Ribojimas atsiskaityti grynaisiais nepasiteisino? | KaunoDiena.lt

RIBOJIMAS ATSISKAITYTI GRYNAISIAIS NEPASITEISINO?

  • 23

Jau daugiau kaip metus galioja tvarka, kad grynaisiais be jokių apribojimų galima atsiskaityti tik tada, jei suma neviršija penkių tūkstančių eurų. Kitu atveju tenka pildyti deklaraciją Mokesčių inspekcijai arba eiti į banką daryti pavedimo.

Daugiausiai norinčių mokėti dideles sumas grynaisiais yra automobilių sektoriuje. Šio verslo atstovai sako bėgantys į Lenkiją, tačiau Mokesčių inspekcija pastebi, kad nemažai pardavėjų iš šešėlio jau išlindo.

„Pavyzdžiui, neveikia mobilus parašas ar neveikia „Smart-ID“ sistema. Jeigu atsitinka taip, kad užsienietis, pavyzdžiui, Baltarusijos pilietis įsigyja automobilį ir jis neturi atsidaręs sąskaitos ar neturi galimybės jos atidaryti, tai tokiais atvejais taikomos tam tikros išimtys“, – sakė Valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento vyresnysis patarėjas Rolandas Puncevičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Jei Mokesčių inspekcijos šie paaiškinimai neįtikina – laukia baudos. Jų išrašyta jau beveik pusantro šimto.

„Jeigu suma neviršija 2,5 tūkst., tai tokiu atveju sankcija pirmą kartą padarius pažeidimą yra nuo 100–500 eurų, jei juridinis asmuo, tai nuo 500–1 tūkst. eurų“, – aiškino R. Puncevičius.

Tačiau nuo nesąžiningų automobilių pardavėjų nukenčiantiems pirkėjams padedantys verslininkai pastebi, kad kas sukčiavo anksčiau, tas sukčiauja ir dabar.

„Tie, kurie visaip vengė mokesčių, tai jie ir toliau vengia mokesčių, tuos 5 tūkst. eurų, ką privaloma deklaruoti, jie tą deklaruoja iki 5 tūkst. eurų, visus kitus ima grynais“, – tikino „Autopretenzijos.lt“ įkūrėjas Ramūnas Mackevičius.

Kiti sako, kad nemažai pardavėjų pabėgo pas kaimynus.

Jeigu atsitinka taip, kad užsienietis, pavyzdžiui, Baltarusijos pilietis įsigyja automobilį ir jis neturi atsidaręs sąskaitos ar neturi galimybės jos atidaryti, tai tokiais atvejais taikomos tam tikros išimtys.

„Labai daug prekybininkų atsidarė įmones ir sąskaitas Lenkijoje, daug verslo pabėgo, tai kiek daugiau surinko mokesčių šiuo žingsniu, tai neaišku, kiek iš jų pabėgo atgal į kitą pusę, sumažėjo ir pirkėjų, tie patys turgūs susitraukė“, – kalbėjo Naudoto transporto pardavėjų asociacijos vadovas Vismantas Baršys.

Ypač tai palietė pirkėjus iš vidurio Azijos ir kitų trečiųjų šalių.

„Iš buvusių Sovietų Sąjungos valstybių žmonės net negali padaryti pavedimų, jeigu jie padaro pavedimą, tai užstringa tas pavedimas banke 2–3 savaites, mėnesį aiškinasi, ar nėra sankcionuoti, ar dar kažkokie pinigai, tai tiesiog kliuvinys, tie patys Lenkijos bankai to nedaro“, – teigė V. Baršys.

Kai kas pastebi, kad daugiau pirkėjų galėtų būti sąmoningesni.

„Pirkėjas perka automobilį ne kas dieną, o maždaug kas 3–5 metus. Ar jis gali susižiūrėti visus įstatymus, kaip ten kas gali padaryti tvarkingai, manau, kad ne. Tuo nesąžiningi perpardavinėtojai ir naudojasi“, – įsitikinęs R. Mackevičius.

Tačiau Mokesčių inspekcijos duomenys rodo, kad šios priemonės pasiteisino.

„Per pastaruosius metus padidėjo IV vykdančių asmenų apie 40 procentų, juridinių asmenų, registravusių veiklą, 11 procentų, taip pat per pastaruosius keletą metų papildomai į biudžetą kontrolės veiksmų metu nustatyta virš 4 mln. eurų nesumokėtų mokesčių“, – teigė R. Puncevičius.

Mokesčių inspekcija įspėja, kad negalima sandorio ir skaldyti. Negalima dalį sumos sumokėti grynaisiais, dalį pavedimu.

Jau daugiau kaip metus galioja tvarka, kad grynaisiais be jokių apribojimų galima atsiskaityti tik tada, jei suma neviršija penkių tūkstančių eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Ramis

Juokas ima Vilniaus stadiono milijonus pragėrė ir pralošė tai vmi nepastebėjo,o db gaudo kur sukasi vienas kitas tūkstantis. Tfu

Zmones supranta kas sukciauja

Tačiau, po nesažiningu istatymų išleidimų, nukenčiantys pirkėjai ir pardavėjai pastebi, kad seimas ir bankai sukčiavo anksčiau, sukčiauja ir dabar.

J

Koncervinių idijotai nori valdyt visus žmonės ,ka perka uz kiek kaip ne idijotų reikalas gryni pinigai yra gryni ir nereikia pūst arabu per bankus plaunami pinigai milijonais ir ne grynieji čia kalti čia yra toks suokalbis panaikint visus grynuosius ir valdyt zmones kaip avinus manau jaunimėlis turėtu atmerkt akis ir pasieskot info ka sitie visi iškrypėliškų pažiūrų zmogos nori padaryt žmonijai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS