S. Gentvilas: sutarėme su ūkininkais, kad laukus tręšti mėšlu galima nuo kovo 1 dienos | KaunoDiena.lt

S. GENTVILAS: SUTARĖME SU ŪKININKAIS, KAD LAUKUS TRĘŠTI MĖŠLU GALIMA NUO KOVO 1 DIENOS

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas teigia, kad susitarė su antradienį protestavusiais ūkininkais, reikalavusiais sutrumpinti draudimo tręšti mėšlu laikotarpį. Anot jo, priimtas kompromisas, kad atšilus orams ūkininkai gali mėšlu tręšti savo laukus jau nuo kovo 1 d.

 

„Antradienį yra padėtas parašas ir man atrodo kompromisas rastas. Tik reikia įvardinti, kad neturi būti viskas gamtos sąskaita daroma“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė S. Gentvilas.

„Dabar mes esame priėmę kompromisą, kad atsižvelgiant į gamtines sąlygas ir atšilus orams, nuo kovo 1 d. atsiranda galimybė išvežti mėšlą į laukus. Bet čia yra ūkininkų infrastruktūros neturėjimas pakankamas. Ir tai stumia juos išvežinėti anksčiau į laukus, kai dar įšalas ne visada išėjęs“, – aiškino jis.

Anot Aplinkos ministerijos svetainėje pateiktos informacijos, šiuo metu laukus draudžiama mėšlu tręšti nuo lapkričio 15 d. iki kovo 20 d., išskyrus atvejus kai Žemės ūkio ministerija paskelbia ankstesnę tręšimo laikotarpio pradžią.

Ant įšalusios žemės esantis mėšlas nubėga į upes ir upelius. Ir dėl to žaliuoja pusė mūsų upių, žaliuoja Kuršių marios.

 

Tuo metu antradienį prie Aplinkos ministerijos protestavę ūkininkai reikalavo pa­keis­ti mėš­lo trę­ši­mo drau­dimo ter­mi­ną į gruo­džio 1 d. – kovo 1 d.

Aplinkos ministro vertinimu, ūkininkų problemas dėl mėšlo sukėlė dėl lietingos žiemos persipildžiusios talpyklos. Visgi, jo manymu, dar nėra tinkamas laikas tręšti laukus, mėšlas nubėgs į vandens telkinius, kas prisidės prie jų blogos būklės ir „žaliavimo“.

„Čia yra ne aplinkosauginis klausimas, bet ūkininkų infrastruktūros neturėjimo klausimas. Nes ūkininkams trūksta vietos talpinti besikaupiančias srūtas ir jie nori tai išvežioti po laukus. O kaip matėme šį ilgąjį savaitgalį – Žemaitijoje buvo geras šerkšnas. Trakuose ant Galvės ežero buvo kai kur po porą centimetrų ledo“, – aiškino ministras.

„Ant įšalusios žemės esantis mėšlas nubėga į upes ir upelius. Ir dėl to žaliuoja pusė mūsų upių, žaliuoja Kuršių marios“, – pabrėžė jis. 

Antradienį prie Aplinkos ministerijos protestavo keliolika iš Telšių atvykusių ūkininkų. Jie reikalavo pakeisti mėš­lo trę­ši­mo drau­di­mo ter­mi­ną ir nai­kin­ti mėš­lo trę­ši­mo pla­nui ke­lia­mus per­tek­li­nius rei­ka­la­vi­mus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

negaliu

patikėti, kad ir tokie dalykai yra reguliuojami.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS