STT: viešuosiuose pirkimuose – galimybės išvengti patekimo į nepatikimų tiekėjų sąrašą | KaunoDiena.lt

STT: VIEŠUOSIUOSE PIRKIMUOSE – GALIMYBĖS IŠVENGTI PATEKIMO Į NEPATIKIMŲ TIEKĖJŲ SĄRAŠĄ

  • 0

Pirkimų sutartis pažeidę tiekėjai gali susitarti su perkančiomis organizacijomis siekiant išvengti įtraukimo į nepatikimų tiekėjų sąrašą, teigia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Pasak tarnybos, tai nustatyta atlikus tiekėjų įtraukimą į šį sąrašą reglamentuojančių teisės aktų vertinimą.

STT teigimu, dabar nėra prievolės pirkimo sutartyje nustatyti, už kokius konkrečius pažeidimus tiekėjas būtų traukiamas į nepatikimų tiekėjų sąrašą. Dėl to perkančioji organizacija netinkamai vykdant sutartį gali įvairiai interpretuoti, ar yra pagrindas įtraukti tiekėją į šį sąrašą.

Be to, sudarant tikrintinų pirkimų vykdytojų sąrašą Viešųjų pirkimų tarnyba nevertina, ar jie tinkamai vykdo pareigą įtraukti nepatikimus tiekėjus į sąrašą.

STT vertinimu, siekiant skaidrumo turėtų būti tobulinama Viešųjų pirkimų tarnybos vykdoma pirkimų kontrolė. Pasiūlymus dėl korupcijos rizikų ji pateikė Ekonomikos ir inovacijų ministerijai, kuri per du mėnesius turi paskelbti, kaip į tai atsižvelgs.

STT duomenimis, Lietuvoje yra beveik 4 tūkst. pirkimų vykdytojų, kurie kasmet atlieka daugiau nei 900 tūkst. viešųjų pirkimų.

Perkančiosios organizacijos privalo sutartis pažeidusius tiekėjus įtraukti į nepatikimų tiekėjų sąrašą trejiems metams jiems apribojant galimybę dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

Į sąrašą 2020 metais buvo įtraukti 38 tiekėjai, 2021 metais – 46 tiekėjai, 2022 metais – 64 tiekėjai. Apie 70 proc. jų – labai mažos įmonės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS