Viceministras: iki Astravo AE veiklos pradžios reikia pašalinti visus trūkumus | KaunoDiena.lt

VICEMINISTRAS: IKI ASTRAVO AE VEIKLOS PRADŽIOS REIKIA PAŠALINTI VISUS TRŪKUMUS

  • 2

Lietuva naudojasi iki šiol bene beprecedenčiu energetiniu saugumu savo istorijoje, bet turi tęsti svarbiausius energetikos projektus, išnaudoti naujas galimybes ir užsitikrinti Astravo atominės elektrinės (AE) Baltarusijoje saugumą dar iki jos veiklos pradžios, teigia užsienio reikalų viceministras.

Pasak Albino Zananavičiaus, Lietuvos nuogąstavimai dėl netoli Vilniaus statomos Astravo elektrinės buvo pagrįsti ir dabar būtina užtikrinti, kad iki jėgainės veikimo visi trūkumai būtų pašalinti.

„Astravo atveju turime būti daugiau negu 100 proc. tikri, kad viskas yra padaryta, kad ši elektrinė nebūtų grėsmė Lietuvai, kokia ji (grėsmė – BNS) yra šiandien. Šitoje srityje irgi yra tam tikrų pasiekimų, atlikti Europos Sąjungos (ES) stresų tekstai, kurie, beje, parodė, kad visą laiką kartota Lietuvos pozicija buvo teisinga: yra problemų. Todėl dabar turime susitelkti ir reikalauti, kad visi trūkumai būtų pašalinti, iki elektrinė bus paleista“, – trečiadienį žurnalo „Valstybė“ surengtame Vilniaus energetikos forume sakė viceministras.

Tarp svarbiausių Lietuvos prioritetų, be Astravo, jis įvardijo sinchronizavimo su Europa projektą ir galimybę prisidėti prie JAV suskystintų gamtinių dujų (SGD) eksporto į Europą.

„Lietuva turbūt dar niekada nebuvo tokia energetiškai saugi kaip šiandien (...). Kalbėkime apie reikalus, kuriuos dar reikia spręsti. (...) Šiandien norėčiau išskirti tris. Pirmasis, tai elektros tinklų sinchronizacija su Vakarų Europos energetine sistema. Šioje vietoje pagaliau turime sutarimą, kaip tą darysime. Labai svarbu neprarasti to pagreičio, kurį susikūrėme, nes kol kas visos žvaigždės tiek Briuselyje, tiek mūsų kaimyninėse valstybėse yra mums palankios“, – kalbėjo A. Zananavičius.

Diplomatas užsiminė ir apie prekybos įtampas tarp JAV ir ES, jų ketinimus stiprinti SGD eksportą iš JAV į Europą. Pasak jo, Lietuva, turinti SGD terminalą Klaipėdoje, galėtų pasinaudoti šia galimybe.

„Kadangi jau tą infrastruktūrą turime, sprendžiame klausimus apie jos nuosavybę (SGD terminalo laivo išpirkimą – BNS), tai turbūt yra pats laikas pasinaudoti šita galimybe, kadangi stiprindami savo energetinį saugumą, ko gero, galėtume dar ir prisidėti prie ES ir JAV santykių gerinimo“, – teigė A. Zananavičius. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

VYTAUTAS

AR TURI PROTO TAS zANANAVIČIUS,SIŪLYDAMAS BALTARUSIJAI DUJAS PIRKTI IŠ AMERIKONŲ IR DIDELĖMIS KAINOMIS.JUK BALTARUSIJA PERKA PIGIAI RUSIŠKAS NUSIŠNEKĖJO.

Anonimas

Prapise savo pirkit is vakaru.Ir nelyskit i Baltarusijos reikalus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS