Seimas tris kartus padidino atskaitymus už medieną iš valstybinių miškų | KaunoDiena.lt

SEIMAS TRIS KARTUS PADIDINO ATSKAITYMUS UŽ MEDIENĄ IŠ VALSTYBINIŲ MIŠKŲ

Nuo 2024 metų liepos miškų urėdijoms keisis medienos mokestis – pajamoms iš medienos ir nenukirsto miško valstybiniuose miškuose jis bus tris kartus didesnis negu dabar, o privačių miškų savininkams liks toks, koks galiojo iki šiol.

Seimas įpareigojo valstybinių miškų valdytojus miško ir kitoms valstybės biudžeto reikmėms skirti 15 proc., o privačių miškų – 5 proc. dydžio atskaitymus nuo pajamų už parduotą žaliavinę medieną ir nenukirstą mišką.

85 proc. surinktų lėšų pateks į valstybės biudžetą, o likusios bus paskirstytos savivaldybėms, kurių teritorijos miškingumas yra didesnis kaip 50 proc., vietinės reikšmės viešųjų kelių priežiūrai ir taisymui.

Už tokias Miškų įstatymo pataisas ketvirtadienį balsavo 77 Seimo nariai, susilaikiusių ir balsavusių prieš nebuvo. 

Pajamos iš padidinto medienos mokesčio bus skiriamos naujiems valstybiniams miškams įveisti, jais apsodinti reikalingos žemės įsigijimams, viešosios paskirties rekreacijai ir poilsiui skirtų miško sklypų, taip pat miestų miškų priežiūrai. 

Dalis lėšų bus nukreipiama miškų inventorizacijai, jų tvarkymo schemoms rengti, priešgaisrinės apsaugos sistemoms, stichinių nelaimių padariniams ir masinių ligų bei kenkėjų židiniams likviduoti, sausinimo sistemų įrenginių priežiūrai ir jų taisymui, miško mokslo darbams finansuoti, o taip pat privačių miškų savininkams konsultuoti.

Taip pat lėšos bus skiriamos valstybei įsigyti žemės sklypų, kuriuose bus ekologiniu požiūriu vertingų miško buveinių, miško genetiniams ištekliams išsaugoti ir miško medžių selekcijos plėtrai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS