S. Skvernelis: norisi dialogo su prekybininkais | KaunoDiena.lt

S. SKVERNELIS: NORISI DIALOGO SU PREKYBININKAIS

Premjeras Saulius Skvernelis sako norintis dialogo su didžiaisiais prekybos centrais, siekiant mažinti maisto kainas. Anot jo, dalis prekybininkų naudojasi Vyriausybės pastangomis didinti gyventojų gerovę. Dėl to esą nukenčia vartotojai.

„Problema ta, kad Vyriausybė deda didžiules pastangas – ir mums tai nemažai kainuoja – didinti žmonių perkamąją galią ir pajamas, ir tą didinimą bando „suvalgyti“ – nekalbu apie konkrečius prekybos centrus, bet tai susiję panašiai, girdime, ir su šiluma, – kažkas nori pasididinti pelną“, – Žinių radijui ketvirtadienį  sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, prekybininkai retai pelnu dalijasi ir su samdomais darbuotojais, nedidindami jiems atlyginimų.

Premjero patarėjui Skirmantui Malinauskui socialiniame tinkle užsiminus apie vieną „didelį prekybos tinklą“, galbūt darantį įtaką mažmeninės prekybos rinkai, S. Skvernelis teigė, kad tai irgi yra problema.

„Tinklas galingas, tikrai svarbus Lietuvos ekonomikai, ir tai nėra priešas Lietuvai (...) Tačiau jis daro didžiulę įtaką ir nuo jo veiksmų rinkoje atgarsiai paliečia pakankamai daug ir kitų centrų, parduotuvių. Dėl to norisi, kad dialogas būtų. (...) Jau girdime tam tikrus sprendimus, kalbant apie pagrindinių produktų kainų krepšelį, apie keletą tūkstančių prekių, kurios irgi bus stebimos arba bus kainos mažesnės nei Lenkijoje“, – kalbėjo S. Skvernelis. Jis neįvardijo konkretaus prekybos tinklo.

„Maxima“ šią savaitę paskelbė, kad „atsižvelgdama į visuomenės ir Vyriausybės susirūpinimą dėl kainų“, dukart didina kampanijos „mažiausios kainos garantija“ mastą ir dabar stebės 2 tūkst. perkamiausių prekių. Jų kainos bus tikrinamos kituose didžiuosiuose šalies prekybos tinkluose ir mažinamos „Maximose“.

Vyriausybė trečiadienį pritarė priemonių planui, kaip stabilizuoti maisto kainas. S. Skvernelis sako, kad svarbiausia – subalansuoti prekybininkų ir tiekėjų santykius bei didinti konkurenciją.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas sako, kad Vyriausybės siūlomos priemonės didins administracinę naštą prekybininkams, todėl kainos tik didės.

PVM lengvatos – po kovos su nepagrįstomis kainomis

Apie pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mažinimą šiuo metu nesvarstoma, sako premjeras.

Pasak Sauliaus Skvernelio, tai nebus daroma, kol vyks kova su nepagrįstu kainų augimu ir nebus įsitikinta, kad PVM sumažinimas liks vartotojui, o ne prekybininkams.

„Jeigu sugebėsime suvaldyti situaciją su nepagrįstu kainų augimu, tada galėsime svarstyti dėl PVM mažinimo, įvairiausių lengvatinių tarifų. Kai turėsime labai aiškią garantiją, kad tas sumažinimas liks vartotojui, o ne atsiguls eilinį kartą į prekybininkų pelnus“, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą pareiškė  S. Skvernelis.

Seimo valdantiesiems priklausantys keturi socialdarbiečiai šią savaitę pasiūlė lengvatinį 9 proc. PVM taikyti visiems maisto produktams, o Vyriausybė paskelbė priemones, kaip didinti konkurenciją mažmeninės prekybos rinkoje ir mažinti kainas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Zabediejus Skydaila

Dėžučių jis nori-reik suprast, o PC bijo neprognozuojamų paranoidų ir vis neneša. Gal sumes bendrą lagaminą-juk rinkimams reikia lėšų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS