Ryšių reguliavimo tarnyba: elektroninėje erdvėje daugėjo incidentų | KaunoDiena.lt

RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBA: ELEKTRONINĖJE ERDVĖJE DAUGĖJO INCIDENTŲ

  • 0

Elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys „Cert-LT“ per trečiąjį šių metų ketvirtį ištyrė 13,3 tūkst. incidentų elektroninėje erdvėje - 5,7 proc. daugiau nei pernai liepą-rugsėjį, kai jų ištirta 12,6 tūkst., pranešė Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT).

„Cert-LT“ duomenimis, apie penktadalį visų incidentų sudarė virusai (įskaitant išpirkos reikalaujančias kenkimo programas), Trojos arkliai ir pan. Informacinių sistemų užvaldymo atvejų skaičius siekė 2,7 tūkstančio.

„Buvo užfiksuoti du išskirtiniai atvejai, kai svetainės, be jas valdančių žmonių žinios, buvo išnaudotos ne kenkimo kodo platinimui, o kriptovaliutos gavybai. Interneto naudotojui apsilankius svetainėje, kurioje įdiegta „JavaScript“ kalba parašyta komandų seka, kompiuterio procesorius pradeda vykdyti intensyvius skaičiavimus be naudotojo žinios. Skaičiavimų metu išgaunama kriptovaliuta patenka į skaitmeninę piniginę ir persiunčiama kitiems asmenims, o naudotojas patiria nepatogumų dėl sulėtėjusio kompiuterio ar kito įrenginio veikimo, nes yra apkraunamas įrenginio procesorius“, - rašoma RRT pranešime.

Taip pat fiksuota 6,5 tūkst. incidentų, susijusių su tinklo įrenginiais, įskaitant ir daiktų interneto įrenginius. Tokie spragų turintys įrenginiai vėliau gali būti įtraukti į botnetus arba išnaudoti kitai kenkimo veiklai.

Svetainių klastojimo atvejų buvo 257. Kaip ir anksčiau, piktavaliai daugiausia klastojo socialinio tinklo svetainę „Facebook“, el. pašto sistemas, el. atsiskaitymų „PayPal“ svetainę, failų talpyklą dropbox.com, užsienio bankų svetaines ir užsienio el. parduotuves.

„Cert-LT“ yra Lietuvos nacionalinis elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys, kuris koordinuoja veiksmus, stabdant incidentų plitimą ir vykdo prevenciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS