Sulaukia VMI priminimų pateikti deklaracijas dėl per didelio pasinaudoto NPD | KaunoDiena.lt

SULAUKIA VMI PRIMINIMŲ PATEIKTI DEKLARACIJAS DĖL PER DIDELIO PASINAUDOTO NPD

  • 2

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (VMI) informuoja, kad gyventojams, privalėjusiems, tačiau dar nepateikusiems pajamų deklaracijų dėl per didelio pritaikyto metinio nepamokestinamojo pajamų dydžio (NPD), siunčia išankstinius priminimus.

VMI duomenimis, per dideliu nei priklauso NPD pernai pasinaudojo 277 tūkst. šalies gyventojų, iš kurių deklaracijas iki šios dienos pateikė beveik pusė tai privalančių padaryti, rašoma pranešime spaudai.

Išankstiniai priminimai apie pareigą pateikti deklaraciją siunčiami Mano VMI sistemos naudotojams, likusieji gyventojai, kurie nesinaudoja Mano VMI, turėtų savarankiškai pasitikrinti, ar privalo deklaruoti pajamas. Iš viso deklaracijas dėl per didelio NPD dar turėtų pateikti apie 145 tūkst. gyventojų. Pažymėtina, kad tie gyventojai, kurie iki gegužės 2-osios nepateiks privalomų deklaracijų, negalės paremti ir savo pasirinktų organizacijų bei kitų paramos gavėjų – jų paramos prašymai nenagrinėjami.

„NPD dydis tiesiogiai priklauso nuo gaunamo darbo užmokesčio dydžio, tačiau jei per metus gyventojas gavo ir kitų pajamų, nuo kurių skaičiuojami mokesčiai, tuomet metams pasibaigus NPD yra perskaičiuojamas. Paaiškėjus, jog pasinaudota didesniu nei priklauso NPD, gyventojas mokesčio skirtumą turi sumokėti į biudžetą. Tokie „nesutapimai“ atsiranda, kai, pavyzdžiui, gyventojas dirba vienoje darbovietėje, kur jam pritaikomas priklausantis mėnesinis NPD, tačiau tais pačiais metais gyventojas gauna papildomų pajamų, jis įsidarbina dar kitoje darbovietėje arba apskaičiuojamas didesnis NPD, kai darbo užmokestis sumažėja dėl ligos. Todėl per metus darbovietėje jam apskaičiuojamas didesnis NPD, nei priklausantis metinis NPD“, – paaiškina VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė ir primena, kad metinis NPD apskaičiuojamas pagal metines pajamas, didėjant pajamoms, NPD mažėja, todėl gyventojas, pasinaudojęs per dideliu NPD, privalo pateikti pajamų deklaraciją ir sumokėti mokestį.

Pasitikrinti, ar mokestiniu laikotarpiu nebuvo pritaikytas per didelis metinis NPD ir dėl to neatsirado papildomai mokėtinas pajamų mokestis, galima pasinaudojus šiais metais VMI sukurta skaičiuokle http://www.vmi.lt/cms/metinio-neapmokestinamojo-pajamu-dydzio-skaiciuokle

arba VMI elektroninėje deklaravimo sistemoje (EDS) užbaigus pildyti preliminarią metinę pajamų deklaraciją. EDS pagalba, prisijungus per e. bankininkystę arba su VMI suteiktais slaptažodžiais, galima sužinoti tiek tikslią, biudžetui mokėtiną, tiek ir gyventojui grąžintiną sumą.

„Gyventojų, net ir gavusių vien tik su darbo santykiais susijusių pajamų, VMI kasmet prašo pasitikslinti, ar jiems neatsiranda pareiga deklaruoti metines pajamas, perskaičiuoti metinį NPD ir papildomai sumokėti pajamų mokestį vien dėl įmonėse (įstaigose) kalendoriniais metais taikyto NPD“, - rekomenduoja S. Aliukonytė-Šnirienė akcentuodama, kad VMI tikslas - informuoti gyventojus apie jų pareigas ir padėti jiems laiku pateikti deklaracijas. Iš viso priminimų per Mano VMI sistemą šiomis dienomis sulauks 73 tūkst. gyventojų.

VMI primena, kad savarankiškai aktualią informaciją mokesčių klausimais, seminarų dalijamąją medžiagą, paaiškinimus ir komentarus galima rasti adresu www.vmi.lt. Pasikonsultuoti su VMI specialistais mokesčių klausimais galima  paskambinus telefonu 1882 arba +370 5 255 3190. Telefonu suteikta konsultacija yra lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai yra įrašomi bei saugomi 5 metus.

Informaciją apie VMI veiklą galite sekti ir socialinio tinklo „Facebook“ oficialiame VMI puslapyje www.facebook.com/Valstybinemokesciuinspekcija.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

taip

Dėl per didelio sulaukia, dėl per mažo nesulaukia. Pasigendu skaidrumo šioje sistemoje. Jeigu norime pilietiškumo mokesčių mokėjime, pradėkime rodyti pavyzdį, pradedant valstybinėmis institucijomis. Jau metas prabusti, jei nenorime prarasti paskutinių, kurie dar čia dirba ir moka mokesčius.

Nukentėjusioji

Dieve, kokia tai apgavystė. Per mėnesį gaunamoms pajamoms neapmokestinamas dydis priklauso , o per metus nepriklauso. Taigi , apgavystė ir tiek.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS