Smulkieji verslininkai jau gali pamatyti, ką gebės virtualus buhalteris | KaunoDiena.lt

SMULKIEJI VERSLININKAI JAU GALI PAMATYTI, KĄ GEBĖS VIRTUALUS BUHALTERIS

  • 0

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad jau sukurta virtualaus buhalterio i.APS demonstracinė versija. Individualią veiklą vykdantys ar ketinantys vykdyti gyventojai gali susipažinti, kaip atrodys nemokama buhalterinės apskaitos programa, kokias funkcijas ji turės ir kokių galimybių suteiks. Paprasčiausias būdas išbandyti virtualaus buhalterio i.APS DEMO versiją – per e. bankininkystę. Prisijungus prie e. banko reikia pasirinkti VMI e. paslaugą – „i.APS DEMO“. Susipažinti su kuriama programa gali ne tik šiuo metu jau individualią veiklą vykdantys, bet ir dar tik ketinantys dirbti savarankiškai asmenys. Skaičiuojama, kad gyventojų, vykdančių individualią veiklą pagal pažymą ir/ar verslo liudijimą, yra daugiau nei 220 tūkst.

„Gyventojai pajamų ir išlaidų žurnalą pildyti internete, VMI sistemoje, galės kitų metų pradžioje, o demonstracinė versija sukurta tam, kad žmonės galėtų iš anksto įvertinti apskaitos e. būdu privalumus, o jų – nemažai. Kuriant naują e. paslaugą, buvo atliktos būsimų naudotojų apklausos, bendradarbiaujama su smulkaus verslo organizacijų atstovais, kurie aktyviai dalyvavo testavimuose, teikė siūlymus, kad programos aplinka būtų „draugiška“, atitiktų verslo poreikius“, – sako VMI prie FM i.APS projekto vadovė Inga Gedminienė.

VMI primena, kad virtualiu buhalteriu i.APS galės naudotis visi individualia veikla pagal pažymą ar įsigijus verslo liudijimą užsiimantys gyventojai, kurie veda supaprastintą apskaitą. Nauja e. paslauga padės jiems paprasčiau tvarkyti savo pajamas ir išlaidas ir leis sutaupyti popierinių pajamų ir išlaidų žurnalų pildymui, mokesčių apskaičiavimui skiriamą laiką.

Gyventojams, kurie pajamų ir išlaidų žurnalą pildys internete, VMI sistemoje, popierinio žurnalo pildyti nebereikės.

„Gyventojams, kurie pajamų ir išlaidų žurnalą pildys internete, VMI sistemoje, popierinio žurnalo pildyti nebereikės. Verslininkai galės stebėti, ar jų vykdoma veikla yra pelninga, matys apskaičiuotas mokėtinas GPM, PVM bei „Sodros“ administruojamų mokesčių: PSD ir VSD įmokų sumas. Taigi, nebereikės ieškoti įrankio mokesčiams skaičiuoti, aiškintis, kaip jie apskaičiuojami, atlikti skaičiavimus, be to, bus galima juos patogiai susimokėti – mokėjimo nurodymas bus suformuotas automatiškai, naudotojui reikės tik pasirinkti savo banką“, – programos privalumus vardija i.APS projekto vadovė Inga Gedminienė.

Anot jos, VMI tvarkomų duomenų pagrindu, įvertinus iš kitų šaltinių gautą informaciją, bus apskaičiuotos gyventojo veiklos pajamos bei išlaidos ir šie duomenys bus įkelti į būsimą preliminarią gyventojo metinę pajamų deklaraciją. Gyventojams taip pat nereikės rūpintis apskaitos dokumentais: tiesiogiai programoje jie galės išrašyti PVM sąskaitą faktūrą, sąskaitą faktūrą ar prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitą. Išrašytų dokumentų duomenys automatiškai bus perkelti į pajamų ir išlaidų žurnalą. Klientų ir kita dažnai naudojama informacija bus saugoma, tad pasikartojančių duomenų nereikės suvesti kas kartą iš naujo.

Jei pageidaus, programos naudotojai bus informuojami, kokias mokesčių deklaracijas ir iki kada turi pateikti. Taip pat matys, kokia yra PVM riba ir kokia pajamų suma liko iki jos, gyventojui pačiam nieko nereikės skaičiuoti.

Vykdantys individualią veiklą įsigijus verslo liudijimą galės stebėti, kokia yra jų sandorių su įmonėmis apyvarta (kada artėjama prie 4,5 tūkst. eurų ribos), kada tikslinga keisti veiklos formą (pasiekus 45 tūkst. eurų apyvartą pajamos apmokestinamos kaip įregistruotos individualios veiklos su pažyma pajamos). Jei jie, išrašydami dokumentus, nurodys tikslius prekes ar paslaugas perkančios įmonės duomenis, programa perspės apie tokią pat įmonės vykdomą (įregistruotą) veiklą.

Individualią veiklą pagal pažymą vykdantys gyventojai matys ir ilgalaikio turto, apie kurio naudojimą veiklai pranešė VMI, duomenis, jiems nereikės patiems apskaičiuoti ir pildyti ilgalaikio turto nusidėvėjimo duomenų. Nebereikės aiškintis ir, kokios išlaidos yra priskiriamos leidžiamiems atskaitymams, kokios nepriskiriamos, o kurių priskyrimas yra ribojamas – tai nustatys programa pagal naudotojo įvestą išlaidų rūšį.

Apskaitą virtualiu buhalteriu (i.APS) bus galima tvarkyti tiek pildant duomenis kompiuteriu, tiek išmaniaisiais (mobiliaisiais) įrenginiais.

Visą aktualią informaciją mokesčių klausimais mokesčių mokėtojai gali sužinoti paskambinę Mokesčių informacijos centro specialistams telefonu 1882 ar apsilankę VMI interneto svetainėje www.vmi.lt. VMI Mokesčių informacijos centro trumpuoju telefonu 1882 teikiamos konsultacijos įrašomos ir yra lygiavertės rašytinėms.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS