Seimo pirmininkas: neiškirstas miškas supūva | KaunoDiena.lt

SEIMO PIRMININKAS: NEIŠKIRSTAS MIŠKAS SUPŪVA

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, jog miško kirtimo normos didinimas leidžia atjauninti šalies miškus ir galbūt padės sumažinti biokuro kainas.

„Miškų prieaugis yra 15 proc. didesnis negu yra kirtimai. Kitaip sakant, tai yra miškų senėjimas, o jis po to pavirsta puvimu ir tiek. Neiškirstas miškas supūva. (...) Paprastas pavyzdys, jeigu beržai neiškertami 60–80 metų, tai jų kirsti nereikia, jie būna supuvę“, – trečiadienį interviu Žinių radijui tvirtino V. Pranckietis.

Siekiant pagaminti daugiau biokuro ir nedidinti šilumos kainos gyventojams, Vyriausybė rugpjūčio 8 dieną patvirtino didesnę metinę miškų kirtimo normą penkeriems metams. Ji augs 6 proc., palyginti su ankstesniu laikotarpiu.

V. Pranckietis taip pat argumentavo, kad miško kirtimus reikia plėsti dėl augančių biokuro kainų.

„Kitas motyvas labai svarbus – biokuro kainos kilimas, ir biokuro kainos kilimas yra susijęs su pasiūlos sumažėjimu. Šis padidinimas kirtimo padidintų ir pasiūlą. Tokiu būdu galima turėti šiek tiek įtakos kainoms“, – teigė V. Pranckietis.

„Miškų proporcingas kirtimas gali sumažinti kainas“, – pridūrė Seimo vadovas.

Šios savaitės pradžioje parlamentinėje opozicijoje esantys socialdemokratai kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę ir premjerą Saulių Skvernelį, prašydami įvertinti aplinkos ministro Kęstučio Navicko ir kitų ministerijos vadovų, nepasipriešinusių miškų kirtimų didinimui nuo 2019 metų, veiklą.

Kai kurie parlamentarai įtaria ministeriją tarnaujant medienos pramonei, o Miškų sąjūdis reikalauja, kad Vyriausybė atšauktų naują, didesnę miškų kirtimo normą.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

...

Vargšelis 'žaliasis', nežino kad tie 'puvėsiai' Gamtos cikle dalyvauja, jie miško augimui BŪTINI.

seimo pirmininkas ---

iskirstas miskas atnesa milziniskas pajamas y kirteju kisenes [na ir tu kurie leido kirst] o nukirstas ir neparduotas miskas ---supuva .. beje nuo pokario zmones ,miskinikai sodino ir puoselejo miskus --kazkodel jie tais laikais nekertami nesupuvo .....dabar kada lietuvoje vygdomas misku isgrobimas ,totalus iskirtimas , jie beaugdami visi miskuose supuva ziurint sio priedurnio Pranskiecio akimis...

Nu

dar didesnės nesąmonės jis negalėjo sugalvot? Gal ir sengirių Lietuvoj neliko ne todėl, kad iškirstos, o todėl, kad supuvo? Visiškais durneliais mus laiko. Jau patikėjau, kad geri dėdės vien tam miškus kerta, kad malkos (kietas kuras, o ne biokuras) atpigtų, net apsiverkiau iš to džiaugsmo... Jei taip rūpinatės, kad žmonės nepermokėtų už šildymą, tai apribokit dujininkų viršpelnius, ir nereiks jokio "biokuro"!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS