Prašo Darbo inspekcijos ištirti, ar nepažeidžiamos vairuotojų teisės | KaunoDiena.lt

PRAŠO DARBO INSPEKCIJOS IŠTIRTI, AR NEPAŽEIDŽIAMOS VAIRUOTOJŲ TEISĖS

Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos narys Algirdas Butkevičius kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją, prašydamas išnagrinėti, ar nėra pažeidžiamos transporto sektoriuje dirbančių vilkikų vairuotojų teisės, verčiant darbuotojus eiti nemokamų atostogų. Tokie dirbantieji dėl darbdavio noro sutaupyti gali prarasti teisę į socialinį draudimą arba tapti skolininkais valstybei.

Valstybinės darbo inspekcijos prašoma patikrinti, ar transporto sektoriaus įmonėse nemokamos atostogos suteikiamos laikantis darbo santykius reglamentuojančių teisės aktų, nepažeidžiant darbuotojo teisių. Pasak parlamentaro, ir iki naujojo Darbo kodekso, ir įsigaliojus naujai redakcijai - darbuotojo išleidimo nemokamų atostogų reglamentavimas iš esmės liko nepakitęs, todėl naujasis Darbo kodeksas negali būti priedanga tokiems galimiems pažeidimams.

Viename naujienų portale publikuotame straipsnyje apie vilkikų vairuotojų darbo specifiką teigiama: „Bent keliolika vilkikų vairuotojų skundėsi, kad, vos tik grįžę iš ekspedicijos, yra verčiami eiti nemokamų atostogų. Apie jas paliudijo ir Gintaras Kondrackis, krovininio autotransporto darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas, to nepaneigė ir „Linavos“ generalinis sekretorius Tomas Garuolis.

„Jei taip yra iš tiesų - tie darbuotojai netenka socialinio draudimo, žmogus susirgęs negautų nemokamo gydymo, o per metus susidarius didesniam nemokamų atostogų laikotarpiui - galiausiai mažėja ir darbo stažas. Negaliu tylėti, jei matau, kad darbdavys siekia taupyti darbuotojo sąskaita. Kai matau, kad yra problemos, stabdančios verslą - padedu jas šalinti, tačiau jei matau, kad skriaudžiami darbuotojai - jaučiu pareigą tai spręsti, kad tokie galimi pažeidimai nesikartotų. Todėl raštu kreipiausi į Valstybinę darbo inspekciją, kad ši patikrintų, ar nėra piktnaudžiaujama nemokamų atostogų skyrimo tvarka, ir kaip būtų galima pažeidimams užkirsti kelią“, - sako Seimo narys A. Butkevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

istyrem

viskas ten gerai,haholai palaipsniui isitvirtins lietuvoje,teks mokytis rusiskai nes haholai ukrainietiskai nemoka,putinas gudriai perkelia savus i lietuva,beda per 141 ateity laukia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS