Pramonė per penkis mėnesius sumenko 8,4 proc. | KaunoDiena.lt

PRAMONĖ PER PENKIS MĖNESIUS SUMENKO 8,4 PROC.

  • 6

Visos pramonės produkcijos vertė Lietuvoje šiemet sausį-gegužę sumažėjo 8,4 procento. Vien gegužę, palyginti su tuo pačiu metu pernai – augo 1,5 proc., o palyginti su balandžiu, smuko 2,8 proc.

Metiniai pramonės rodikliai iki šiol mažėjo nuo praėjusių metų gruodžio.

Per penkis šių metų mėnesius pramonės produkcijos vertė siekė 14,7 mlrd. eurų to meto kainomis, o vien gegužę – 2,9 mlrd. eurų, skelbia Valstybės duomenų agentūra.

Per mėnesį sumažėjo vaistų pramonės gamybos produkcija – 21 proc., chemikalų ir chemijos produktų – 17,8 proc., rafinuotų naftos produktų gamybos – 15,8 proc., elektros įrangos gamybos produkcija – 8,3 procento.

Ekonomistas: pramonės padėtis nebeblogėja, yra stabili recesija

Lietuvos pramonei neigiamos įtakos gegužę labiausiai turėjo kritusi chemijos produktų  gamyba, sako ekonomistas Aleksandras Izgorodinas. Dabartinę padėtį šalies pramonėje jis apibūdino kaip stabilią recesiją.

„Nepaisant to, kad dabartinis kritimas gegužę yra 6,4 proc., o balandį buvo 4,9 proc., tai techniškai žiūrint, situacija gegužę pablogėjo, bet ji pablogėjo tik dėl to, kad įvyko techninė rokiruotė tarp pagrindinių pramonės sektorių (...) Bet situacija pramonėje nebeblogėja, yra stabilus kritimas, stabili recesija“, – BNS teigė A. Izgorodinas.

Bet situacija pramonėje nebeblogėja, yra stabilus kritimas, stabili recesija.

„Pablogėjo situacija, nes chemikalų gamyba vėl nukrito, gegužę – beveik 19 proc., o balandį ta gamyba augo. Gali būti, kad mažėjančios trąšų kainos rinkose apsunkina mūsų trąšų sektoriaus gamybą“, – pridūrė jis.

Pasak A. Izgorodino, medienos ir baldų gamybos situacija liko gana stabili. Medienos gamybos metinis smukimas gegužę siekė 27 proc., o balandį – 32,9 proc. Baldų gamyba gegužę smuko 18,3 proc., o balandį – 18,8 procento.

„Tie sektoriai, kurie priklausomi nuo palūkanų, jie toliau rodo smukimą. Gera naujiena ta, kad pastaruoju metu tas kritimo tempas kiek stabilizavosi“, – sakė ekonomistas.

Jis atkreipė dėmesį, kad vasarą ir rudenį Lietuvos pramonė gali pajusti euro zonos įmonių spaudimą mažinti kainas.

„Europos Komisijos apklausos rodo, kad euro zonos pramonės įmonės sparčiai mažina savo prognozes dėl pardavimo kainų. Tai reiškia, kad dėl krintančio vartojimo ir sumažėjusių žaliavų kainų euro zonos įmonės po kelių mėnesių greičiausiai pradės mažinti savo gaminių kainas ir pradės daryti spaudimą Lietuvos gamintojams, kad jie  mažintų kontraktinės gamybos įkainius. Tą padaryti bus nelengva, turint omenyje spartų darbo užmokesčio augimą pramonėje keletą paskutinių metų“, – sakė A. Izgorodinas.

„Produktyvios įmonės su tuo susitvarkys gerai, bet neproduktyvios įmonės gali turėti problemų“, – teigė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

sankciju rusams

daugiau sankciju...

nieko asmenisko tiesiog

geroves politikos cholera... sankcijos... vakcinos.... inflecija.... pragyvenimo kainos kyla .... tuoj duona bus pagal korteles kvotas ir leidimus.,.. gerove... aferistams politikjoj

Anonimas

Siaubas...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS