Pritarta „Sodros“ biudžetui: kiek didės pensijos ir mažės jų gavėjų | KaunoDiena.lt

PRITARTA „SODROS“ BIUDŽETUI: KIEK DIDĖS PENSIJOS IR MAŽĖS JŲ GAVĖJŲ

  • 24

Vyriausybė antradienį pritarė „Sodros“ 2019 metų biudžeto projektui ir teiks jį svarstyti Seimui. Planuojama, kad „Sodros“ biudžeto perteklius kitąmet sieks 412,1 mln. eurų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis Vyriausybės posėdyje sakė, kad „Sodros“ pajamos kitąmet turėtų siekti 4,455 mlrd. eurų, išlaidos – 4,043 mlrd. eurų, arba atitinkamai 3,6 proc. (154,2 mln. eurų) daugiau ir 0,7 proc. (28,9 mln. eurų) mažiau nei laukiama šiemet.

Numatoma, kad vidutinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, kitąmet bus 358,3 euro – 26,5 euro (8 proc.) daugiau nei šiemet. Ji daugiausia didės dėl indeksavimo ir šiek tiek – dėl didesnių naujai skiriamų pensijų.

Pasak K. Kukuraičio, „Sodros“ sukaupti rezervai 2020-ųjų pradžioje sieks 632 mln. eurų.

Trys svarbiausios naujienos apie „Sodros“ biudžetą

„Kai kalbama apie kitų metų „Sodros“ biudžetą, išskirčiau tris svarbiausias naujienas. Pirma, bendrosios pensijos dalies finansavimas perkeliamas į valstybės biudžetą. Tai reiškia, kad ateityje atsiveria galimybės senatvės pensijas finansuoti ne tik iš darbo apmokestinimo, bet ir kitų mokesčių. Tai bus ypač svarbu, jeigu ateityje mažėtų dirbančiųjų arba būtų norima mažinti darbo jėgos mokesčius. Antra, senatvės pensijos bus indeksuojamos ir vidutiniškai didės 7,6 proc. Skaičiuojama, kad vidutinė senatvės pensija turint būtinąjį stažą kitais metais pasieks 358 eurus. Priminsiu, kad 2016 m. gruodį vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu buvo 267 eurai. Trečia, nuo kitų metų „Sodra“ nebeperves lėšų į antrosios pakopos pensijų fondus. Šie pinigai lems geresnį „Sodros“ rezultatą, kuris kitais metais viršys 400 mln. eurų“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Kaip teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras, perviršis susiformuoja dėl dviejų priežasčių: augančios ekonomikos (augant darbo užmokesčiui šalyje, didėja įplaukos) bei sprendimo atsisakyti pervedimų į privačius antrosios pakopos pensijų fondus.

Kaip žinoma, kitais metais įsigalioja pensijų kaupimo pertvarka, pagal kurią antroje pakopoje 3 proc. nuo darbo užmokesčio kaups patys gyventojai, 1,5 proc. nuo šalies vidutinio atlyginimo prisidės valstybė, tačiau „Sodros“ lėšomis papildoma pensija nebus kaupiama. Tai lems, kad kaupiančių gyventojų antroje pakopoje sukaupta suma taps priedu prie jiems priklausančios „Sodros“ pensijos ir nereikš jos mažinimo, kaip buvo iki šiol.

Pagrindiniai tarifai

Kartu su „Sodros“ biudžetu yra tvirtinami socialinio draudimo tarifai, kurie galios 2019 m. Tarifai keičiasi dėl mokesčių reformos, nes nuo kitų metų sujungiamos darbdavio ir darbuotojo mokamos įmokos, todėl darbuotojų darbo užmokestis „ant popieriaus“ išaugs 1,289 karto. Įmokų sujungimas – tai ekspertų pasiūlymas šešėlio mažinimui darbo santykių srityje.

Darbuotojo mokamų įmokų tarifai 2019 m.:

Pensijų socialinis draudimas 8,72 proc.

Ligos socialinis draudimas 2,09 proc.

Motinystės socialinis draudimas 1,71 proc.

Sveikatos draudimas 6,98 proc.

Bendras tarifas: 19,5 proc.

Darbdavio mokamų įmokų tarifai 2019 m.:

Nedarbo socialinis draudimas 1,31 proc.

Nedarbo socialinis draudimas terminuotoms sutartims 2,03 proc.

Nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinis draudimas pagal tarifų grupes 0,14-1,4 proc.

Socialinio draudimo įmokos 2019 m. bus mokamos nuo sumos, kuri ne didesnė nei 120 vidutinių šalies darbo užmokesčių per metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Mila

Deve... Deve ... Kada bus tvarka Lietuvoi !!! Kaip išgyventi pensininkųi uz 200-300 Mano manimu kad valdzia visiskai isigimus ir smegines išdžiūvę kad 29 metus ni jokiu gereemu !!! Atsibuskit .... pažiūrėkit ka darosi Lietuvoi !!!

Меla

Kodel valdzia gauna kitoke pensija, ji turi irgi gavot tokią pensiją kaip ir visi Lietuvos pensininkai. Grybauskaitė gauna 8000 eurų pensiją, o paprastas žmogus išdirbęs 30-40 m. Lietuvos labui gauna 200 - 300 eur. Už tokiuss piniguss tegul valdžia pagyvena.

Lietuvaite

Pencijos turi buti ne mazesnes kaip 800 euru, tada zmones gales pragyventi. Kiek galima tyciotis is visa gyvenima pradirbusiu zmoniu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS