R. Karbauskis: nauja komisija aiškinsis žemės ūkio reikalus | KaunoDiena.lt

R. KARBAUSKIS: NAUJA KOMISIJA AIŠKINSIS ŽEMĖS ŪKIO REIKALUS

Seime bus sudaryta dar viena komisija, kuri aiškinsis dirbamos žemės įsigijimą, jos koncentraciją, trąšų prekybą ir kai kuriuos kitus su ūkininkavimu susijusius klausimus, sako „valstiečių“ lyderis.

„Su Gabrieliumi Landsbergiu (konservatorių lyderiu – BNS) susitarėme, kad agrokomisija bus pagrindu Kaimo reikalų komiteto, kaip mes ir siūlėme. Tikiuosi, kad projektas bus registruotas šią arba kitą savaitę. Mes turėsime progą tą komisiją sudaryti“, – antradienį Seime pranešė Ramūnas Karbauskis. Jam priklauso viena didžiausių grūdų ir kitos žemės ūkio produkcijos gamybos ir prekybos grupių „Agrokoncernas“. 

R. Karbauskis BNS pareiškė, kad analizuojami klausimai liks tie patys, kuriems Seimas nepritarė gegužę. 

„Mes teiksime tą patį pasiūlymą, kuris anksčiau buvo Kaimo reikalų komitete. Jis pritars. Tikiuosi, jeigu konservatoriai blokuos, vėlgi nieko neišeis“, – sakė „valstiečių“ lyderis. 

Pavasarį dėl žemės ūkio reikalus tirsiančios komisijos diskutavo trys Seimo komitetai – Teisės ir teisėtvarkos bei Kaimo reikalų komitetai tada nepritarė siūlymui analizuoti situaciją dėl dirbamos žemės įsigijimo ir padėties žemės ūkyje. Tačiau Seimas jų išvadoms nepritarė ir nurodė klausimą spręsti Ekonomikos komitetui, kuris buvo tos pačios nuomonės. 

Opozicija, inicijavusi tokią komisiją, jai tuomet siūlė atsakyti į tris dešimtis klausimų dėl dirbamos žemės įsigijimų, į Lietuvą iš trečiųjų šalių įvežamų trąšų, augalų apsaugos priemonių, technikos pardavimų, grūdų ir aliejinių augalų, sėklų rinkų pasidalinimo, grūdų elevatorių valdymo.

Tuo metu „valstietė“ Agnė Širinskienė pavasarį siūlė aiškintis visus 1991-2016 metų politinius sprendimus, turėjusius esminės įtakos žemės ūkio valdymui, o visus tyrimo iniciatorės opozicijos klausimus siūlė išbraukti. Dėl per plataus tyrimo Kaimo reikalų komitetas ir atsisakė tyrimo imtis ir dėl A. Širinskienės siūlymo nebalsavo. 

Komiteto vadovas „valstietis“ Andriejus Stančikas BNS yra sakęs, kad komitetas savo iniciatyva aiškinsis dirbamos žemės koncentraciją, trąšų rinkos situaciją ir vekselių žemės ūkyje klausimą. Kol kas komitetas jokių sprendimų šiuo klausimu nėra priėmęs.

Grupė Seimo narių iš opozicijos savarankiškai, visuomeniniais pagrindais nagrinėja koncentracijos žemės ūkyje problemas, jau apklausė pirmuosius liudytojus, o tyrimą planuoja baigti iki metų pabaigos. Laikinosios darbo grupės vadovas yra konservatorius Jurgis Razma.

Imtis žemės ūkio situacijos tyrimo opozicija pasiūlė paaiškėjus, kad „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ naudojosi politiko sūnų, sesers, brolio, tėvo valdoma žeme ir galbūt nepaiso tvarkos, kad vienas fizinis arba juridinis asmuo gali valdyti ne daugiau kaip 500 hektarų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

pepė

Nu va karbauskis vis šiek ir šika ,jau šlykštu klausytis dar komisijas sudarinėja pinigus eikvoja į niekur,pagalvokit apie sergančius vaikus ,benamius badaujančių ,o ne su tuo vagim užsiimkit jam visvien negana prisišikęs storiau nei meška.ir kaip niekur nieko sėdi sau valdžioj ir vaidina šventakuprį.

Klausimas

Karbauskis tirs Karbauskį :)?

Zelemunčikas

Manau konservatoriai tikrai blokuos,nes šioje siūlomoje komisijoje ,,savi šaudys į savus''.Išeitis viena-drapaku per konstituciją.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS