R. Lazutka apie pensijų reformą: tai yra posūkis 180 laipsnių kampu | KaunoDiena.lt

R. LAZUTKA APIE PENSIJŲ REFORMĄ: TAI YRA POSŪKIS 180 LAIPSNIŲ KAMPU

  • 7

Ekonomistas Romas Lazutka kritikuoja pensijų reformą, kuriai trečiadienį vyriausybė pritarė vienbalsiai. Eksperto manymu, įvykdžius numatytus pokyčius, gali sumažėti „Sodros“ pajamos, o lietuviai – nustumti į privačius pensijų kaupimo fondus.

Pensijų reformai pritarusi vyriausybė siūlo nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus. Juose norintis kaupti darbuotojas turėtų mokėti 4 proc. atlyginimo (iki šiol mokėdavo 2 proc.), o valstybė ir toliau prisidės 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Tikimasi, kad siūlomi pakeitimai įsigalios nuo kitų metų pradžios.

Sociologas, ekonomistas R. Lazutka „LRT aktualijų studijai“ trečiadienį teigė, kad įgyvendinus šias pertvarkas dėl sumažėjusių įmokų į „Sodrą“, sumažės ir lėšos, skiriamos pensijoms.

„Kitose šalyse ta privati pensija yra tik papildoma, o valstybės neatsisako savo politikos išlaikyti socialinio draudimo pensijas, tai jų finansavimo mažinimas yra visiškai ne ta linkmė, kuria reikėtų žengti, nes visuomenė senėja, dirbančių žmonių skaičius Lietuvoje gali mažėti, pensijos ir dabar yra labai mažos, tai atitraukti lėšas iš „Sodros“ pensijų sistemos iš tikrųjų yra ne tas žingsnis“, – dėstė ekonomistas.

Jo manymu, valdantieji, pateikdami tokią reformą, išdūrė visuomenę, nes anksčiau kalbėjo apie kitus planus.

„Dabartinė politinė dauguma, eidama į rinkimus ir paskui rengdama vyriausybės programą, kalbėjo apie tai, kad lėšų pervedimas iš „Sodros“ į antrąją pakopą bus sustabdytas. Dabar, kada pristatyta reforma, kurioje pasakyta, kad bus sumažintos įmokos į „Sodrą“, čia tikrai yra posūkis 180 laipsnių kampu. Tai galima vadinti išdūrimu, galima kitaip vadinti, bet pasiūlyta daryti kitaip, negu buvo žadėta“, – kritikos negailėjo R. Lazutka.

Profesoriaus teigimu, siūlymo nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus įgyvendinimas sumažintų „Sodros“ pajamas. Tiesa, kaip teigia R. Lazutka, šiuo metu „Sodros“ biudžetas nėra deficitinis, o pajamų sumažėjimą, panašu, gali kompensuoti algų augimas.

Pasak R. Lazutkos, pensijų reforma iš esmės yra naudinga privatiems pensijų kaupimo fondams. Jo manymu, privatus sektorius tam tikru būdu dalyvavo pensijų reformos rengime.

„Čia daug manyti nereikia, nereikia laukti ir VSD pažymų, kad žinotumei, kas kur dalyvauja, nes atvirai yra dalyvaujama ir galimybės dalyvauti yra suprantamos. Yra pasisakoma žiniasklaidoje, yra daug metų kritikuojama „Sodros“ sistema, pranašaujama, kad ji sugrius, kad bankrutuos. Tai buvo daroma tais laikais, kai iš tikrųjų buvo „Sodros“ deficitas. Dabar yra gąsdinama, kad visuomenė senėja ir dirbančiųjų, mokančiųjų „Sodrai“ bus mažiau, o pensininkų skaičius augs, todėl galiausiai „Sodros“ sistema neišlaikys. Apie tai paprastai kalba antros pakopos pensijų valdytojai, taip pat tų įmonių, kurios užsiima pensijų kaupimu, motininės įmonės, o tai yra bankai“, – aiškino R. Lazutka.

Tuo metu Lietuvos Investicinių ir pensijų fondų asociacijos vadovas Šarūnas Ruzgys atmetė privatiems fondams metamus kaltinimus. Jo teigimu, privatūs fondai nesikišo į pensijų pertvarkos planus. Savo ruožtu Š. Ruzgys paragino verčiau kalbėti apie žmonių galimybes sukaupti pakankamai lėšų pensijai. 

„Mes visuomet sakėme, kad nepakanka kaupti [principu] 2+0+0, ir žmones reikia motyvuoti, kad jie kauptų papildomai, o tie, kurie kaupia [principu] 2+2+2, turi 6 procentų normą ir to lyg ir pakaktų. Kažkodėl bandoma priešinti, kalbėti vien tik apie fondus. Mes norime kalbėti apie žmones, kuriems pensijos kaupimas yra aktualus ir svarbus“, – tvirtino Š. Ruzgys.

Pašnekovas neturėjo tikslaus atsakymo, ar vyriausybės siūloma pensijų reforma žmonių bus įvertinta teigiamai.

„Reikia paklausti, ar žmogus sutinka aukoti šios dienos vartojimą į ateities gerovę arba į ateities sukauptas didesnes lėšas. Čia yra esminis klausimas“, – pažymėjo Lietuvos Investicinių ir pensijų fondų asociacijos vadovas.

Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ pirmininko pavaduotojas Juozas Timas neslėpė pritariantis ekonomisto R. Lazutkos teiginiams apie pensijų reformos naudą privatiems pensijų fondams.

„Tai yra priešinimas dabartinių ir būsimųjų pensininkų. Antros pakopos fondai yra rafinuotas finansinės piramidės modelis. [...] Dabartinė pasiūlyta pensijų reforma pensininkams nieko geresnio nežada, reforma tik sustiprina antros pakopos fondų finansavimo šaltinius“, – kritikos pensijų reformai negailėjo J. Timas.

Pagal laidą „LRT aktualijų studija“ parengė Gytis Pankūnas. Plačiau klausykite įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Nezabitauskas

O į temą pasakysiu štai ką. Ne kartą jau rašiau, kad liberalas Skvernelis yra "valstybininkų" valstiečiams įkištas Trojos arklys. Jis darys viską, kad valstiečių programa būtų sukompromituota ir neįgyvendinta. Tačiau šiuo atveju tikiuosi, kad seime tokia pensijų reforma nepraeis.

Nezabitauskas

Ne, Kęstai, neguglinsiu - man gana tamstos komentarų. Atsiprašau, bet juose matau vien kvailystes. 1. Rusai puolė visada, kai tik galėjo. Daugybę kartų nuo XVI amžiaus. Vien XX amžiuje - bent du kartus (1918, 1940). Kitas priskaičiuotų ir daugiau puolimų. Kai galės, ir vėl puls, nes savo valstybės vakarinę sieną ir toliau projektuoja Baltijos pakrantėmis (jas jie vadina "jestestvennyje granicy"). 2. Pilietis turi prisidėti prie valstybės išlaikymo. Jei sutinka mokėti dvigubus mokesčius - valio! gali turėti ir dvi pilietybes. Bet tokių nebus, kaip ir pensininkų, grįžtančių Tėvynėn. Ar daug jų grįžo iš Amerikos, palikę ten savo vaikus ir anūkus? Be to, grįžimui nereikia pilietybės, reikia tik storesnės piniginės. Kvailiausia - tamstos prognozuojamos didelės įplaukos į Lietuvos biudžetą iš - sugalvok tu man! - mokesčių už pensijas.

visi

sie briuselio chalujai ir toliau istikimai mulkina zmones ir senu pensininku dangstys naujus tesdami visus pazadetus pazadukus taip prailgindami savo valdanciuju egzistencija.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS