Šiaulių savivaldybė su arenos koncesininkais bylinėsis Arbitražo teisme | KaunoDiena.lt

ŠIAULIŲ SAVIVALDYBĖ SU ARENOS KONCESININKAIS BYLINĖSIS ARBITRAŽO TEISME

Nepavykus derybomis išspręsti finansinių nesutarimų su Šiaulių areną valdančia viešąja įstaiga „Pramogų sala“, Šiaulių savivaldybė kreipsis į Lietuvos arbitražo teismą.

Savivaldybė teigia, kad bylinėtis komercinio arbitražo institucijoje nuspręsta, nes koncesininkas nutraukė derybas su savivaldybe dėl koncesijos sutarties pakeitimų.

„Ir aš, ir meras tikėjomės greito ir konstruktyvaus bendradarbiavimo, deja, iš kitos pusės to nesulaukėme. Neliko kito kelio, tik bylinėtis, nes mes privalome ginti viešąjį interesą“ - pranešime nurodė Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis.

Savivaldybė ir Šiaulių areną daugiau nei dešimtmetį valdanti „Pramogų sala“ nesutaria dėl buhalterinės apskaitos niuansų ir su tuo susijusiu savivaldybės mokamu koncesijos mokesčiu, jis per metus siekia 214 tūkst. eurų.

Savivaldybė nurodo, kad bendrovė, 2015-aisiais neįtraukusi daugiau nei 20 tūkst. eurų draudimo išmokos už turėtus bankrutavusio „Snoro“ vertybinius popierius, metus baigė nuostolingai, todėl savivaldybei išliko prievolė sumokėti koncesijos mokestį. Pasak savivaldybės, įmonė nuostolingai dirba nuo 2011-ųjų.

„Jei būtų tinkamai apskaityti pinigai, areną valdanti įmonė būtų negalėjusi pretenduoti į Savivaldybės mokamą koncesijos mokestį“, - sakė A.Bartulis.

Be kita ko, savivaldybė akcentuoja, kad 2011-aisiais „Pramogų salos“ vykdyti „Snoro“ vertybinių popierių įsigijimo sandoriai pripažinti nusikalstamais, o arenos valdytojas Gintaras Radavičius galutine ir neskundžiama nutartimi pripažintas kaltu.

Šiaulių miesto vadovai kreipėsi į G. Radavičių, kad buhalterinėje apskaitoje būtų atliktos korekcijos, bet koncesininkas, anot jų, to nepadarė.

„Savivaldybė gavo Finansų ministerijos išaiškinimą, kad pretenzijos pagrįstos, tai patvirtino ir situaciją išsiaiškinusios advokatų kontoros „Magnusson“ teisininkai“, – pažymima pranešime.

Iš koncesininko reikalaujama grąžinti gautą beveik 214 tūkstančių eurų koncesijos mokestį ir 18 tūkstančių eurų palūkanų.

Šiaulių arena buvo atidaryta 2007 m. Jos valdymas buvo patikėtas vieninteliam operatoriaus konkurso dalyviui – viešajai įstaigai „Pramogų sala“.

Arenos direktorius: derybos nenutrauktos, tik sustabdytos

Savo ruožtu areną valdančios „Pramogų salos“ direktorius G. Radavičius akcentuoja, kad derybos dėl galimų sutarties pakeitimų nėra nutrauktos, o tik sustabdytos, kol bus gauti įvairių institucijų išaiškinimai, ką sutartyje galima keisti. Anot jo, ginčus nagrinėjantis Lietuvos apeliacinis teismas praėjusią savaitę įpareigojo šalis tęsti derybas, ir tik susiderėti nepavykus, kreiptis į komercinį arbitražą.

„Parašėme, kad sustabdėme derybas dėl punktų pakeitimų tol, kol neišspręsime teisminių ginčų. Antra, visada sakėme, kad reikia kreiptis į Finansų, Ūkio ministerijas, Viešųjų pirkimų tarnybą, kadangi jos tvirtino tą sutartį, kad jos patvirtintų, kokiuose rėmuose galima ją keisti“, – BNS sakė jis.

Anot jo, įstaiga patyrė „finansinių ir moralinių nuostolių“ dėl savivaldybės iniciatyva teismo pritaikytų laikinųjų apsaugos priemonių, t.y. apie tris mėnesius negalėjo disponuoti savo sąskaitomis, areštas nuimtas praėjusį penktadienį.

„Mes nenutraukėme derybų, jas tik sustabdėme. Tai informacija klaidinga. Kaip mes galime vesti derybas dėl kažko, kai mums areštuotos sąskaitos, įmonei neleidžiama piktybiškai dirbti? – svarstė įmonės direktorius.

Jis tikisi, kad arbitražas nepriims savivaldybės skundo, kol nebus gautos ekspertų iš ministerijų išvados.

G. Radavičius teigė, kad 2015-aisiais įstaigos nuostolis siekė 15 tūkst. eurų, o savivaldybė „aritmetiškai suskaičiavo“, kad įtraukus draudimo išmoką į 2015-ųjų apskaitą, įstaiga būtų dirbusi pelningai, t.y. gavusi 5 tūkst. pelno. G. Radavičius su šia pozicija nesutinka – anot jo, teisininkai išaiškino, kad ši suma gauta ne iš koncesinės veiklos, todėl net ir įtraukus į 2015-uosius nebūtų skaičiuojama kaip gautas pelnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS