V. Pranckietis: 15 proc. PVM lengvata šildymui būtų teisinga | KaunoDiena.lt

V. PRANCKIETIS: 15 PROC. PVM LENGVATA ŠILDYMUI BŪTŲ TEISINGA

Iki 15 proc. sumažinta pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata šildymui būtų teisinga, sako Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Visiškai sutarėme, kad tai būtų teisinga. Bet ta yra kitų metų biudžetas“, - trečiadienį po valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdžio žurnalistams pareiškė Seimo vadovas.

Parlamentinės socialdemokratų frakcijos seniūnas Andrius Palionis sako, kad tarybos posėdyje apie konkretų PVM dydį nebuvo kalbos.

„Visų pirma dabar nekalbėjome apie pačius procentus, daugiau palietėme klausimą, ar tiktai centriniam šildymui galioja ar turėtų galioti platesniam ratui žmonių, kurie šildosi dujomis, malkomis, elektra, geoterminiu šildymu...“, - sakė A.Palionis.

Jo žodžiais, „asmeniškam“ jam 15 proc. lengvata šildymui „tiktų“.

„Frakcijos nuomonė visų pirma yra, kad apimti didesnį žmonių ratą“, - teigė socialdemokratų frakcijos Seime seniūnas.

Premjero Sauliaus Skvernelio teigimu, Vyriausybė yra įsipareigojusi iki spalio grąžinti 9 proc. lengvatinį PVM tarifą centriniam šildymui. Finansų ministras Vilius Šapoka anksčiau sakė, kad toks tarifas turėtų galioti nuo šių metų šildymo sezono pradžios iki metų pabaigos. Nuo 2018 metų planuojama jį padidinti iki 15 proc.

Dėl lengvatos kitoms šildymo formoms premjeras nekomentavo.

„Reikia paskaičiavimų, kiek tai kainuos valstybės biudžetui ir kaip tai galima būtų kompensuoti papildomomis pajamomis, kad būtų galima taikyti“, - BNS sakė jis.

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad Vyriausybė turėtų netrukus peržvelgti galimybes sumažinti pridėtinės vertės mokesčio tarifą (PVM) šildymui nuo spalio mėnesio, rašo „Verslo žinios“.

„Tokių siūlymų ir pasvarstymų išties yra. Netrukus ir svarstysime, ar dar šiemet pavyks palengvinti naštą tiems žmonėms, kuriems nuo šio birželio šildymui pradėtas taikyti 21 proc. PVM tarifas“, - interviu dienraščiui teigė S.Skvernelis, atsakydamas į klausimą, ar nuo spalio bus trims mėnesiams grąžintas lengvatinis 9 proc. PVM tarifas centriniam šildymui.

Anot jo, kartu gali būti svarstoma ir didinti kompensacijas už šildymą nepasiturintiems.

Šildymui nuo birželio taikomas įprastas 21 proc. PVM tarifas, iki tol jis buvo 9 proc. Liepos pradžioje valdantieji „valstiečiai“ sutiko su konservatorių siūlymu grąžinti PVM lengvatą šildymui mainais į konservatorių paramą urėdijų reformai. Pasirašytame susitarime nebuvo įvardytas konkretus PVM tarifas, tačiau konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad jis turi būti 9 proc.

Svarstys mažinti PVM tarifą

Premjeras Saulius Skvernelis sako, jog pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo mažinimo galimybes 2019-2020 metais Vyriausybė svarstys kitąmet, rašo "Verslo žinios".

"Jau ir šiemet Finansų ministerijai ne kartą esu pateikęs siūlymą apsvarstyti galimybę bent vienu procentiniu punktu sumažinti bendrą PVM tarifą. Bet tokio žingsnio rizika tebėra nemenka. Todėl esame sutarę, kad kitąmet, kai įgyvendinsime dabartinius pasiūlymus dėl mokesčių sistemos pertvarkos, rimčiau pažiūrėsime ir į galimybes nuo 2019-2020 metais sumažinti PVM", - interviu dienraščiui sakė premjeras.

21 proc. PVM tarifas buvo nustatytas per finansų krizę, siekiant užtikrinti papildomas biudžeto pajamas, kurios buvo būtinos fiskaliniam deficitui mažinti ir valstybės finansų stabilumui, kol baigsis sunkmetis. Tuometinė Andriaus Kubiliaus Vyriausybė teigė, kad PVM tarifas didinimas tik laikinai, iki finansų krizės pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

...

PRIVERSTINEI paslaugai TIK nulinis PVM būtų teisingas!

o

devyni pro. viešbučiams ir restoranams pagal prunckieti---DAR TEISINGIAU? :))) O PVM 21 proc. vietoj 18 proc taip pat teisinga pagal prunckietį???

Be diskusiju

Ka reiskia teisinga 15%,o 9% neteisinga?.Kada Lietuvoje astuonis menesius sildymo sezonas trunka,o sitam ''malonumui' dauguma namu ukiu skiria ~40% savo pajamu.Ar tai normalu ir teisinga?,nenubiednes valstybe palikusi 9% pvm tarifa sildymui,tai tikrai.Kokios cia dar diskusijos gali buti,situo klausimu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS