Seimas atnaujins diskusijas dėl vidaus sandorių savivaldybėse | KaunoDiena.lt

SEIMAS ATNAUJINS DISKUSIJAS DĖL VIDAUS SANDORIŲ SAVIVALDYBĖSE

  • 4

Seimas atnaujins diskusijas dėl vidaus sandorių. Parlamentarai antradienį sutiko iš naujo svarstyti prezidentės Seimui grąžintą Viešųjų pirkimų įstatymą.

Už tai balsavo 92 Seimo nariai, o penki balsavo už tai, kad  įstatymas būtų laikomas nepriimtu. Toliau jis bus svarstomas kitą savaitę

Prezidentės vyriausioji patarėja Rūta Svetikaitė, pristatydama šalies vadovės veto, pabrėžė, kad Seimui pritrūko politinės valios atsisakyti vidaus sandorių savivaldybėse. Pasak jos, tokių sandorių daugėja.

„Išimtis (dėl vidaus sandorių sudarymo - BNS) tapo taisykle“, - teigė prezidentės atstovė. Ji taip pat pabrėžė, kad atsisakyti vidaus sandorių ragina Valstybės kontrolė, Konkurencijos taryba ir kitos valstybinės ir visuomeninės institucijos.

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad įstatymą dėl vidaus sandorių „reikia tobulinti“.

„Vienareikšmiškai mes matome vien tik pakankamai dideles problemas su vidaus sandoriais, kurios yra istoriškai susiklosčiusios, bet galbūt reikia žiūrėti ne vien per tą prizmę - jeigu kažkas bando neskaidriai arba galbūt nevisiškai teisėtai tokius sandorius sudaryti, tai galime ieškoti sprendimo būdų, kaip tą kontrolės mechanizmą padaryti tokį, kuris neleistų piktnaudžiauti“, - Seime žurnalistams antradienį teigė premjeras.

S.Skvernelis pripažino, kad esama „pakankamai svarių“ argumentų už vidaus sandorius. Jis pateikė pavyzdį, kai šilumos ūkis perduodamas privačiam verslui, tikintis efektyvaus valdymo ir pigesnės šilumos: „Iš pradžių kaina yra sumažinama, paskui ji gerokai išauga“.

Konservatorius Mykolas Majauskas įžvelgė konkurencijos stokos riziką mažesnėse savivaldybėse: „Ten tos konkurencijos neatsiras daug“.

Kovo pabaigoje Seimo priimtos pataisos leido vidaus sandorius sudaryti savivaldybėms ir jų kontroliuojamoms įmonėms, tačiau neleido naudoti tokios praktikos valstybės ir savivaldybės įmonėms, akcinėms ir uždarosios akcinėms bendrovėms, kuriose valstybei priklauso daugiau kaip pusė akcijų. Grupė parlamentarų kovo pabaigoje kreipėsi į D.Grybauskaitę, prašydami vetuoti įstatymo pataisas.

Viešųjų pirkimų tarnybos skaičiavimais, 2011-2016 metais vidaus sandorių sudaryta už 1,005 mlrd. eurų, iš jų vien savivaldybėse - už 420,7 mln. eurų.

Vidaus sandoriai Lietuvoje yra galimi nuo 2010 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Valdas

Valstybės kontrolė nesukontroliuos. Rašoma, kad įmonių, įmonėlių yra apie 10000.

Anonimas

Valdžia, jeigu nori mažinti korupciją, turi uždrausti savivaldybėms kontroliuoti joms pavaldžias visokias ir "ale" įmones. Karaliukai- merai labai nepatenkinti, nes iš ko padarysi atkatus.

Pán Julius Becker

Sveiki Aš esu ponas Julius Becker. patikima paskolos skolintojas Ar jums reikia asmeninės ar verslo paskolą? Reikia paskolą dėl įvairių kitiems tikslams? Jei taip, susisiekite su mumis. Siūlome didžiausią paskolą 50000 eurų, 10000 eurų, 100 milijonų 5 000 000 000.dollars, eurais svarų. @ 3% fiksuota palūkanų norma už 1-20 metų laikotarpiui. Mes suteikiame trijų mėnesių lengvatinis laikotarpis Prieš Mėnesinė įmoka prasideda. Taigi, jei jus domina, prašome Kontaktą mumis elektroniniu pašto adresu: (juliusbeckerfinancialhelp@gmail.com) perdirbimui. Laukiu jūsų atsakymo. Geriausi linkėjimai, Julius Becker
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS