S. Jakeliūnas: SEB arba „Swedbank“ turėtų būti parduotas | KaunoDiena.lt

S. JAKELIŪNAS: SEB ARBA „SWEDBANK“ TURĖTŲ BŪTI PARDUOTAS

Lietuvoje bei kitose Baltijos šalyse yra per didelė Švedijos kapitalo bankų koncentracija, todėl vienas iš dviejų šalyje veikiančių švediškų bankų – SEB arba „Swedbank“ – turėtų būti parduotas, sako 2009 metų ekonominės krizės priežastis analizuojančio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas.

Parlamentaro teigimu, tokia rekomendacija galėtų būti įrašyta Seimui komiteto išvadose – jos bus pateiktos, baigus prieš dešimtmetį vykusios ekonomikos krizės aplinkybių tyrimą.

„Švedija kol kas neketina stoti į euro zoną, o tai, kad euras jiems nėra namų valiuta, mes esame (Lietuva – BNS) dar vis priklausomi nuo Švedijos bankų sistemos, yra vienas iš rizikos veiksnių“, – kalbėjo parlamentaras.

Pasak S. Jakeliūno, „tai yra diskutuotinas klausimas“, bet apie tai jau kalbama seniai.

„Švedijos bankų koncentracija yra per didelė ir kelia tam tikrą grėsmę. Tai jau dešimtmečio ar penkiolikos metų senumo informacija, kaip aiškėja iš tam tikrų pokalbių“, – teigė S. Jakeliūnas.

Seimas pavasarį įpareigojo komitetą ištirti, kaip ankstesnės vyriausybės tvarkė šalies finansus nuo 2005 metų. Komitetas analizuoja dešiniųjų ir kairiųjų politinių jėgų veiklą valdant šalies finansus. Tyrimą planuojama baigti iki 2019 metų balandžio 15 dienos.

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentas Mantas Zalatorius nustebo, kad tokius siūlymus teikia politikai, o ne bankų savininkai.

„Tai yra jo nuomonė, tačiau parduoti ar neparduoti vieną ar kitą bendrovę, sprendžia jos akcininkai, ne bet koks Lietuvos pilietis ar Seimo narys. Manau, reikia atsakingiau pagalvoti, ar reikia tokius pareiškimus, kartais nepamatuotus daryti, reikia pagalvoti, kokias pasekmes gali sukelti tokie pasakymai“, – BNS teigė M. Zalatorius.

„Tokias, apie kokias mes net neįsivaizduojame, bet apie pasekmes spekuliuoti nenoriu“, – pridūrė jis.

Seimas pavasarį įpareigojo komitetą ištirti, kaip ankstesnės vyriausybės tvarkė šalies finansus nuo 2005 metų. Komitetas analizuoja dešiniųjų ir kairiųjų politinių jėgų veiklą valdant šalies finansus. Tyrimą planuojama baigti iki 2019 metų balandžio 15 dienos.

R. Karbauskis: S. Jakeliūno pasakymas nieko nereiškia

Stasio Jakeliūno pareiškimas, kad vienas iš dviejų Lietuvoje veikiančių švediškų bankų – SEB arba „Swedbank“ – turėtų būti parduotas, nieko nereiškia, sako „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Jakeliūno pareiškimas nieko nereiškia. Net Seimo pirmininkui taip pasakius, nieko nereiškia, nes ne šitie žmonės priiminėja sprendimus bankų srityje“, – BNS teigė R. Karbauskis. 

„Tai pareiškimas žmogaus, kuris mano taip“, – pridūrė frakcijos vadovas.

R. Karbauskis siūlo S. Jakeliūno kalbų nesureikšminti. 

„Nereiktų labai stipriai visiems įsitempti. Jeigu argumentai yra rimti, jeigu jie bus pateikti Seimui, tada Seimas svarstys, jeigu argumentų nėra, o yra tik emocinis įvertinimas, nebus ir sprendimo“, – teigė R. Karbauskis.

S. Jakeliūnas trečiadienį pareiškė, kad Lietuvoje bei kitose Baltijos šalyse yra per didelė Švedijos kapitalo bankų koncentracija, todėl vienas iš dviejų šalyje veikiančių švediškų bankų – SEB arba „Swedbank“ – turėtų būti parduotas.

Parlamentaro teigimu, tokia rekomendacija galėtų būti įrašyta Seimui komiteto išvadose – jos bus pateiktos, baigus prieš dešimtmetį vykusios ekonomikos krizės aplinkybių tyrimą.

S.Skvernelis: bankų rinkoje reikia naujų žaidėjų

 Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad koncentracija bankų rinkoje, kaip ir mažmeninėje prekyboje, yra per didelė, todėl reikėtų pritraukti naujų dalyvių.

Premjeras reagavo į Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Stasio Jakeliūno pareiškimą, kad vienas iš dviejų Lietuvoje veikiančių švediškų bankų – SEB arba „Swedbank“ – turėtų būti parduotas.

„Negirdėjau konkrečiai komiteto pirmininko (S. Jakeliūno – BNS) pasisakymo (...). Aš manau, kad ta koncentracija, kuri yra šiandien, kaip ir prekyboje, yra per didelė ir reikėtų ieškoti alternatyvų didinti konkurenciją, kviestis naujus rinkos dalyvius, tame tarpe ir bankus, ir investicinius fondus“, – žurnalistams trečiadienį sakė S. Skvernelis.

Premjeras teigė, kad po šio pasisakymo jis S. Jakeliūno kompetencija nesuabejojo – Seimo Biudžeto ir finansų komitetui „valstietis“ vadovaus ir toliau.

„Jakeliūnas yra itin padorus ir kompetetingas žmogus, net neabejoju jo kompetencija“, – sakė S. Skvernelis.

S. Jakeliūnas trečiadienį pareiškė, kad Lietuvoje bei kitose Baltijos šalyse yra per didelė Švedijos kapitalo bankų koncentracija, todėl vienas iš dviejų šalyje veikiančių švediškų bankų – SEB arba „Swedbank“ – turėtų būti parduotas.

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentas Mantas Zalatorius teigė esąs nustebęs, kad tokius pasiūlymus teikia politikai, tuo metu Seimo narys konservatorius Mykolas Majauskas Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pareiškimą pavadino „kliedesiais“.

Lietuvoje šiuo metu veikia švedų kapitalo bankai „Swedbank“, SEB, amerikiečių investuotojų perkamas „Luminor“, latvių „Citadele“, Šiaulių bankas ir Medicinos bankas. 

Autorius: Paulius Viluckas

 

 

Gairės: Swedbank, seb, bankai, LNK1
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Anonimas

Kas valdo pinigus tas valdo šalį. O kieno rankose yra visų mūsų pinigai? Bėja prievartine formą, nės pagal primtus įstatymus atlyginimas privaloma tvarka turi būti pervedamas tik į banką, kaip bėja ir kitos piniginės operacijos viršijančios "n" sumą. O ateityje iš vis norima ir bus panaikinti grynieji ir be banko žinios ir palaiminimo nėt duonos kepaliuko negalėsi nusipirkti...

AHAA

Gal cia platinami keliai , ka be konkurencijos isigaletu Siauliu ir kiti vietiniai bankai. Nebebutu konkurencijos su, Svedu bankais , manomai vietiniai bankai ivestu tokius finansinius reikalavimus ir be skrupulu kaaisstuu Lietuvos Tautele , kuri nebeturetu galimybes i Svedu banka isbegti , nes ju nebebutu. Ko nesiulo parduoti Siauliu , Medicinos ir Luminoro banku? Siulykit parduoti , mazai kas , jais naudojasi

Būkim atidesni

Neįsiskaitę neklyskit. Jakeliūnas siūlo gerą ir įdomią programą mums - ,,šunaujai". O ožio ir magnolijos klanui ateis sunkios dienos. Pagal ,,deslike" nustatysim susirūpinusių savo indėliais vagių santykinį skaičių
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS