Taupymo planas: sekmadieniais parduotuvės nedirbs? | KaunoDiena.lt

TAUPYMO PLANAS: SEKMADIENIAIS PARDUOTUVĖS NEDIRBS?

  • 46

Kaip dar labiau sutaupyti? Dirbti trumpiau? O gal visai nedirbti vieną dieną per savaitę, pavyzdžiui, sekmadienį? – klausia LNK.

„Visą laiką pasisakiau, kad mes šią idėją tikrai priimtume“, – sakė „Norfos“ vadovas Dainius Dundulis.

Anot D. Dundulio, išlošti pavyktų net keliais aspektais darbuotojai turėtų laisvą dieną, o sutaupymas pasijaustų.

„Mažiausių tos dienos išlaidų minimum 50 proc. ar netgi daugiau tikrai sutaupytume. Kalbame apie elektrą. Aišku, darbo užmokesčio nebūtų, bet jis persikeltų į kitas dienas, nes apyvarta išliktų ta pati. Darbo užmokestis būtų simboliškai sutaupytas, bet tikrai nedaug“, – aiškino „Norfos“ vadovas.

Tačiau kas išloštų labiausiai – verslas, darbuotojai ar klientai? „Jeigu „išjungiame“ prekybos tinklus bent sekmadieniais, čia jau būtų dramatiškas įsikišimas į pirkėjų įpročius“, –  įsitikinęs ekonomistas Algirdas Bartkus.

Klientai – nuomonių įvairių. Tačiau yra sakančių, kad sekmadienio be parduotuvės neištvertų. „Man sekmadienis – diena, kai vyksta apsipirkimai ir šeimos reikalai. Nors esu pensininkė, bet vis tiek“, – sakė parduotuvėje kalbinta senjorė.

„Žinoma, būtų kliuvinys. Nes esu mažas verslininkas. Kartais reikia produktų nusipirkti ir sekmadieniais“, – savo nuomonę išsakė kitas pirkėjas.

„Sekmadienį? Yra, pasaulis nedirba kai kas. Lenkai nedirba. Galima išgyventi ir be to“, – sakė moteris.

Kiti, susirūpinę darbuotojų gerove, klausia, kaip kiekvienas verslas pasielgtų – ar nenurėžtų per didelę dalį algos?

„Verslas galbūt kaip visada verktų, kad praranda pajamų ir t.t. Bet nuo to atlyginimai neturėtų sumažėti“, –  nuomonę išsakė prekybos centro lankytoja.

„Jeigu darbuotojams dėl to mažiau nemokėtų, tai išloštų darbuotojai“, – įsitikinęs kalbintas vyras.

„Į užsienį važinėjam. Nedirba jie sekmadieniais. Ir pardavėjos pailsi. Nors ne visos gal patenkintos, nori dirbti, bet pripras“, – įsitikinusi pirkėja.

„Paėmus ekonomikos mastu, tai nėra geras dalykas. Tam tikras skaičius darbuotojų gaus mažesnes pajamas. Susidūrus su augančiomis kainomis, tai tikrai nėra labai geras ir sveikas visuomenei dalykas“, – tikina ekonomistas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Pritariantys, kad sekmadieniais ir prekybininkai turėtų pailsėti, sako žmonės daugiau laiko praleis su šeima, ims kokybiškiau leisti laisvalaikį, o ne parduotuvėse. „Norfos“ vadovas sako, kad galbūt tai ir realu Lietuvoje. Tačiau svarbu, kad būtų bendra tvarka. „Mes vieni nenorime taip daryti, nes praloštume konkurencinėje kovoje“, – sakė D. Dundulis.

 Centralizuotas įsikišimas iš vadžios pusės būtų labai blogas sprendimas.

„Tai tikrai – konkurencija. Kiti šito dalyko tikrai nepadarys. Ir tą žmonių srautą jie pasiims sau. Tuo tarpu centralizuotas įsikišimas iš vadžios pusės būtų labai blogas sprendimas“, – sakė A. Bartkus.

Prekybos tinklų pozicijos išsiskiria. Kai kurie jų apie tai, kad nedirbti sekmadieniais, sako nė negalvojantys.

„Pandemija ir karantinas išmokė pirkinių planavimo. Ir savaitgaliais, ypač sekmadieniais, tikrai fiksuojame didesnius klientų srautus nei įprastai. Kol kas darbo laiko pokyčių neplanuojame“, – sakė „Maximos“ atstovė Ernesta Dulkienė.

„Žmonės turi daugiau laiko ramiai išsirinkti savo produktus, prekes visai savaitei. Šiuo metu tikrai tokios galimybės nedirbti sekmadieniais nesvarstome“, – pasisakė „Rimi“ atstovė Gabrielė Šerėnienė.

„Pastebime, kad mūsų pirkėjams sekmadienis – svarbi diena apsipirkimams. Mums svarbiausia patenkinti pirkėjų poreikius“, – poziciją išreiškė „Lidl“ atstovė Lina Skersytė.

„Vakarų šalyse ir ir mūsų grupės parduotuvės kai kuriose šalyse nedirba sekmadieniais. Tikrai vertinome ne vieną kartą, ar galėtume ir mes. Pagrindinis trukdis yra tai, kad tam nepasiruošę mūsų klientai“, – sakė „Iki“ atstovė Vaida Budrienė.

„Taip, vietoj 14 valandų per parą dirbant 12 valandų galima sutaupyti, jeigu yra taikomas valandinis apmokėjimas. Sutaupyti galima apie 7 proc. darbo sąnaudų. Tokiu atveju brangstantys energetiniai ištekliai, jų nulemtas sąnaudų augimas, yra perkeliamas ant darbuotojų pečių. Tai yra visiškai išvirkščia schema, kuri gali tik egzistuoti“, – įsitikinęs ekonomistas A. Bartkus.

Vis tik ekonomistas sako, kad paskutinės valandos darbo laiko trumpinimas būtų ne taip skausminga, kaip nedirbti visai. Pavyzdžiui, „Norfa“ jau kelerius metus sekmadieniais dirba trumpiau, o nuo šio rugsėjo darbo laiką sutrumpino prekybos centrai  Vilniaus „Akropolis“ ir „Ozas“. 

Rašyti komentarą
Komentarai (46)

Elena

Tikras taupymas už 10darbo dienų galima uždirbti 240eu.Taip galima uždirbti . Maxsimos sandėly dirbant užsamymų komlemtuotoju plius naktinės pamainos

Vilhelmina t

Taip sutinku darbuotojai dirba darbus parduotuvėje 3/1vienas už 3 reikia poilsio būtinai Su Pagarba

Anonimas

SEKMADIENIAIS VAŽIUOSIME Į LENKIJĄ
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS