Vietoj žiemos – šiluma: vis daugiau lietuvių perka brangesnes keliones | KaunoDiena.lt

VIETOJ ŽIEMOS – ŠILUMA: VIS DAUGIAU LIETUVIŲ PERKA BRANGESNES KELIONES

Lietuviai vis labiau linkę žiemos šventes, o ypač Naujuosius metus, sutikti svetimuose kraštuose. Pastaruoju metu vis dažniau ieškoma egzotikos.

Lietuviai vis labiau linkę žiemos šventes, o ypač Naujuosius metus, sutikti svetimuose kraštuose. Pastaruoju metu vis dažniau ieškoma egzotikos.

Traukia šilti kraštai

Neseniai "Spinter tyrimų" ir BTA draudimo bendrovės atlikti tyrimai parodė, kad pusė Lietuvos gyventojų žiemos atostogas norėtų praleisti šiltuose kraštuose.

Apklausus žmones paaiškėjo, kad šaltieji kraštai ir žiemos pramogos nėra labai trokštami. Tik dešimtadalis šalies gyventojų ketino atostogauti kalnuose ir mėgautis žiemos sporto pramogomis. Ketvirtadalis teigė keliausiantys po Lietuvą arba atostogų iš viso neplanavo.

Donatas Kireilis, kelionių agentūros "Kelionių akademija" vadovas, teigė, kad, remiantis statistika, keliaujančių skaičius yra toks pat kaip ir praėjusiais metais per šventes. Vis dėlto jis tikino, kad klientai linkę pirkti brangesnes keliones.

"Šiek tiek brangesnes, palyginti su pernai metais, keliones šiemet žmonės pirko per Naujuosius metus", – sakė D.Kireilis.

Kelionės brangesnės

Nors "Kelionių akademijos" specializacija – egzotinės kelionės, ne vien tokios kelionės domina klientus. Egzotinės kelionės sudaro apie pusę visų šioje agentūroje įsigytų kelionių.

D.Kireilis atkreipė dėmesį, kad pasirinkimą lemia ir kaina. Vis dažniau žmonės gali sau leisti įsigyti brangesnes keliones. Šventinės kelionės dažniausiai atsieina gerokai brangiau nei kelionės bet kuriuo kitu metu.

"Šiaip naujametės kelionės visos šiek tiek brangesnės. Tiksliau, poilsinės kelionės yra brangesnės. Egzotinės, į kurias įtrauktas poilsis ir per kurias švenčiami Naujieji metai, taip pat brangesnės. Slidinėjimo kelionių kainos iš esmės beveik tokios pačios. Nedaug kuo skiriasi, ar tai yra naujametė šventė, ar įprasta slidinėjimo kelionė", – aiškino D.Kireilis.

Jo teigimu, paprastai, jei nusprendžiama branginti apgyvendinimo paslaugas, jos pabrangsta nuo 50 iki 100 proc. "Kai kurie operatoriai tam tikromis kryptimis pabrangina skrydžius. Kaina gali iškilti nuo 50 iki 70 proc. naujamečiu laikotarpiu, kalbant apie poilsines keliones. Slidinėjimo kelionių kainos skiriasi maždaug dviem šimtais litų", – sakė D.Kireilis ir akcentavo, kad turi omenyje standartines slidinėjimo keliones, kai atvykusieji apsistoja vidutinės klasės viešbutyje ir jiems patiekiami pusryčiai bei vakarienė.

Kelionių agentūros "Alfaturas" vadovė Jandra Ilkevičienė ir kelionių agentūros "Kauno piligrimas" kelionių organizavimo direktorius Juozas Pėkis tvirtino, kad kelionės gali pabrangti ir ne taip smarkiai. Tačiau už bet kurią kelionę šventiniu laikotarpiu vis dėlto daugeliui teko sumokėti bent 30 proc. didesnę sumą negu kitu laiku.

Keliauja sutikti Naujųjų

D.Kireilis taip pat akcentavo, kad šį sezoną surinko daugiau nei įprastai grupių, kurios norėjo tik trumpam palikti Lietuvą ir Naujuosius metus sutikti arčiau namų: Vokietijoje, Čekijoje, Prahoje, Estijoje ar Latvijoje.

"Šiais metais tikrai buvo matyti didesnis judėjimas per Naujuosius metus", – situaciją apibūdino D.Kireilis.

Jis teigė, kad didžioji dalis keliaujančių buvo labiau linkę svečiuose kraštuose pasitikti Naujuosius metus, o per Kūčias ir Kalėdas pasiliko namie su šeima. Žinoma, buvo ir tokių, kurie į kelionę išvyko dar prieš Kalėdas, o į Lietuvą grįžo tik po Naujųjų metų.

"Didesnė dalis renkasi tokias pokalėdines keliones. Bet jeigu reiktų suskirstyti į kalėdines ir naujametes keliones, tai maždaug 20–30 proc. būtų tokių, kurie per Kalėdas keliauja, o likusi dalis – kurie labiau renkasi naujametes keliones", – sakė D.Kireilis.

Planuoti kuo anksčiau

J.Ilkevičienė pritarė, kad norinčių keliauti visuomet padaugėja per šventes ir taip pat šiais metais, palyginti su praėjusiais, daugiau žmonių žiemos šventes praleido užsienyje.
Be to, ji taip pat tvirtino, kad nemažai žmonių rinkosi keliones, į kurias išvyko tik po Kalėdų. Tačiau verslininkė atkreipė dėmesį, kad vis dažniau žmonės rinkosi keliauti ilgesnį laikotarpį ir išvykti dar prieš Kalėdas.

Jos teigimu, favoritėmis išliko šalys, turinčios šiltesnį klimatą.

"Žmonės nori egzotikos. Tikrai keliauja kuo toliau, pradedant Karibais", – tikino pašnekovė. Kur tiksliai keliaujama, priklauso ir nuo to, kada buvo pradėta ruoštis kelionei. Tie, kurie norėjo iškeliauti į tolimesnius šiltuosius kraštus, dažnai keliones pradėjo planuoti likus keliems mėnesiams iki skrydžio, nes tolimai kelionei pasiruošti reikia kuo anksčiau. Be to, vėliau vietų paprasčiausiai neliko.

J.Ilkevičienei pritarė ir J.Pėkis, esą daugelis žmonių tolimas keliones pradeda planuoti likus bent dviem trims mėnesiams iki kelionės.

"Žinoma, yra galimybių ir prieš dvi tris savaites tokią kelionę suorganizuoti, tačiau labai išauga kaina, nes ir viešbučių lieka patys brangiausi pasiūlymai, ir lėktuvo bilietai labai pabrangsta paskutiniu metu", – sakė pašnekovas.

J.Pėkio nuomone, suorganizuoti kelionę į tolimą šalį likus vos kelioms dienoms beveik neįmanoma, nes šventiniu laikotarpiu visos vietos – ir lėktuvuose, ir viešbučiuose – būna užimtos.

J.Ilkevičenės teigimu, tie, kurie kelionės tikslą renkasi paskutinėmis dienomis, dažniau ieško pigesnės kelionės ir dairosi paskutinės minutės pasiūlymų ar specialių akcijų. Tiesa, likus savaitei iki Naujųjų metų, vis dar buvo galima rasti kelionės pasiūlymą ir 2014-uosius pasitikti kurioje nors Europos valstybėje. Tačiau tai būtų buvusi kelionė autobusu.

Vietų į egzotiškas tolimas šalis, kaip Tailandas, Pietų Amerikos valstybės ar kt., rasti likus savaitei iki švenčių jau buvo gana sunku.

Kai kurios įmonės siūlo ir kelionių po Lietuvą paslaugas. Nenorintiems keliauti toli ar norintiems išleisti mažiau pinigų tai galėtų būti puikus pasiūlymas. J.Pėkis teigė, kad tokios paslaugos vis dėlto nebuvo paklausios per šventes.

"Šiais metais per Naujuosius metus kolektyvai pas mus neužsisakė kelionių. Vis dėlto Kalėdos yra daugiau šeimos šventė, ne kolektyvo. Kolektyvai po Naujųjų metų važinėja. Taip priimta yra, kad kolektyvai naujųjų metų sutikimą atšvenčia arba prieš Naujuosius metus, arba po jų. Naujieji metai paliekami draugams, o Kalėdos – šeimai", – sakė J.Pėkis.

Keliauja dažniau, išleidžia daugiau

Remiantis išankstiniais Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2012 m. paskutinį ketvirtį į užsienį keliavo 296,4 tūkst. šalies gyventojų. Tai 8,5 proc. daugiau nei per tą patį 2011 m. laikotarpį.

Kelionių į užsienį skaičius padidėjo 7,7 proc. Lietuvos gyventojai buvo išvykę į 360,1 tūkst. kelionių, iš jų beveik pusę sudarė kelionės su turizmo paslaugų paketu, įsigytu įmonėse, teikiančiose turizmo paslaugas.

Per 2012 m. Lietuvos turistų kelionių į užsienį skaičius siekė 1,7 mln. ir, palyginti su 2011 m., padidėjo 12,3 proc.

2013 m. trečią ketvirtį į užsienį keliavo 516 tūkst. šalies gyventojų. Trečią ketvirtį kelionių į užsienį skaičius padidėjo nesmarkiai – 1,5 proc., palyginti su tuo pačiu 2012 m. laikotarpiu. Tačiau tai rodo, kad Lietuvos gyventojai buvo išvykę į 623,6 tūkst. kelionių, iš jų šiek tiek daugiau nei 10 proc. sudarė kelionės su turizmo paslaugų paketu, įsigytu įmonėse, teikiančiose turizmo paslaugas.

Po užsienio šalis keliavę turistai iš Lietuvos 2013 m. trečią ketvirtį išleido daugiau nei 1 mlrd. litų, arba 8,5 proc. daugiau nei 2012-aisiais per tą patį laikotarpį. Kelionėje vienas Lietuvos gyventojas vidutiniškai išleido 1632 litus, o kelionėje praleisdavo šiek tiek daugiau nei aštuonias paras (pernai per tą patį laikotarpį išleido 1527 litų, o kelionė truko 7,6 nakvynės).
2013 m. trečią ketvirtį daugiausia keliautojų – 16 proc. visų keliavusių – vyko į Latviją. Taip pat tarp dažniausiai lankomų šalių išliko Jungtinė Karalystė, Baltarusija, Lenkija, Vokietija, Norvegija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS