Seimas pritarė mokesčių reformai: kas keičiasi? | KaunoDiena.lt

SEIMAS PRITARĖ MOKESČIŲ REFORMAI: KAS KEIČIASI?

  • 4

Seimas ketvirtadienį ketina apsispręsti dėl mokesčių reformos. Ji numato su darbo santykiais susijusius mokesčius konsoliduoti darbuotojo pusėje, įvesti 20 ir 27 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifus, padidinti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) ir išplėsti jo taikymo ribas.

Konsolidavus „Sodros“ įmokas darbuotojų pusėje, darbo pajamoms būtų taikomi du pagrindiniai tarifai –20 proc. GPM, 5 punktais didėjantis dėl bazinės pensijos perkėlimo į valstybės biudžetą, ir 19,5 proc. socialinio draudimo, įskaitant ir privalomąjį sveikatos draudimą, įmoka. Darbdavio socialinio draudimo įmoka turėtų mažėti iki 1,47 procento.

Taip pat įvedamas progresinis 27 proc. GPM tarifas, jis bus taikomas „Sodros“ įmokų lubas viršijančioms pajamoms. Kitąmet 27 proc. GPM būtų taikomas didesnėms kaip 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) pajamoms, 2020 metais – nuo 84 VDU, o 2021 metais – nuo 60 VDU.

Seimas antradienį po svarstymo taip pat pritarė siūlymui labiau apmokestintos 120 VDU viršijančias dividendų pajamos ir kitos iš darbo santykių kylančios pajamos – kapitalo perleidimo, nuomos, indėlių palūkanos. 120 VDU viršijančios dividendų pajamos kitąmet numatoma apmokestintos 18 proc., o kitos ne iš darbo santykių kylančios pajamos – 20 proc. GPM. Dabar šioms pajamoms taikomas standartinis 15 proc. GPM tarifas.

Sprendimo daugiau apmokestinti 120 VDU viršijančius dividendus gali būti atsisakyta. Parlamentinis Biudžeto ir finansų komitetas trečiadienį pritarė ūkio ministro Virginijaus Sinkevičiaus siūlymui atsisakyti progresinio dividendų apmokestinimo, tačiau galutinį sprendimą priims Seimas.

Siekiant mažinti su darbo santykiais susijusių pajamų apmokestinimą, kitąmet NPD ketinama padidinti iki 300 eurų, antraisiais reformos metais - iki 400 eurų, o 2021-aisiais – iki 500 eurų. Pajamų riba, iki kurios būtų taikomas NPD, kitąmet sudarytų 2 VDU.

Seimas po svarstymo antradienį pritarė, kad NPD taikymo riba 2020 metais didėtų iki 2,25, o 2021-aisiais - iki 2,5 VDU, tačiau Biudžeto ir Finansų komitetas trečiadienį pritarė naujam valdančiųjų lyderių pasiūlymui NPD taikymo išplėtimo 2020 ir 2021 metais atsisakyti. Galutinį sprendimą dėl to taip pat turės priimti Seimas.

Premjeras: neatsisakoma planų labiau išplėsti NPD taikymo ribą

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad Vyriausybė neatsisako ketinimų ateityje iki 2,5 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) išplėsti neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) taikymo ribą.

„Principiniai dalykai nesikeičia. Dėl 2,5 (VDU – BNS) iki 2020 metų, mes to neatsisakome, tai yra trimečiame plane ir tai bus padaryta. Tačiau yra nuogąstavimas galbūt neprisiimti įsipareigojimo, kurį galbūt kažkada reikėtų keisti“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Anot jo, situaciją ketinama įvertinti šių metų rudenį, kai bus pateiktos aiškesnės kitų metų finansinės prognozės.

„Jau dabar turime tvarias prognozes ir matome, kad tai gali būti įgyvendinta, ir 2020 metais bus 2,25, o 2021 metais bus 2,5. Jei įvyktų, kažkas pasaulyje, kas nuo mūsų nepriklauso, tai natūraliai reikėtų koreguoti. Kol kas šiandien žiūrint į pasaulį, į Europą ir į Lietuvą tikrai nėra jokių prielaidų sakyti, kad turime ruoštis kažkokioms kataklizmoms, dėl to tas nuoseklus didinimas niekur nedingo. Čia tiesiog yra kompromisų ir kai kieno baimių nuraminimas“, – kalbėjo premjeras.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) trečiadienį pritarė naujam valdančiųjų lyderių pasiūlymui kitąmet neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) taikymo ribą išplėsti iki 2 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) ir atsisakyti ketinimų 2020 metais šią ribą padidinti iki 2,25, o 2021-aisiais – iki 2,5 VDU.

Naują projektą antradienį įregistravo premjeras Saulius Skvernelis, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ir socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis. Jame neatsisakoma planų, kad NPD kitąmet turėtų siekti 300 eurų, 2020 metais – padidėti iki 400 eurų, o 2021 metais – iki 500 eurų.

Seimas antradienį po svarstymo buvo pritaręs kompromisiniu vadinamam siūlymui, pagal kurį NPD taikymo riba per trejus metus didėtų iki 2,5 VDU. Tam buvo pritaręs ir BFK. Vyriausybė pirminiame mokesčių reformos plane NPD iki 2,5 VDU siūlė padidinti jau nuo 2019 metų.

NPD didinimo iki 2,5 VDU planams aktyviai prieštarauja parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas bei dalis opozicijos atstovų. Anot jų, trečiaisiais reformos metais valstybės biudžetas dėl to negautų daugiau kaip 700 mln. eurų pajamų, todėl mažės valstybės galimybės tinkamai finansuoti viešąsias paslaugas.

Seimas pritarė mokesčių reformai

Seimas ketvirtadienį pritarė mokesčių reformai – ji numato su darbo santykiais susijusius mokesčius konsoliduoti darbuotojo pusėje, įvesti 20 ir 27 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifus, padidinti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) ir išplėsti jo taikymo ribas.

Už tai numatančias Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas balsavo 75 Seimo nariai, 5 buvo prieš, susilaikė 12 parlamentarų.

Vyriausybė sako, kad mokestinės permainos sumažins darbo apmokestinimą, tai leis sukurti daugiau gerai apmokamų darbo vietų. Kritikai teigia, kad pataisos nesprendžia socialinės nelygybės problemų ir gali tapti per didele našta biudžetui.

Konservatoriai prašo vetuoti

Opozicinė Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos frakcija balsavime nedalyvavo ir prašo prezidentę vetuoti įstatymą.

Konservatorius Mykolas Majauskas Seime pareiškė, kad „sprendimai priimami skubotai, nėra įvertinta įtaka valstybės biudžetams“.

„Yra tik preliminarūs paskaičiavimai, jog tai gali kainuoti apie 2 mlrd. eurų (...) Didelė dalis Seimo narių, manau, iki galo nežino, kiek tai kainuos valstybei, kaip keisis atlyginimas į rankas“, – tvirtino M. Majauskas.

Buvusi finansų ministrė konservatorė Ingrida Šimonytė prieš balsavimą sakė, jog žmonėms viename pakete žadami skirtingi dalykai.

„Tai yra ta pati jau seniai praminta šizofreninio keliuko tąsa, kai žmonėms žadami skandinaviška gerovė ir amerikietiški mokesčiai, o žmonės gūžčioja pečiais ir nesupranta, kaip čia taip yra, kad viskas yra ne taip, kaip turi būti“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Jos teigimu, tokios mokesčių reformos neigiamos pasekmės geriausiai matysis kriziniu laikotarpiu.

„Visas šitos plikbajoriškos politikos grožis pasimatys tik tada, kai vėl ateis eilinė krizė“, – tvirtino ji.

Prieš mokesčių reformą ketino balsuoti ir „valstiečių“ frakcijos narys Naglis Puteikis. Jis teigė, kad mokesčių pakeitimais nebus sumažinta turtinė nelygybė, o biudžetas praras pajamų.

„Per plačiai taikydami neapmokestinamąjį pajamų dydį, sumažiname gyventojų pajamų mokesčio įplaukas į biudžetą – mokytojams, medikams bus sudėtinga gauti lėšų, jeigu Vyriausybė neįvykdys pažado ištraukti 200 mln. eurų iš šešėlio. (...) Mes mokesčių paketu pasirūpinome pačiais turtingiausiais“, – kalbėjo N. Puteikis.

Socialdemokratas Algirdas Sysas tvirtino, kad mokesčių reformos svarstymas Seime vyko chaotiškai, pakeitimus siūloma priimti skubotai, o biudžeto pajamų netekimų išvengti nepavyks.

„Tikrai turtinė nelygybė po šio gyventojų pajamų mokesčio (pakeitimo – BNS) tik didės“, – tvirtino A. Sysas.

Valdantieji neskubėjo ginti reformos

Prieš parlamentarams apsisprendžiant dėl mokesčių reformos, beveik nė vienas valdančiosios koalicijos narys nenorėjo ginti mokestinių pakeitimų.

Socialdarbietis Artūras Skardžius prieš balsavimą sakė, kad Vyriausybės mokesčių reforma yra pakankamai gerai išdiskutuota.

„Tai tikrai ne ta reforma, ne naktinė reforma, pakankamai gerai išdiskutuota reforma ir tai yra reforma, o ne naktinis šou“, – teigė A. Skardžius.

Tuo metu „valstiečių“ frakcijos narys Juozas Varžgalys tiesiog paragino parlamentarus neklausyti M. Majausko argumentų ir balsuoti už reformą.

Finansų ministras Vilius Šapoka ketvirtadienį ryte, kalbėdamas Žinių radijo eteryje, atmetė opozicijos kritiką, kad valstybės biudžetas dėl siūlymų patirs didelių praradimų.

Jis teigė, jog nuogąstavimai yra paremti „buhalterine logika“. Pasak jo, į pokyčius reikia žiūrėti kompleksiškai, be to, 2019 metų biudžetas sudarinėjamas ir jame bus atsižvelgta į mokesčių pakeitimus.

Ministras sakė, kad reformos prisidės prie didesnio užimtumo, naujų, gerai apmokamų darbo vietų kūrimo, investicijų pritraukimo, vartojimo didėjimo.

Seimo patvirtinta mokesčių reforma

Konsolidavus „Sodros“ įmokas darbuotojų pusėje, darbo pajamoms bus taikomi du pagrindiniai tarifai – 20 proc. GPM, 5 punktais didėjantis dėl bazinės pensijos perkėlimo į valstybės biudžetą, ir 19,5 proc. socialinio draudimo, įskaitant ir privalomąjį sveikatos draudimą, įmoka. Darbdavio socialinio draudimo įmoka mažės iki 1,47 procento.

Taip pat įvedamas progresinis 27 proc. GPM tarifas, jis bus taikomas „Sodros“ įmokų lubas viršijančioms pajamoms. Kitąmet 27 proc. GPM būtų taikomas didesnėms kaip 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) pajamoms, 2020 metais – nuo 84 VDU, o 2021 metais – nuo 60 VDU.

Seimas taip pat pritarė siūlymui 20 proc. GPM apmokestintos 120 VDU viršijančias kitas iš darbo santykių kylančias pajamas – kapitalo perleidimo, nuomos, indėlių palūkanas. Parlamentarai po svarstymo buvo pritarę ir siūlymui 18 proc. tarifu apmokestinti 120 VDU viršijančias dividendų pajamas, tačiau ketvirtadienį pritarė ūkio ministro Virginijaus Sinkevičiaus siūlymui ir šių ketinimų atsisakė.

Dabar visoms dividendų ir kitoms iš darbo santykių kylančioms pajamoms yra taikomas standartinis 15 proc. GPM tarifas.

A. Sysas teigė, kad pasiūlymas daugiau apmokestinti 120 VDU viršijančius dividendus yra logiškas, nes taip siekiama didesnio kapitalo pajamų apmokestinimo ir socialinės atskirties mažinimo.

„Į biudžetą būtų surenkama daugiau pinigėlių (...) Aš manau, tai būtų sąžininga visų mokesčių mokėtojų atžvilgiu, būtų ženkliai teisingiau socialiai“, - tvirtino A. Sysas.

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis palaikė V. Sinkevičisu siūlymą ir ragino atsižvelgti į verslo sąlygas aplinkinėse šalyse.

„Tikrai nesutinku su kolegos Algirdo (Syso – BNS) pasiūlymu, gyvendami tokioje dabartinėje ekonominėje situacijoje, reikia žiūrėti į aplinkines valstybes – Latviją, Estiją, Lenkiją – ir jose esamą reguliavimą. Manau, paprastas dalykas, kas vyks. Įmonės pradės registruotis ten, taps rezidentais“, – posėdyje kalbėjo R. Žemaitaitis.

Siekiant mažinti su darbo santykiais susijusių pajamų apmokestinimą, kitąmet NPD ketinama padidinti iki 300 eurų, antraisiais reformos metais - iki 400 eurų, o 2021-aisiais – iki 500 eurų. Pajamų riba, iki kurios būtų taikomas NPD, kitąmet sudarytų 2 VDU.

Parlamentarai po svarstymo buvo pritarę, kad NPD taikymo riba 2020 metais didėtų iki 2,25, o 2021-aisiais - iki 2,5 VDU, tačiau Seimas ketvirtadienį palaikė naują valdančiųjų lyderių siūlymą NPD taikymo išplėtimo 2020–2021 metais atsisakyti. Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad Vyriausybė planų išplėsti NPD taikymo ribą iki 2,5 VDU neatsisako, o dėl to gali būti sprendžiama rudenį, kai bus pateiktos aiškesnės kitų metų finansinės prognozės.

Patvirtintos priemonės kovai su „šešėliu“

Parlamentarai ketvirtadienį taip pat pritarė Vyriausybės pasiūlymams, kuriais stiprinama kova su „šešėliu“.  Verslui bus suteikta galimybė per šešis mėnesius be jokių baudų ir delspinigių susimokėti pamirštus mokesčius, o „baltųjų finansų“ iniciatyva viešųjų pirkimų ir bankinio finansavimo srityse leis apriboti galimybes gauti kreditus mokesčių vengimu įtariamoms įmonėms.

Administracinių nusižengimų kodekso pataisomis didinamos baudos už įvairius pažeidimus, susijusius su mokesčių slėpimu, netinkama veikla, leidimų ar licencijų užsiimti tam tikra veikla neturėjimu.

Labdaros ir paramos įstatymo pataisos leis paramos gavėjo statusą gauti tik tiems asmenims, kurie atitiks minimalius patikimo mokesčių mokėtojo kriterijus, o Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimai numato, jog neatitikus tokių kriterijų, nebus galima dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

Gyventojams, kurie legaliai pirks automobilių remonto, būsto apdailos ir remonto, vaikų priežiūros paslaugas, suteikiama galimybė susimažinti savo apmokestinamąsias pajamas ir taip susigrąžinti dalį sumokėto GPM.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

***

Niekada neatsigausim,GPM didina,dar labiau slėps pajamas žmonės,kur ,čia kova su šešėl iu?

Na

Sugebeti tik padidinti mokescius ir perdeti is vienos kisenes i kita daug proto nereikia :) GPM buvo 15% dabar 20-27%.Dar PVM padarykit 30%,tikrai sugebetumete. :) Ar ne geda tai vadinti mokesciu reforma?

birute

Kiekvienas seimas vis keicia istatymus,o kaip betvarke,taip betvarke !kodel taip skriaudzia mazai uzdirbancius?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS