V. Šapoka apie S. Jakeliūno planus dėl „Revolut“: saugumo vertinimas buvo atliktas | KaunoDiena.lt

V. ŠAPOKA APIE S. JAKELIŪNO PLANUS DĖL „REVOLUT“: SAUGUMO VERTINIMAS BUVO ATLIKTAS

Finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad dėl galimų finansų startuolio „Revolut“ keliamų rizikų nacionalinio saugumo vertinimas jau buvo atliktas. Tad Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko Stasio Jakeliūno noro dar kartą kreiptis į komisiją, kuri vertina atitikimą nacionalinio saugumo interesams, argumentacija nėra aiški.

„Lietuvoje įdiegta tikrai pažangi sistema, kalbant apie rinkos dalyvius, kurie ateina į strateginius sektorius, įskaitant ir finansų sektorių. Tas vertinimas nacionalinio saugumo požiūriu, kaip ir numatyta, buvo atliktas. Kadangi nesu susipažinęs su pono Jakeliūno argumentacija, tikrai būtų sudėtinga pakomentuoti“, - Eltai teigė V. Šapoka.

Kaip kiek anksčiau interviu Eltai teigė V. Šapoka, didžiosios pasaulio fintech žvaigždės nesirinktų Lietuvos, jei čia nebūtų kreipiamas dėmesys į rizikų valdymą.

„Aš manau, kad Lietuva su rizikų valdymu puikiai tvarkosi. Net Europos Komisija išskiria Lietuvą kaip pavyzdį, kaip reikia plėtoti finansinių technologijų sektorių“, - sakė finansų ministras.

ELTA primena, kad Lietuvos bankas gruodį išdavė Jungtinės Karalystės startuoliui „Revolut” specializuoto banko licenciją. „Revolut” Lietuvoje planuoja teikti indėlių ir paskolų paslaugas.

S. Jakeliūnas anksčiau kreipėsi į valstybės tarnybas dėl galimų „Revolut“ ryšių su Rusija. Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas teigė, kad S. Jakeliūno minima informacija buvo žinoma, potencialus investuotojas ilgai vertintas kompetentingų institucijų ir įvertintas kaip patikimas.

Trečiadienį vyko uždaras BFK posėdis aptarti „Revolut“ galimai keliamas rizikas. S. Jakeliūnas sakė dėl galimų rizikų svarstysiantis galimybę trečią kartą kreiptis į komisiją, kuri vertina atitikimą nacionalinio saugumo interesams.

Jis sakė, kad posėdyje nebuvo gautas aiškus atsakymas, kas atsakingas už „Revolut“ Lietuvai keliamą politinę ir reputacinę riziką.

„Dėl reputacijos dalykų „Revolut“ pareiškimų viešojoje erdvėje diskutavome, bandėme suprasti, kas atsakingas už reputacijos ir politinę riziką, kuri, mano manymu, kyla Lietuvai kaip valstybei ir institucijoms. Čia aiškaus atsakymo negavome, nes komisijoje, kuri vertino atitikimą nacionalinio saugumo interesams (...), nėra politikų, tai (kyla. - ELTA) klausimas, ar ta komisija galėjo tinkamai įvertinti tas politines ir reputacijos rizikas“, - kalbėjo S. Jakeliūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

zelemunčikas

Kol gandragalvis Jakeliūnas skaičiuos pinigus Lietuvos seime, ,,Revolut''dirbti Lietuvos finansų sektoriuje tikrai rizikinga.

blogis

kai bus beda ju valdzioje jau ne kvapo nebus ir kaip visada uz tai nieks kaltas nebus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS