Seimas ėmėsi 2024-ųjų PSDF biudžeto | KaunoDiena.lt

SEIMAS ĖMĖSI 2024-ŲJŲ PSDF BIUDŽETO

Seimas antradienį priėmė svarstyti 2024 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto projektą.

Jis bus subalansuotas – įplaukos ir išlaidos turėtų siekti 3,461 mlrd. eurų, arba 13,5 proc. daugiau nei suplanuota šiemet. Numatomas jo rezervas 2024 metų pradžioje – 637,4 mln. eurų, tiek pat jis turėtų siekti ir metų pabaigoje.   

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad kitąmet augs ne tik PSDF skaičiai, bet ir dėmesys šeimos gydytojams, slaugai, psichikos sveikatai.

Pasak jo, sveikatos apsaugos sistema sulauks papildomų 400 mln. eurų: „Todėl pakaks lėšų ne tik užtikrinti jau anksčiau priimtų sprendimų vykdymą, bet ir apmokėti naujas sveikatos priežiūros paslaugas, didinti gydymo įstaigų darbuotojų darbo užmokestį“.

Ministro teigimu, siekiant medikų darbo užmokestį didinti ne mažiau kaip 10 proc., planuojama didinti sveikatos paslaugų bazines kainas – tam planuojama skirti 178 mln. eurų.

Sveikatos priežiūros paslaugoms numatoma skirti 2,415 mlrd. eurų – 7,4 proc. daugiau nei šiemet.

 

Naujoms paslaugoms papildomai numatoma skirti 128 mln. eurų: „2024 metais numatoma toliau didinti dienos chirurgijos ir dienos stacionaro paslaugų skaičių, skatinti sudėtingų diagnostikos ir gydymo metodų taikymą ambulatorinėje praktikoje, žinoma, tuo siekiama mažinti hospitalizaciją“.

A. Dulkio teigimu, kitąmet toliau bus tobulinama gydytojų specialistų konsultacijų apmokėjimo tvarka.

„Bus siekiama sveikatos priežiūros paslaugų apmokėjimą sieti su jų kokybe ir efektyvumu, numatoma keliais etapais diferencijuoti gydytojų specialistų konsultacijas ir didinti didesnės apimties ambulatorinių paslaugų bazines kainas, siekiant gerinti pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros prieinamumą“, – kalbėjo A. Dulkys.

Anot jo, numatoma toliau didinti šeimos gydytojo komandą, skatinti psichikos sveikatos centrus už geresnį asmenų, kuriems nustatytas efektinis ar neurozinis sutrikimai, priežiūrą.

Ketinama plėtoti psichikos dienos stacionaro paslaugas, pradėti mokėti už naujas integruotas bendruomenines psichikos sveikatos paslaugas, kas jos būtų palankesnės pacientams, padėtų jiems greičiau integruotis į visuomeninį gyvenimą.

Burnos higienistų pacientų skaičius bus koreguojamas, kad jie gautų paslaugas greičiau, bus gerinamas slaugos paslaugų prieinamumas, o ambulatorinė slauga namuose planuojama ir ne darbo dienomis.

Ministro teigimu, nuo kitų metų planuojama apmokėti specializuotą pavežėjimą, ketinama didinti palaikomosios medicininės reabilitacijos paslaugos bazinę kainą už paslaugas, teikiamas žmonėms su negalia.

Be kita ko, 2024 metais numatoma kompensuoti specialios medicininės paskirties maisto produktų įsigijimo išlaidas pacientams, kuriems namuose taikoma enterinė mityba. 

Ortopedijos techninių ir medicinos priemonių nuomai numatoma skirti 634 mln. eurų – apie 62 mln. eurų daugiau nei planuota 2023 metais.

Pagrindinę įplaukų dalį sudarys „Sodros“ administruojamos privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos ir su jomis susijusios sumos – jos sieks 3,271 mlrd. eurų – 17,7 proc. daugiau bei valstybės biudžeto įmokos už jos lėšomis draudžiamus asmenis, kurios sieks 898,5 mln. eurų – 14,7 proc. daugiau.

Valstybės biudžeto asignavimai kitąmet bus 167,3 mln. eurų – 18 proc. mažiau, o šios lėšos sudarys apie 5 proc. visų fondo biudžeto įplaukų.

Sveikatos priežiūros paslaugoms numatoma skirti 2,415 mlrd. eurų – 7,4 proc. daugiau nei šiemet. Šios lėšos sudaro pagrindinę – apie 69,8 proc. – PSDF biudžeto išlaidų dalį.

Toliau projekto Seimas imsis lapkričio 14 dieną.  

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS