SEB sumažino Lietuvos BVP augimo prognozes | KaunoDiena.lt

SEB SUMAŽINO LIETUVOS BVP AUGIMO PROGNOZES

Didžiausio Lietuvos komercinio SEB banko analitikai prognozuoja, kad šiemet šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) augs 2,7 proc., kitais metais - 3,8 procento, o 2016-aisiais - 4 procentais.

Kovo pabaigoje bankas prognozavo, kad šalies ūkis šiemet augs 3 proc., o 2015 metais - 4 procentais.

"Tai (BVP prognozes - BNS) siejame su Rusijos ūkio problemomis, pasekmėmis ir su tuo, kad Rusijos rublis neteko labai didelės savo vertės ir pablogino Lietuvos eksporto sąlygas ir konkurencingumą rinkoje", - ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Anot jo, šalies ekonomikos plėtrą kitais metais lems ne tiek euro įvedimas, kiek euro zonos atsigavimas ir vidaus rinkos stiprėjimas. G.Nausėdos teigimu, euro naudos reikėtų tikėtis per artimiausius 3-5 metus, nes per šį laikotarpį gali iš esmės pasikeisti įmonių ir namų ūkių preferencijos, subręsti nauji vartojimo ir investicijų sprendimai.

"Atvirkščiai, trumpuoju laikotarpiu eurą bus mėginama paversti atpirkimo ožiu dėl visuomenei nepatinkančių makroekonominių tendencijų", - sakė SEB analitikas.

Naujausiais SEB analitikų vertinimais, vidutinė metinė infliacija Lietuvoje šiemet bus 0,1 proc., o kitąmet ūgtelės iki 0,7 proc. Kovą prognozuota, kad ji 2014 ir 2015 metais bus atitinkamai 0,8 proc. ir 1,2 procento.

Anot G.Nausėdos, rekordiškai maža infliacija nebus tokia amžinai, o atsigaunant euro zonos ekonomikai, tikėtinas spartesnis kainų kilimas.

Prognozuojama, kad nedarbo lygis, kuris pernai siekė 11,8 proc., šiemet sumažės iki 11,5 proc., o 2015-aisiais - iki 10,5 procento. Kovą SEBbanko analitikai tikėjosi, kad šiemet jis smuks iki 10,5 proc., o 2015 metais - iki 9,5 procento.

"Valstybės finansų situacija valdoma pakankamai gerai. Matome ir tikime, kad tie valstybės įsipareigojimai, kurie kabo ore visuomenės grupėms - pensininkams, tarnautojams, mokytojams - juos įmanoma patenkinti, jei Lietuvos ekonomika išlaikys mūsų prognozuojamą augimo tempą", - kalbėjo G.Nausėda.

Lietuvos einamosios sąskaitos deficitas šiemet turėtų sudaryti 2 proc. BVP, o 2015 metais - 4 proc. BVP, tuo tarpu pernai buvo 1,5 proc. einamosios sąskaitos perteklius.

Prognozuojama, kad viešųjų finansų (fiskalinis) deficitas, pernai siekęs 2,2 proc. BVP, šiemet turėtų sumažėti iki 2 proc. BVP, o 2015 metais - iki 1,5 proc. BVP.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS