Tūkstančiams gyventojų – „Sodros“ priminimai sumokėti įmokas | KaunoDiena.lt

TŪKSTANČIAMS GYVENTOJŲ – „SODROS“ PRIMINIMAI SUMOKĖTI ĮMOKAS

  • 0

„Sodra“ šiandien išsiuntė pranešimus 6321 gyventojui, kuriam šį mėnesį gali tekti savarankiškai sumokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką. Pranešimai patalpinti „Sodros“ asmeninėse gyventojų paskyrose, o 1500 iš jų gavo pranešimą apie tai elektroniniu paštu.

„Šie gyventojai dar nėra skolininkai, tačiau, jeigu šį mėnesį jie neįsidarbins, nesiregistruos darbo biržoje ar nepradės vykdyti ekonominės veiklos, pagal teisės aktus jiems patiems iki mėnesio pabaigos teks sumokėti 36 eurų įmoką. Apie atsiradusią prievolę juos informuojame nedelsdami per elektroninę paskyrą ir turimais kontaktais“, – sako „Sodros“ komunikacijos vadovas Saulius Jarmalis.

„Sodra“ pastaruosius kelerius metus didžiąją dalį paslaugų perkelia į elektroninę erdvę, mažina popierinių pažymų skaičių, todėl popieriniai pranešimai apie PSD įmokas gyventojams nėra siunčiami. Gyventojus apie mokėtinas įmokas ir skolas „Sodra“ informuoja kiekvieną mėnesį.

„Siekiame, kad gyventojų informavimo procesas būtų kuo paprastesnis, kad tokie svarbūs pranešimai juos pasiektų patogia ir efektyvia forma – elektroniniu paštu. Tam tereikia prisijungti prie asmeninės „Sodros“ paskyros ir paskyros nustatymuose užpildyti kontaktinių duomenų anketą. Pateikti duomenis galima ir artimiausiame „Sodros“ skyriuje“, – teigia „Sodros“ atstovas.

Galima kreiptis dėl skolos atidėjimo

Nesumokėjus PSD įmokos, kaupsis skola ir nebus teikiamos nemokamos sveikatos priežiūros paslaugos.

„Sodros“ duomenimis, įprastai maždaug pusė iš šių gyventojų, kurie turėtų įmokas sumokėti patys, tai padaro laiku. Kiti, kurie sumokėti nespės, jau ateinančio mėnesio pradžioje vėl gaus pranešimus apie susidariusį įsiskolinimą, kuris taip pat bus pateiktas elektroninėmis priemonėmis.

Jeigu skola nebus padengta, „Sodra“ po kelių mėnesių gali pateikti mokėjimo reikalavimą per Registrų centro administruojamą Piniginių lėšų apribojimo informacinę sistemą (PLAIS), kad skola būtų nurašyta iš gyventojo sąskaitos.

„Bet kuriuo atveju likus kiek mažiau nei mėnesiui tuos gyventojus, kurių skolos yra už du ar daugiau mėnesių, dar sykį informuosime apie tai, kad planuojama skolą nuskaičiuoti nuo sąskaitos.

Jeigu gyventojas turi sunkumų, esame pasirengę padėti ir atidėti skolos mokėjimą išdėstant jį dalimis. Todėl, esant sudėtingai situacijai, ragintume gyventojus nevengti kontakto, o kaip tik nedelsiant kreiptis į mus. Sutarus dėl skolos išdėstymo dalimis žmogus gali vėl naudotis nemokamomis sveikatos priežiūros paslaugomis, nesikaupia skola, kurią šiaip ar taip ateityje tektų padengti“, – sako S. Jarmalis.

Žinia – moksleiviams

Dar viena svarbi žinia – abiturientams ir studijas baigusiems jaunuoliams. Jeigu jie mokslus jau baigė ir rugsėjo mėnesį niekur nestudijuos, nedirbs ir nesiregistruos darbo biržoje – turės savarankiškai sumokėti PSD įmoką.

Moksleiviai ir studentai privalomuoju sveikatos draudimu yra draudžiami valstybės lėšomis ir draudimas taikomas iki rugpjūčio pabaigos. Daugelis abiturientų rugsėjį pradeda studijas, tačiau ne visi (beje, kai kuriose Lietuvos ir užsienio aukštosiose mokyklose studijos prasideda tik spalį), todėl daliai jų gali tekti sumokėti įmokas.

„Norime atkreipti jaunuolių dėmesį – mokantis ar studijuojant PSD įmokas už jus moka valstybė, dirbant – darbdavys. Išvykus studijuoti į užsienį, studentas privalomuoju sveikatos draudimu yra draudžiamas toje šalyje, tačiau „Sodrai“ reikėtų pateikti užsienio universiteto pažymą apie studijas. Kitais atvejais įmokas tenka mokėti pačiam. Artėjant rugsėjui apie tai jaunuolius informuosime papildomai“, – sako S. Jarmalis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS