Ž. Mauricas apie rinkimus: neišpildžius ekonominių lūkesčių galima žemai kristi | KaunoDiena.lt

Ž. MAURICAS APIE RINKIMUS: NEIŠPILDŽIUS EKONOMINIŲ LŪKESČIŲ GALIMA ŽEMAI KRISTI

Gyventojų ekonominiai lūkesčiai dabar yra žymiai aukštesni nei prieš dešimtmetį ir jų neišpildę išrinktieji regionų valdantieji gali prarasti lig tol turėtą įdirbį, Eltai sakė banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Anot ekonomisto, rinkimų laimėtojai turės ne tik tęsti jau pradėtus darbus, bet ir rodyti dar geresnius rezultatus, nes žmonių lūkesčiai tiek kalbant apie darbo užmokesčio augimą, tiek apie infrastruktūros tvarkymą ir investicijų pritraukimą, yra labai išaugę.

„Dabar tikrai yra lūkesčiai, reikalavimai žymiai didesni. Be abejo, neišpildžius tų reikalavimų, aukštai kilęs gali žemai kristi. Dėl to, viena vertus, (yra - ELTA) lengvos pergalės, bet tos pergalės, manau, kad visgi neša didelę atsakomybę. Man susidarė įspūdis, nemažos dalies tiek merų, tiek apskritai savivaldybės (tarybų - ELTA) klausimas buvo išspręstas pirmajame ture, tai yra tikrai labai didelis mandatas duotas, labai didelė atsakomybė turint omeny, kad Lietuvos ekonomika pakankamai neblogai atrodė, ypač pastaruosius dvejus trejus metus“, - Eltai komentavo Ž. Mauricas.

Pasak jo, vienas iš pavyzdžių yra Kaunas, kur, ekonomisto manymu, dalis žmonių tikisi, kad Kaunas mes realų iššūkį Vilniui - didins investicijas, darbo užmokestį. Ir šiems lūkesčiams neišsipildžius galimas didelis nusivylimas.

Vertindamas Druskininkų ir Kauno atvejus, kur merai buvo perrinkti, Ž. Mauricas sakė, jog tai galbūt rodo, kad rinkėjai paaukoja įvairovę dėl sprendimų pagreitinimo.

„Druskininkų, Kauno pavyzdžiai rodo, kad galbūt kažkiek galima paaukoti įvairovę, turiu omeny koalicinę valdžią, vardan kažkokių realių sprendimų pagreitinimo ar supaprastinimo. Žmonės renkasi, sakykime, vienvaldžius lyderius tikėdamiesi, kad jie išspręs tas problemas greičiau ir tai nėra tik Lietuvos tendencija - visoje ES tokia tendencija.

(...) Tačiau lūkesčiams nepasiteisinus, visas tas įdirbis gali būti prarastas ir tikrai nereikėtų užmigti ant laurų. Druskininkų atveju, kai ekonomika perėjo iššūkius ir krizes, Druskininkai atrodė santykinai geriau negu dauguma mažesnių miestų. Ir tai leido išlaikyti tą vienvaldystę. Bet dabar konkurencija kyla, ekonomika sparčiai auga, investicijos ateina ir žmonės labai daug tikisi. Bijau, kad nebūtų ši kadencija neišpildytų lūkesčių (kadencija - ELTA), belieka tikėtis, kad ekonominiai rezultatai bus geri“, - sakė Ž. Mauricas.

Pasak jo, žmonės nori daugiau tvarkos ir tai gali būti susiję su didėjančiu neapibrėžtumu - nors ekonomika kyla, lyg ir reikėtų džiaugtis, tačiau nerimą kelia pajamų nelygybė, besikeičianti ekonomika, naujų technologijų atėjimas, robotizacija.

ELTA primena, kad pirmajame Savivaldos rinkimų ture buvo išrinkti 19 merų. Mero postą išlaikė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, Druskininkų - Ričardas Malinauskas, Kauno miesto - Visvaldas Matijošaitis, Akmenės rajono - Vitalijus Mitrofanovas, Šalčininkų rajono - Zdzislav Palevič.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Tikras mauras cia tas pats kuris klyke apie demografija ir kad daugiau babaju uzsivezti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS