Teisėsauga atliko kratas GIPL rangovėje „Alvora“, Latvijos ir Lenkijos įmonėse | KaunoDiena.lt

TEISĖSAUGA ATLIKO KRATAS GIPL RANGOVĖJE „ALVORA“, LATVIJOS IR LENKIJOS ĮMONĖSE

  • 1

Pagrindinėje Lietuvos ir Lenkijos magistralinio dujotiekio (GIPL) rangovėje „Alvora“ teisėsauga antradienį atliko kratas, praneša portalas „15min“.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ketvirtadienį portalui patvirtino, kad kratos atliktos ir Latvijos bei Lenkijos įmonėse. „15min“ žiniomis, teisėsaugos veiksmai atlikti Latvijos įmonėje „Conti Chemicals“ ir Lenkijos bendrovėje „Tasta Armatura“.

Pasak portalo, įtariama, kad šios įmonės galėjo dalyvauti organizuotoje sukčiavimo schemoje, kurioje rusiškos dujotiekio detalės buvo pateiktos su suklastotais Europos bendrovių sertifikatais.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo ir klastočių statant GIPL dujotiekį atlieka FNTT, tyrimui vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras.

Įtarimai šiame tyrime niekam nėra pareikšti.

„Alvora“ praėjusią savaitę įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą trejiems metams, todėl negalės dalyvauti kai kuriuose viešuosiuose pirkimuose.

Į Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) sudaromą sąrašą „Amber Grid“ prašymu „Alvora“ įtraukta iki 2027 metų kovo 14 dienos dėl esminio GIPL statybos rangos sutarties pažeidimo, tačiau, anot VPT, įmonė gali dalyvauti kituose pirkimuose, jei įrodo, kad yra pašalinusi ankstesnius trūkumus.

Portalas „15min“ rašė, kad GIPL projektą purto įtarimai dėl jame galimai sumontuotų rusiškų detalių, dokumentų klastočių ir aplaidžiai vykdytos projekto priežiūros.

Pasak portalo, „Amber Grid“ sausį pateikė pretenziją „Alvorai“ – jos pareikalauta iki kovo 8 dienos pašalinti darbų trūkumus, pateikiant jungiamųjų detalių sertifikatus.

Apie „Alvoros“ sandorį dėl jungiamųjų detalių su Rusijos koncerno „ChelPipe Group“, remiančio Kremliaus karinę infrastruktūrą, įmone pirmasis 2020 metais pranešė LRT Tyrimų skyrius. Kilus skandalui „Amber Grid“ nurodė „Alvorai“ nutraukti sandorį su rusais ir ieškoti Europos gamintojų.

Įtariama, kad tuomet galėjo būti sukurpta rusiškų detalių priedangos suklastotais Europos įmonių sertifikatais schema, neva „Alvora“ sumontavo „ChelPipe“ jungiamąsias dalis, „pakišdama“ jas po suklastotais Lenkijos, Rumunijos ir Latvijos įmonių sertifikatais

Gairės: kratos, FNTT, Alvora, GIPL
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

aha

o apie duju kilme ko tyla ,gal ir putlerio?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS