Specialistai: kiaulių maras neturi įtakos kiaulienos kokybei ir saugumui | KaunoDiena.lt

SPECIALISTAI: KIAULIŲ MARAS NETURI ĮTAKOS KIAULIENOS KOKYBEI IR SAUGUMUI

  • 1

Siekdami išsklaidyti vartotojų abejones ir viešoje erdvėje pasirodančią galimai klaidinančią informaciją apie afrikinį kiaulių marą (AKM), Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pabrėžia, kad AKM yra žmonių sveikatai visiškai nepavojingas virusas, o oficialiai, turint visus VMVT leidimus, pagaminta ir Lietuvoje parduodama kiauliena – saugi ir kokybiška.

AKM yra ypač didelių ekonominių nuostolių šaliai atnešanti liga. Ją sukeliantis virusas perduodamas tiesioginio kontakto būdu, taip pat per apkrėstą inventorių, darbuotojų rūbus, transportą, pašarus ir pan. Dėl AKM viruso gebėjimo prisitaikyti ir plisti aplinkoje, Lietuvos komerciniuose kiaulininkystės ūkiuose yra taikomos pačios griežčiausios, naujausiomis mokslo žiniomis paremtos biologinio saugumo priemonės. Taip siekiama apsaugoti ūkius nuo užkrato.

Siekiant suvaldyti ligą ir užtikrinti vartotojams tiekiamo maisto saugą, VMVT, kaip ir kitų Europos Sąjungos valstybių kompetentingos institucijos, įgyvendina daug profilaktikos ir kontrolės priemonių, kurių viena yra zonavimas. Europos Komisija Lietuvos teritoriją yra suskirsčiusi į tris zonas, kuriose taikomi tam tikri veiklos apribojimai kiaulių augintojams ar mėsos perdirbimo įmonėms:

o I zona – AKM nėra nustatytas, tačiau zona ribojasi su AKM užkrėstomis teritorijomis. Kiaulių judėjimui netaikomi jokie apribojimai, visose kiaulių laikymo vietose privalomi aukščiausio lygio biologinio saugumo reikalavimai. Šviežios kiaulienos ir jos produktų eksportui ribojimai netaikomi. Kiauliena ženklinama ovaliu VMVT suteiktu veterinarinio sveikumo ženklu.

o II zona – AKM nustatytas laukinėje faunoje (šernams). Ribojamas gyvų gyvulių (kiaulių) eksportas, visose kiaulių laikymo vietose privalomi aukščiausio lygio biologinio saugumo reikalavimai. Šviežios kiaulienos ir jos produktų eksportui ribojimai netaikomi. Kiauliena ženklinama ovaliu VMVT suteiktu veterinarinio sveikumo ženklu.

o III zona – AKM nustatytas šernams ir kiaulėms. Taikomi apribojimai prekybai gyvomis kiaulėmis, jų perkėlimui į kitas laikymo vietas ar vežimui į skerdyklas. Šioje zonoje užaugintas kiaules leidžiama skersti tik specialiai patvirtintose skerdyklose. Taikomi ribojimai kiaulienos ir jos produktų eksportui. Kiauliena ženklinama kitokios formos – apvaliu veterinarinio sveikumo ženklu, reiškiančiu, kad produkcija yra saugi, kokybiška ir ją galima parduoti Lietuvos parduotuvėse, turgavietėse ir pan.

Nepriklausomai nuo to, kokioje zonoje pagaminta, Lietuvos vartotojams parduodama kiauliena yra saugi ir kokybiška. Tai garantuoja abiejų tipų veterinarinio sveikumo ženklai, patvirtinantys, kad kiauliena pagaminta iš kiaulių, kurių sveikatos būklė buvo sistemingai tikrinama tiek ūkyje, tiek ir skerdykloje prieš ir po skerdimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

... bet tokių kiaulių mėsa įgyja košerinių savybių. ;D

SUSIJUSIOS NAUJIENOS