Vyriausybė svarstys vėliau, ar anuliuoti emigrantų nesumokėtus mokesčius | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖ SVARSTYS VĖLIAU, AR ANULIUOTI EMIGRANTŲ NESUMOKĖTUS MOKESČIUS

  • 7

Vyriausybė trečiadienį atidėjo siūlymo anuliuoti emigrantų nesumokėtų privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokesčių svarstymą. Tokį siūlymą teikė „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Jis siūlė, kad asmenims, išvykusiems gyventi į kitas šalis ir ten mokantiems socialinio draudimo įmokas, nesikauptų įsiskolinimai.

Išvykusiais iš Lietuvos būtų laikomi žmonės, kurie PSD įmokas mokės Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės valstybėse arba Šveicarijoje, o „Sodra“ juos bus atleidusi nuo įmokų Lietuvoje. Tokiems žmonėms įmokų skaičiavimas nutrūktų, kai „Sodra“ apie jų išvykimą pateiktų duomenis Gyventojų registrui.

Be to, numatoma, kad Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pateikusieji pajamų mokesčio deklaraciją būtų laikomi išvykusiais iš Lietuvos nuo joje nurodytos išvykimo dienos.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlė nepritarti pataisoms – anot VRM, jei asmenys, pateikę galutinai išvykstančio iš Lietuvos asmens pajamų mokesčio deklaraciją, būtų laikomi išvykusiais nuo joje nurodytos dienos, tai leistų jiems savo noru „išstoti“ iš PSD sistemos ir išvengti įmokų mokėjimo prievolės atgaline data.

„Tokiu būdu deklaruoti išvykimą „atgaline data“ asmenys galėtų net nepateikę jokių dokumentų, patvirtinančių jų teisinį statusą“, – nurodo ministerija.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglės Radišauskienė pridūrė, kad PSD mokėjimo klausimą reikėtų spręsti ne per Gyventojų deklaravimo įstatymą.

Tuo metu Teisingumo ministerija siūlė pataisoms pritarti – esą dabar registre yra apie 300 tūkst. asmenų, kurių gyvenamoji vieta nurodoma Lietuva, tačiau jie iš tiesų šalyje nebegyvena. Viceministės Irmos Gudžiūnaitės teigimu, pataisos sumažintų netikslių duomenų skaičių registre.

„Būtume linkę pritarti (...) įstatymo pakeitimui, kad padėtų pašalinti iš registro tuos asmenis, kurie pagal faktą nėra Lietuvos gyventojai. Nes sistema būtų tokia, kad prieš registruojant per VMI sistemą deklaraciją, pagal kuria patvirtini, kad neturi ekonominių interesų Lietuvoje, prieš ją registruojant turėtum deklaruoti išsiregistravimą iš Lietuvos“, – Vyriausybės posėdyje sakė viceministrė.

Ji atkreipė dėmesį, kad šiuo metu neišsiregistravusiems iš Lietuvos asmenims priklauso visos socialinės garantijos, jie gali pretenduoti į išmokas ir Lietuvoje, ir toje valstybėje, kur gyvena.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

minde

kazlaip didelis demesys kurie jau negris nes po 10m cia tevus palaidoja ir isvaziuoja.reik kreipt i tuos kurie neisvaziavo gal .kaszkaip labai noras skaldyt.

Tam o kodėl

ne tu turi išlaikyti o turi išlaikyti Valstybė. Nes tai jos po nepriklausomybės perdaryti įstatymai leido išgrobstyti viską ką šis tėvas ar motina uždirbo( viso gyvenimo įmokas profsajungai, santaupas, sveikatinimo sanatorijas, gydyklas ir t.t.).Tai valstybės valdytojai sukūrė tokią aplinką kai visą gyvenimą dirbęs jos pilietis ne tik negauna socailinių garantijų bet ir išmetamas į užribį lyg išspausta citrina..Kur dar gali rasti tokią nežmonišką santvarką?

Gerai pavarot

Naudojiesi medicina ar nesinaudoji - verčiate mokėti ir viskas. Vėl neteisybė gaunasi..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS