negalime įvažiuoti į laukus, kur morkos auga, negalime jų prižiūrėti – nei nupurkšti, nei patręšti. Neprisimenu, kad tokie nuostoliai būtų padaryti, kad šitaip keliai būtų išplauti. Dabar aplinkkeliu važiuojame, kurą eikvojame“, – nuogąstavo ūkininkė Danutė Zablackienė.

Kitoks vaizdas – stambaus Kelmės rajono ūkininko laukuose. Čia imami kopūstai, morkos, bręsta javai, bet daržovių derlius dėl vėsių orų esą vėluoja kone pusantro mėnesio.

Daugiausiai liūtys laistė pietrytinius šalies rajonus, o Vidurio Lietuvos ūkiai nuo liūčių nenukentėjo, tad, pasak Žemės ūkio Konsultavimo tarnybos vadovo Edvardo Makelio, aruodai brandina nemažą derlių: „Derlius neblogas susiformavęs, kad tik orai leistų jį nuimti. Kelti panikos, kad nebus derliaus, nėra reikalo. Manau, bent 10 dienų dar javapjūtės nebus. Vienareikšmiškai sakau, kad žemdirbiai turi pasiruošti. Šiemet dėl orų bus sunaudojama daugiau kuro derliui nuimti, ir technika turės dirbti sudėtingomis sąlygomis.“

Anksčiau javapjūtė vidutiniškai prasidėdavo liepos 22 –24 dienomis. Šiemet, pasak mokslininkų, ji vėluos maždaug dešimt dienų. Suprantama, daug ką lems orai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS