„Rimi“ ir „Iki“ jungtuvės grasina kainų šuoliu? | KaunoDiena.lt

„RIMI“ IR „IKI“ JUNGTUVĖS GRASINA KAINŲ ŠUOLIU?

Dviejų didžiųjų prekybos tinklų "Rimi" ir "Iki" susijungimas kvepia dar didesnėmis kainomis parduotuvių lentynose, ar šis žingsnis rinkoje gali atnešti ir kokių nors teigiamų pokyčių? Kol ekonomistai keičiasi nuomonėmis, sandėris – Konkurencijos tarybos rankose.

Gerų žinių nemato

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Virginijus Sinkevičius kaip pagrindinį nerimo šaltinį dėl "Rimi" ir "Iki" susijungimo įvardijo sumažėsiantį konkurencinį spaudimą tarp prekybos tinklų. "Tai galėtų sudaryti prielaidas kainoms augti", – dėstė V.Sinkevičius.

Jo manymu, būtų sudėtinga šiuo atveju įžvelgti teigiamų dalykų. "Žinant, kad Lietuvoje nuolat apsireiškia mažos kainos stigma... Blogiausia, kad ji pasireiškia galutinio vartotojo sąskaita. Pozityvo čia, deja, nematau", – nebuvo nusiteikęs optimistiškai komiteto pirmininkas.

Vis dėlto pašnekovas nelinkęs laukti blogiausio scenarijaus. "Kalbėjau su pačiu Šarūnu Keserausku (Konkurencijos tarybos vadovu – aut. past.). Jų pozicija yra tokia: per anksti skelbiama, kad jau leista susijungti. Pagal Konkurencijos tarybos nurodytas sąlygas, bus būtina rasti pirkėjus daliai parduotuvių. Iš karto kilo labai daug kalbų, kad parduos nepelningiausias parduotuves. Bet Konkurencijos taryba yra labai aiškiai nurodžiusi, kad parduoti bus būtina ne bet kurias parduotuves, o konkrečias, tose vietose, kur susijungus tinklams jų parduotuvių koncentracija būtų per didelė ir visiškai neliktų konkurencinio spaudimo", – akcentavo V.Sinkevičius.

Taryba konkuruojantį tinklą norinčiai įsigyti bendrovei yra pateikusi ne vieną šią sąlygą, tik jų kol kas viešai neatskleidžia. "Tačiau ir ši sąlyga nėra labai paprastai įgyvendinama", – mano Seimo narys.

Ko dar reikalaujama iš švedų jis sakė nežinąs. "Galiu pasakyti, kad taryba galių turi tiek, kiek jai suteikia įstatymas", – teigė V.Sinkevičius. Jis minėjo, kad tokios įmonės turi labai gerus teisininkus ir valstybei dar vieno teisinio ginčo tikrai nereikia. Bet tai nereiškia, kad bus žiūrima mažiau griežtai, nei leidžia Lietuvos įstatymai, tam kad būtų išvengta teisinių ginčų? "Tai yra rezonansinis įvykis, viską atidžiai stebi ir skelbia žiniasklaida. Konkurencijos taryba nerizikuotų savo institucijos, o jos vadovas – savo geru vardu", – įsitikinęs V.Sinkevičius.

Tai galėtų sudaryti prielaidas kainoms augti.

Tikslas – siekti pelno

Gal kiti tinklai bandys pasitempti? "Sunku pasakyti. Ir ką reiškia pasitempti? Ar susiduriame su prasta kokybe prekybos tinkluose? Tikrai ne. Manau, aktualiausias klausimas yra kainos. Ar jos galėtų būti mažesnės? Viskas priklausys nuo to, kokia bus naujoji grupė, kokį kelią ji pasirinks", – dėstė pašnekovas.

SEB banko prezidento patarėjas, ekonomistas Gitanas Nausėda svarstė, kad būsimasis "Rimi" ir "Iki" naujadaras, kurio dabartinės įmonės išsiskiria kiek aukštesnėmis kainomis, galėtų pasiūlyti vartotojams patrauklesnes kainas, nes būdamas didesnis turės didesnę derybinę galią.  "Danske Bank" Baltijos šalių ekonomistas Rokas Grajauskas mano, kad sandoris neturėtų drastiškai pakeisti rinkos.

Nutarimas neviešinamas

Konkurencijos taryba yra leidusi UAB "Rimi Lietuva" įsigyti 100 proc. UAB "Palink", kuri valdo "Iki" prekybos tinklą, akcijų ir įgyti pastarosios bendrovės kontrolę su sąlyga, kad "Rimi" perleis dalį mažmeninės prekybos verslo.

"Atlikusi koncentracijos vertinimą, Konkurencijos taryba informavo "Rimi" apie preliminarias išvadas, kad dėl vykdomos koncentracijos būtų sukurta dominuojanti padėtis ir itin apribota konkurencija lokalinėse mažmeninės prekybos kasdienio vartojimo prekėmis rinkose, esančiose Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Panevėžio apskrityse. Bendrovė, atsižvelgusi į šias koncentracijos vertinimo išvadas, spalio 3 d. pateikė Konkurencijos tarybai rašytinius įsipareigojimus, kurie, "Rimi" nuomone, pašalintų neigiamus koncentracijos padarinius. Siekdama išsaugoti veiksmingą konkurenciją, "Rimi" įsipareigojo užtikrinti, kad septyniolika parduotuvių Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Panevėžio apskrityse būtų perleistos pirkėjui ar pirkėjams, galintiems veiksmingai konkuruoti mažmeninėje prekyboje", – teigiama Konkurencijos tarybos išplatintame pranešime.

Tarybos atstovai akcentavo, kad "Rimi" galės perimti "Palink" kontrolę tik tuomet, "jei suras tinkamą pirkėją ar pirkėjus visoms septyniolikai perleidžiamų parduotuvių, o Konkurencijos taryba įsitikins ir patvirtins, kad pirkėjas yra pajėgus veiksmingai konkuruoti vykdydamas mažmeninę prekybą perimtose parduotuvėse".

Konkurencijos taryba "Rimi" pateikusi ir daugiau sąlygų bei įpareigojimų, kurių neįgyvendinusi "Rimi" gali būti įpareigota atkurti ankstesnę, iki koncentracijos buvusią padėtį, jam taip pat gali būti skirta bauda iki 10 proc. bendrųjų metinių pajamų praėjusiais ūkiniais metais.

"Bus paviešintas nekonfidencialus Konkurencijos tarybos nutarimas – visa informacija, kurią galima viešinti, bus ten paminėta. O į kitus klausimus, deja, negalėsime atsakyti dėl komercinių paslapčių", – ketvirtadienį informavo Konkurencijos tarybos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Lina Navickaitė, vėliau patikslinusi, kad nutarimas vis dėlto bus paviešintas tik kitą savaitę.

Žinant, kad Lietuvoje nuolat apsireiškia mažos kainos stigma... Blogiausia, kad ji pasireiškia galutinio vartotojo sąskaita. Pozityvo čia, deja, nematau.

Abstraktūs atsakymai

Susisiekus su "Rimi Lietuva" viešųjų ryšių vadove Giedre Bielskyte, ji teigė, kad Lietuvoje šio sandorio nekomentuoja ir nukreipė į bendrovę valdančios "ICA" kompanijos komunikacijos vadovą Olą Fernvallą.

Šis teigė, kad bandomos vykdyti Konkurencijos tarybos iškeltos sąlygos ir nurodė, kad tam prireiks ne taip jau daug laiko. Optimistiškiausias planas – sandėrį baigti dar šiemet. "Jeigu procesas užtruks ilgiau, manome, kad sandėrį vis dėlto galime baigti iki kitų metų pirmo ketvirčio pabaigos", – komentavo O.Fernvallas.

Ar tikrai žada mažesnes kainas? "Iki sandorio pabaigos negalime pradėti integracijos proceso, į kurį bus įtraukta ir nauja kainodara, pirkimai ir kt. Tad šiuo metu konkrečiai negalime atsakyti į šiuos jūsų klausimus. Bet stambaus verslo vystymas taip pat reiškia, kad galime sumažinti valdymo sąnaudas, tokias kaip logistika, rinkodara", – aiškino O.Fernvallas.

Dar kitas jautrus aspektas – kas bus su septyniolikos parduodamų parduotuvių darbuotojais. "Nei viena iš šių parduotuvių nebus uždaryta, o toliau veiks kaip maisto prekių parduotuvė. Tai reiškia, jog darbuotojai galės dirbti toje pačioje parduotuvėje, jei ne, tuomet tęsti darbo santykius su Rimi ar IKI", – teigė O.Fernvallas.

Kokia bendrovės pozicija apskritai dėl darbuotojų mažinimo Lietuvoje klausimu? "Neįvykdę Konkurencijos tarybos sąlygų ir nebaigę sandėrio, negalime judėti toliau. Tik tuomet galėtume žiūrėti ir spręsti dėl kompanijos valdymo ir veiklos", – vengė tiesaus atsakymo komunikacijos vadovas.

"Iki" skelbia šiuo metu turinti 231 parduotuvę, "Rimi Lietuva" – 56. Pastarojoje dirba apie 3,3 tūkst. darbuotojų, "Palink" – daugiau kaip 7 tūkst., tad abu tinklai turi daugiau nei 10 tūkst. darbuotojų.

Apie tai, kad "Rimi Lietuva" pasirašė susitarimą įsigyti UAB "Palink", buvo paskelbta dar praeitų metų gruodžio pabaigoje. Buvo skelbiama, kad sandorio vertė – 213 mln. eurų.

GALERIJA

  • „Rimi“ ir „Iki“ jungtuvės grasina kainų šuoliu?
  • „Rimi“ ir „Iki“ jungtuvės grasina kainų šuoliu?
Tomo Raginos ir Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Vile

Žadnost frajera sgubila - gobšumas pražudė frajerį - tokia patarlė. Kils kainos - tegul kyla. Jau dabar pardavimai sumazejo. Zmones pirks maziau, galės gobšuoliai pasidžiaugti sumažėjusiomis pajamomis ir pelnu. Į kavines jau daug mažiau eina, į parduotuves eis tik kai šaldytuvas bus tuščias. Kavinės per godumą jau prisidirbo, dabar parduotuvių eilė? Paskutini kartą kavinėje gavome taip ženkliai sumažintas porcijas už tą pačią kainą, kad nusprendėme daugiau ten neiti,nors eidavome tik išimtinais atvejais - per gimtadienius ar kt.progas. Į parduotuves teks eiti nori-nenori,bet tikiuosi žmonės išmoks pirkti tik tai,ko reikia ir nedideliais kiekiais. Tik nepasprinkite is to godulio. O gal valdžia vis tik imsis prekybcentrių priežiūros,nes tai jau darosi nejuokinga?

Vvh

Kazin kurio tinklo korteles nuolaidu galios, o gal keis i kokias naujas bendras?

Asortimentas metų metais tas pat

Tai aš ten nieko neperku nors pinigų turiu ir stebiuosi iš kur ten pirkėjų randa. Tegul brangina, man kaip ir nėra skirtumo. Pas ūkuninkus nusiperku pagr. dalykų, o visa kita kur parduotuvėse atliekos ir chemija, tai ir nereik.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS