V. Bakas: ministerijos tikrina „Agrokoncerno“ trašų įsigijimą iš Rusijos bendrovės | KaunoDiena.lt

V. BAKAS: MINISTERIJOS TIKRINA „AGROKONCERNO“ TRAŠŲ ĮSIGIJIMĄ IŠ RUSIJOS BENDROVĖS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas sako, kad dvi ministerijos tikrina valdančiųjų „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ trašų įsigijimą iš Rusijos bendrovės, kurios pagrindiniam akcininkui Arkadijui Rotenbergui taikomos tarptautinės sankcijos.

„Dvi ministerijos atlieka tam tikrą informacijos patikrinimą ir procedūras ir aš manau, artimiausiu metu bus pateikti atsakymai“, – ketvirtadienį LRT televizijai sakė V. Bakas.

„Jeigu buvo pažeistas sankcijų mechanizmas, turės įsitraukti prokuratūra. Už tai yra numatyta baudžiamoji atsakomybė“, – pridūrė jis.

Pasak parlamentaro, paaiškėjus, kad sankcijos nebuvo pažeistos, o apeitos, būtų galima inicijuoti papildomų įmonių arba asmenų įtraukimą į „juoduosius sąrašus“.

Seimo narys taip pat pabrėžė, kad jeigu sankcijos buvo pažeistos, trąšos nebūtų galėjusios kirsti Lietuvos sienos, nes tam kelią užkirstų muitinė.

LRT ketvirtadienį paskelbė, kad „Agrokoncernas“ A. Rotenbergo įmonės „Minudobreniya“ trąšas perka iš tarpininko įmonės Dubajuje, tačiau neatskleidžia, iš kurios tiksliai šalies jas importavo.

Jeigu buvo pažeistas sankcijų mechanizmas, turės įsitraukti prokuratūra.

A. Rotenbergui sankcijos paskelbtos 2014 metais dėl jo artimų ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, tačiau pačios „Minudobreniya“ sankcijų sąraše nėra.

Sankcijos fiziniams asmenims numato draudimą jiems atvykti į ES ir jų finansinių lėšų įšaldymą, bet tiesiogiai nedraudžia bendradarbiauti su jų verslu.

Vis dėlto Užsienio reikalų ministerija rekomendavo Lietuvos įmonėms susilaikyti nuo verslo ryšių palaikymo su įmonėmis, kurių savininkai yra „juoduosiuose sąrašuose“.

„Agrokoncernas“ teigia, kad paskutinė sutartis dėl „Minudobreniya“ trąšų pirkimų pasirašyta pernai ir įvykdyta 2017-2018 metų sandūroje, o jos vertė siekė maždaug 1 proc. metinės bendrovės apyvartos.

Įmonė ketvirtadienio popietę paskelbė, kad nebepirks „Minudobreniya“ trąšų, kol ši bendrovė priklausys A. Rotenbergui.

Lietuvos baudžiamasis kodeksas už tarptautinių sankcijų pažeidimą numato baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki penkerių metų. Už šią nusikalstamą veiką atsako ir juridinis asmuo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Anonimas

Verslas sau,politika sau .Ne košė tą politika ,kam maišyti.Makaraityte jau naujas malkas skaldo atseit Seimo nariai samdyti žmonės .Žalios akys,tai gyvatės akys.Dabar eina laida "teise žinoti"Makaraityte vis kartoja ir kartoja žmonės nesupranta reikia išaiškinti.Gal ji pati nieko nesupranta arba įpareigota savo teisybės aiškinti Lietuviai nors ir biedni,bet nedebilai.Ar pavyks išlaisvinti Lietuva nuo tų patrijarchiniu vagių užvaldymo,ar pavyks?

gal

geriau patikrink kaip p. olek pirko su butkevic gaubicas su A saukstais nes viskas liko/vsio zakonno/....

Tautos stebetojas

Ka cia bepritikrinsi. Ir taip aisku, kad patologinis melagis Karabasas su sankcijiniais pedofilais makles suko.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS