Seimas nepasakė „ne“ naminukei | KaunoDiena.lt

SEIMAS NEPASAKĖ „NE“ NAMINUKEI

  • 1

Seimas neišgirdo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos raginimo balsuoti prieš ir po pateikimo palaimino siūlymą įteisinti naminukę.

Už ketvirtadienį Seimo nario „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio pateiktas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siekiama įteisinti naminės degtinės ir kitų tradicinių gėrimų, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 65 tūrio procentai, gamybą bei vartojimą, po pateikimo balsavo 37 Seimo nariai, prieš buvo 13, susilaikė 21 parlamentaras.

Gamybos, laikymo ir vartojimo teisę siūloma suteikti ūkininkams, kurių ūkis yra įregistruotas Ūkininkų ūkių registre Ūkininkų ūkių registro nuostatų nustatyta tvarka, kurie teikia kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas ir kurie Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai.

Projektą pateikęs Seimo narys R. Žemaitaitis nemano, kad tokios naminukės vartojimas prisidėtų prie alkoholizmo skatinimo, nes, anot jo, tai bus brangus produktas ir ne visiems prieinamas.

Seimo narys „valstietis“ Viktoras Rinkevičius irgi mano, kad geriau įvesti tvarką negu yra dabartinė betvarkė. „Jeigu tai įteisinsime ir bus sureguliuota, tai nelegalų sumažės, bus pranešta institucijoms ir jie bus likviduoti“,- sakė V. Rinkevičius, pritardamas naminukės legalizavimui.

Tuo tarpu sveikatos apsaugos ministras A. Veryga kvietė parlamentarus nepritarti projektui, nes jis prieštarauja alkoholio kontrolės principams. Tačiau ministrą nustebino tai, kad jį teikia R. Žemaitaitis, kuris yra Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas.

Šiuo metu Lietuvoje yra draudžiama gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus, išskyrus fizinių asmenų asmeniniam naudojimui (t. y. ne parduoti, o tik savo ar šeimos poreikiams tenkinti) gaminamus natūralios fermentacijos alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 18 procentų (alaus - ne didesnė kaip 9,5 procento).

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ALGIS

O ką tuo klausimu sako Karbauskis , tikriausiai balsavo ''UŽ''

SUSIJUSIOS NAUJIENOS