V. Vasiliauskas: naivu būtų tikėtis, kad Lietuvos bankai nepateko į pinigų plovimą | KaunoDiena.lt

V. VASILIAUSKAS: NAIVU BŪTŲ TIKĖTIS, KAD LIETUVOS BANKAI NEPATEKO Į PINIGŲ PLOVIMĄ

Tikėtis, kad Lietuvoje veikiantys bankai nebuvo įtraukti į pinigų plovimą, būtų naivu, sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

„Be abejo, mes nesame naivūs ir suprantame, kad patekus į Baltijos šalių bankinę sistemą didelėms pinigų sumoms (...) ir turint omenyje, kad visose trijose valstybėse veikė tos pačios bankinės grupės, tikėtis, kad pro sąskaitas (Lietuvoje. – ELTA) tranzitu nebus praėję tie pinigai, matyt, būtų tikrai naivu“, – žurnalistams penktadienį sakė V. Vasiliauskas.

ELTA primena, kad „Swedbank“, „Nordea“ ir „Danske Bank“ yra įsivėlę į pinigų plovimo skandalus. Taip pat atskleista, kad bankrutavęs Ūkio bankas per investicinį banką Rusijoje „Troika Dialog“ išplovė daugiau nei 6 mlrd. eurų, rašė portalas 15min., kartu su žurnalistikos centru OCCPR ir partneriais iš 18 šalių atlikęs žurnalistinį tyrimą.

Suomijos nacionalinis transliuotojas YLE, remdamasis nutekintais 2005-2017 metų duomenimis, pranešė, kad per „Nordea“ galimai išplauta apie 700 mln. eurų, daugiausia pervestų iš jau uždarytų Ūkio ir „Snoro“ bankų. Lėšos daugiausia siejamos su rusų oligarchu Rubenu Vardanianu ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino vaikystės draugu Sergejumi Rolduginu.

Šią savaitę kova su pinigų plovėjais pagarsėjęs investuotojas Billas Browderis Švedijos teisėsaugai pateikė kaltinimą, kuriame teigiama, kad „Swedbank“ leido atlikti 176 mln. dolerių (155,6 mln. eurų) mokėjimus iš bankrutavusio Ūkio banko ir dėl pinigų plovimo uždaromo „Danske Bank“ Estijos filialo, pranešė „Bloomberg“.

B. Browderis tikina turįs informacijos, kad didžioji dalis iš 176 mln. galimai nešvarių dolerių buvo gaunami iš ir siunčiami į lietuvišką Ūkio banką, kuris 2013 m. buvo paskelbtas bankrutavusiu. B. Browderio kaltinime teigiama, kad 590 „Swedbank“ sąskaitų Baltijos šalyse ir Švedijoje gavo 158 mln. dolerių iš 102-ų Ūkio banko sąskaitų.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

kiaule

kokie dar Lietuvos bankai,ji ju neturi .

mrs joy

AŠ REIKIA UŽTIKRINTI PASIŪLYMĄ .... Susisiekite su mumis elektroniniu paštu: JOYLOAN347@GMAIL.COM

cap-c

ta pati ir runkeliai mano apie vasiliauska , bet matyt taip ir turi buti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS