R. Dargis: su mokesčiais reikėtų elgtis išmintingai ir toliaregiškai | KaunoDiena.lt

R. DARGIS: SU MOKESČIAIS REIKĖTŲ ELGTIS IŠMINTINGAI IR TOLIAREGIŠKAI

  • 4

Lietuvos verslas diskusijos apie mokesčių reformą pasigenda pozicijų ir išsakomų nuomonių stabilumo –tokius apibendrinimus galima daryti po LPK atliktos apklausos kaip verslas vertina naujai pasiūlytą reformą.

"Verslui reikia stabilumo ir prognozuojamos situacijos. Nepamirškime, kad visos investicijos ateina, kai yra aišku, kas vyksta ir kas bus, o kalbos apie mokesčius ir jų pakeitimus verslui yra ypatingai jautrus ir daugelį apsisprendimo faktorių įtakojantis dalykas. Valdantieji prabilo apie kažkokius tektoninius mokesčių pasikeitimus nuo kitų metų, tai, žinoma, neprideda pasitikėjimo valstybe", – pažymi LPK prezidentas Robertas Dargis.

Pasak R.Dargio, įmonių vadovai labai skirtingai vertina siūlomas reformas ir pažymi, kad didelių permainų verslas tikrai nepajus. 101 Lietuvos įmonių vadovų nuomonių ir prognozių apklausos analizė parodė, kad 26,7 proc. apklaustųjų bendrai Vyriausybės reformas vertina teigiamai, nors tokia pati dalis - 26,7 proc. apie šiuos mokesčių ir socialinės sistemos tobulinimus atsiliepia neigiamai. Neigiamai atsiliepiantys apie pasiūlytas reformas, teigia, jog siūlymai yra neišgryninti ir neryžtingi, visiškai neaiški ekonominė nauda. Neigiamai atsiliepiantys apie reformas pažymi, kad reforma nėra sisteminė ir yra nedidelės apimties. Pasak jų, ji nesprendžia esminių problemų ir tikėtina, kad duos labai mažai realios naudos.

O svarbiausia planuojant tokią reformą numatyti tikslus, kurių ketinama siekti bent artimiausius 5 ar 10 metų.

"Mokesčių reformą turi ir teigiamą poveikį – ji prisidės prie socialinės atskirties mažinimo. Niekas neabejoja mokestinės reformos reikalingumu, tačiau būtina galvoti, kaip mažinti darbo mokesčius ir valstybei gauti daugiau pajamų iš netiesiogiai ekonomikoje dalyvaujančio kapitalo. O svarbiausia planuojant tokią reformą numatyti tikslus, kurių ketinama siekti bent artimiausius 5 ar 10 metų. Jei siekiame tik surinkti biudžetą, tai tokia reforma neduos siekiamo efekto. Permainos turi nubrėžti valstybės ekonominio augimo ir konkurencingumo perspektyvą. Turime suprasti, kad gerai išvystytos socialinės sistemos įmanomos tik augančiose ir sveikose ekonomikose. Šiandieninės socialinės problemos gali būti išspręstos tik užtikrinus sąlygas ekonomikos augimui ir darbo vietų kūrimui", – teigia R.Dargis.

LPK prezidentas pažymi, kad apie priemones, užikrinančias Lietuvos ekonomikos tvarumą verslas kalba jau ne vienerius metus. Yra būtnos struktūrinės reformos, skatinančios tvarų ekonominį vystymąsi. Reikalingos priemonės, skatinančios verslą investuoti į naujus efektyvius gamybos procesus, nes tai užtikrina didesnį pridėtinės vertės kūrimą ir darbo kaštų mažinimą, kas savo ruožtu įtakotų ir kainų kilimą.

Vienas svarbiausių Vyriausybės siūlomų pokyčių, galinčių padėti pramonei užtikrinti šiuos tikslus yra siūlymas taikyti 100 proc. pelno mokesčio lengvatą investuojantiems į technologinį atsinaujinimą. LPK atlikta apklausa parodė, jog įmonės yra itin suinteresuotos technologiniu atsinaujinimu, net 84 proc. įmonių vadovų teigė, kad ketina pasinaudoti šia lengvata ir tai būtų didelė paskata didinti gamybinius pajėgumus, kelti našumo lygį ir didini konkurencingumą tiek vietinėje, tiek tarptautinėje rinkoje. Įmonių vadovai atkreipė dėmesį, kad tokia lengvata jau seniai buvo reikalinga, jeigu yra siekiama pakelti bendrą investicijų lygį šalyje.

"Jau šių metų II ketvirčio įmonių lūkesčių indeksas rodė, kad daugiau nei 47 proc. įmonių vadovų ketina didinti investicijas. Daugiausiai investicijų bus nukreipta į įmonių modernizaciją ir gamybinių pajėgumų, kurie šiuo metu pramonės sektoriuje jau viršija 77 proc., didinimą. Gamybos modernizavimas yra neišvengiamas ir dėl poreikio kelti našumo lygį”, - sako R.Dargis.

Pasak R.Dargio, verslui didelį susirūpinimą kelia valstybės vadovų ir valdančiųjų pasisakymai, kurie daugeliu atveju atspindi pakankamai skirtingas pozicijas mokesčių ir mokesčių sistemos reformos klausimais. „Verslui reikalingas stabilumas, nes yra planuojamos investicijos, infrastruktūros sukūrimas ir plėtra, investicijos į žmones ir naujas darbo vietas, todėl negalime kalbėti apie mokesčių keitimus ad-hoc ir kas keleri metai. Reikalingas sisteminis ir strateginis požiūris. Jau ne kartą esu sakęs - su mokesčiais reikėtų elgtis atsargiai, išmintingai ir toliaregiškai“, – pažymi LPK prezidentas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

nuomonė

Net Latvija įvedė progresinius pajamų mokesčius,o Lietuva vietoje to įvedė sodros lubas. Manau,Lietuvos turtingieji bus dar turtingesni-progresinių pajamų mokesčių nera,bet yra sodros mokesčio lubos-nuo sumos virš 6000 eurų per mėn. sodros mokesčio mokėti nebereikia? Manau,Lietuva yra milijonierių mokestinis rojus.

R

26 metus verslininkai elgėsi NEišmintingai ir ir NEtoliaregiškai ir išvarė iš Lietuvos beveik milijoną piliečių. O dabar reikalauja kitus elgtis "išmintingai ir toliaregiškai“. Panašu į demagogiją.

ateis Ivanas ..ir nuramins ,

kokiems 25 metams ,manyciau versLIA nykams pats laikas pereit prie stambiu ir smulkiu suku gamybos--tures kuom baltas meskas sukuot ir patys sau uteles issikrapstyt , viltis ,kad pasislepsit australijoj ar amerikoj galit vyt salin -ne tie laikai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS