Ženevoje patvirtintos išvados dėl Astravo AE: Baltarusija pažeidė konvenciją | KaunoDiena.lt

ŽENEVOJE PATVIRTINTOS IŠVADOS DĖL ASTRAVO AE: BALTARUSIJA PAŽEIDĖ KONVENCIJĄ

Jungtinių Tautų Poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste (Espoo) konvencijos šalių susitikime patvirtintos išvados dėl Astravo atominės elektrinės (AE).

Trečiadienį ir ketvirtadienį Ženevoje vyko neeilinis Espoo konvencijos šalių susitikimas, kur atversta vadinamoji Astravo AE byla.

Šalys patvirtino, kad Baltarusija pažeidė Espoo konvencijos 4 straipsnio 1 dalį (netinkamas poveikio aplinkai vertinimo dokumentacijos parengimas, netinkamas aikštelių alternatyvų vertinimas), 5 straipsnio a dalį (netinkamos konsultacijos su poveikį patirsiančiomis šalimis) ir 6 straipsnio 1 dalį (netinkamas galutinis sprendimas), nepagrįsdama pasirinktos aikštelės pasirinkimo priimant galutinį sprendimą.

Kaip Eltai iš karto po susitikimo sakė jame dalyvavęs aplinkos viceministras Martynas Norbutas, patvirtinta išvada ir tekstas, kuris buvo sutartas ES formatu.

„Pirmiausia, yra aiškiai ir nedviprasmiškai pasakoma, kad yra pažeista konvencija dėl trijų straipsnių. Kas skiriasi nuo 2014 metų - atsirado ir sprendimas dėl to, kad parenkant aikštelę nebuvo tinkamai dokumentiškai įvertintos ir kitos alternatyvos.

Labai svarbu, kad tai yra galutinis sprendimas. 2014 metais byla iš esmės nebuvo uždaryta, ir sprendimas atidėtas iki kitos sesijos. O Minske buvo visiška nesėkmė, nes sprendimas buvo visai nepriimtas. Dabar priimti sprendimai yra galutiniai, taip pat pateikiant tam tikras rekomendacijas Baltarusijai į ateitį, - ko vengti, kaip tinkamai taikyti konvenciją ir ką dar galėtų padaryti dėl Astravo“, - Eltai sakė M. Norbutas.

Viceministras pripažino, kad Baltarusijos padarytų pažeidimų panaikinti nebeįmanoma, nes procedūros jau yra praleistos.

„Tačiau ten (išvadose. - ELTA) yra raginimas dialogo su Lietuva ir (raginimas. - ELTA) teikti informaciją. Ir, žinoma, rekomendacijos ateičiai, kad (pažeidimai. - ELTA) nepasikartotų. (...) Pats sprendimas aiškiai atskleidžia, kad Lietuva buvo teisi, ir kitos šalys, dalyvaujančios konvencijos formate, taip pat ekspertai yra įtikinti, kad pažeidimai buvo“, - sakė M. Norbutas.

Tai objektyvi tarptautinė išvada, patvirtinanti, kad mūsų šalies skundas buvo pagrįstas.

Jo teigimu, išvados rodo, kad Astrave AE projektas vykdomas, nesilaikant tarptautinių susitarimų, tad diskredituojamas ne tik projektas, bet ir jame dalyvaujančių šalių reputacija.

Kaip Aplinkos ministerijos pranešime teigia aplinkos ministro pareigas laikinai einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, šis po daugelio metų nagrinėjimo priimtas galutinis sprendimas yra svarbus Lietuvai.

„Tai objektyvi tarptautinė išvada, patvirtinanti, kad mūsų šalies skundas buvo pagrįstas“, - teigia Ž. Vaičiūnas.

Ministro teigimu, šis sprendimas svarbus ir todėl, kad parodo, jog valstybės ir įmonės, kurios dalyvauja įgyvendinant Astravo AE projektą, prisideda prie konvencijos pažeidimo, o tai kelia abejonių dėl jų reputacijos.

Susitikime Ženevoje Lietuvai atstovavo aplinkos ministro pareigas laikinai einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas ir Aplinkos ministerijos atstovai.

ELTA primena, kad Baltarusija, Rusijos atominės energetikos įmonės „Rosatom“ padedama, stato AE už 20 kilometrų nuo Lietuvos sienos. Statybas, teikdama paskolas, iš esmės finansuoja Rusija. Oficialiuose planuose skelbiama, kad pirmasis reaktorius turėtų būti paleistas 2019 metais.

Skundą, kad konvencija pažeista atliekant Astravo AE poveikio aplinkai vertinimą, Lietuva pateikė dar 2011 m., negavusi Baltarusijos atsakymų į pateiktus esminius klausimus, susijusius su Astravo AE sauga ir jos galimu poveikiu mūsų šalies aplinkai ir gyventojams. 2013 m. Įgyvendinimo komitetas konstatavo, kad Baltarusija, plėtodama AE projektą, pažeidė Konvencijos nuostatas, ir pateikė rekomendacijas pažeidimams ištaisyti. Šias rekomendacijas 2014 m. patvirtino Konvencijos šalių 6-asis susitikimas. Įgyvendinimo komitetui buvo pavesta išsamiai įvertinti Baltarusijos veiksmus jas įgyvendinant.

Ragina atsižvelgti į sprendimą

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad vieningos ir ilgalaikės Lietuvos institucijų pastangos, tarptautinis bendradarbiavimas, aktyvus diplomatinis darbas padėjo pasiekti vieningą ES šalių poziciją Astravo AE klausimu ir apginti Espoo konvencijos vertybes.

„Astravo AE statybų aikštelė parinkta nepagrįstai. Šiandien tarptautinė bendruomenė tai dar kartą patvirtino“, - pažymėjo ministras.

Ministro teigimu, tenka apgailestauti, kad Baltarusija ignoruoja tarptautinių ekspertų išvadas siekdama įvykdyti statybų grafiką.

„Tikimės ir kviečiame kaimyninę Baltarusiją atsižvelgti į Espoo konvencijos šalių priimtą sprendimą bei įgyvendinti Espoo konvencijos nuostatas“, - sako ministras.

Baltarusija nusivylusi

Minskas yra nusivylęs Ženevoje vykusiame Jungtinių Tautų (JT) Poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste (Espoo) konvencijos šalių susitikime patvirtintomis išvadomis dėl Baltarusijos Astravo atominės elektrinės (AE) statybų. Tai pranešė Baltarusijos užsienio reikalų ministerija (URM).

Kaip teigiama Baltarusijos URM pranešime, susitikime dalyvavo ir Baltarusijos delegacija, kuri informavo susitikimo dalyvius apie saugumo priemones, kurių imtasi statant Astravo AE, įskaitant ir Minsko bendradarbiavimą su Tarptautine atominės energijos agentūra (TATENA), agentūros vertinimo misijos Baltarusijoje išvadomis bei bendradarbiavimu šiuo klausimu su Europos Sąjunga.

„Esame labai nusivylę Ženevos susitikimo šalių sprendimu dėl to, kad Baltarusijos pusė neva nepateikė pakankamai informacijos, patvirtinančios Astravo AE statybų vietos saugumą. Prieš Baltarusiją nukreiptas sprendimas Lietuvos naudai buvo priimtas ES delegacijos iniciatyva. Akivaizdu, kad balsavimo rezultatas buvo iš anksto numatytas ES valstybių narių „Bendrijos disciplinos“. ES narės sudaro daugumą Espoo konvencijos narių. Padarysime išvadas iš Espoo konvencijos šalių veiksmų ir atsižvelgsime į juos, formuodami mūsų santykius ateityje“, - teigia Baltarusijos URM.

Baltarusijos URM pareiškė, kad valstybei Espoo konvencijos susitikime buvo neva neleista oficialiai pakomentuoti šaliai reiškiamas pretenzijas.

„Mes ne kartą inicijavome dialogą Astravo AE klausimu su Lietuva, kuri visokiais būdais vengė konstruktyvaus bendradarbiavimo. Atvirkščiai, priešinimasis Astravo AE projektui Lietuvoje įgavo politinį atspalvį“, - neabejoja Baltarusijos URM.

Baltarusijos URM taip pat rėžė, kad Espoo konvencijos manipuliavimas yra akivaizdus ir „grėsmingas įrodymas, kad tarptautinės teisės sistema degraduoja“.

R. Staselis: sprendimas dėl Astravo AE – moralinis koziris

Espo konvencijos šalims ketvirtadienį galutinai nusprendus, kad Baltarusija pažeidė konvenciją, netinkamai pasirinkdama statybų aikštelę Astravo atominei elektrinei (AE), energetikos ekspertas Rytas Staselis teigia, jog sprendimas jėgainės statybų nesustabdys, tačiau jis turės poveikį projekto reputacijai.

„Moralinis koziris, kad Lietuva turi teisę nerimauti (...). Šiaip ar taip, tai yra svarbu, nes tuo sprendimu bus galima mojuoti politinėse diskusijose įvairiose formose, tarptautinėse organizacijoje. Ir, žinoma, diskutuoti su Baltarusija, kada ji sakys, kad viskas tvarkoje. Aišku, mūsų diplomatai nuveikė daug darbo, bet tokio sprendimo buvo tikimasi“, – BNS sakė Nacionalinės Lietuvos energetikos asociacijos (NLEA) ekspertas R. Staselis.

Pasak jo, sunku tikėtis, kad Baltarusija kaip nors atsižvelgtų į Ženevoje priimtą sprendimą.

„Atsižvelgti nėra į ką, nes Espo konvencija yra daugiau apie polinkį aplinkai, apie diskusijas su kaimynais ir taip toliau, ko nebuvo padaryta. Tai dabar, kai jau procesas (Astravo AE statybų – BNS) pabaigoje, tai nemanau, kad jis sustotų (...) Baltarusijai tai bus dėmė. Jie paskutinius metus bandė tą projektą visaip išbalinti – TATENA misijomis, kur rodydavo tai, kas jiems naudinga“, – aiškino ekspertas.

R. Staselio teigimu, Lietuvai būtina toliau koordinuotai komunikuoti savo susirūpinimą dėl Astravo AE projekto, o geriausia tam terpė yra Europos Sąjunga (ES).

„Galvoju, kad svarbiausias formatas yra Europos Sąjunga. Turint galvoje, kad Europos Sąjunga finansiškai remia ekspertizes, kurios daromos – saugos ir panašiai. Turint tokį sprendimą, bus šiek tiek lengviau kalbėti. Svarbu aišku, kad kas nors kalbėtų ir ne šiaip kalbėtų, o koordinuotai, ko iki šiol, deja, trūko. Per tuos metus diskutuodami su Baltarusija mes nesugebėjome įrodyti Europos Sąjungai, kad čia (Astravo projekte – BNS), švelniai tariant, ne viskas tvarkoje“, – komentavo R. Staselis.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

visam lietuvos konservatlyberastiniam

driskiu variugu aferiugu kolektyvuj paaiskinu---jusu [grybauskaites ,linkeviciaus visos URM ir kitu psiaudo veikeju ir saragiu]prasymu --neuzilgo jankiai savo kolonijoj t,y lietuvoj pastatys savo atomines raketas nutaikytas y rusijos miestus, ...rusai bet kokio konflikto metu smogs atsakomajy smugy ir turesit lietuvoj ne viena Astravos AE , o simta [zodziu tiek AE kiek jankiai raketu pastatys ...plius ggausit adekvatu atominy smugy su tiek pat raketu..... ...taip,kad pamirskit ta AE ji zymiai mazesnio galingumo nei ,kad bet kuri jankiu pastatyta atomine bomba jusu panoseje ir nukreipta y rusija ...potariamos avarijos AE sansai daugumai gyviems islikt realus --po jankiu- rusu pasitaskymo raketomis lietuvoj net ziurkes po 100 metu y prieky , nebesiveis

naivuoliai

po kokiu 2-4metu Lietuvos prixvatininkai ikure uabus is lukosenkos pirks pigiai ,o parduos zymiai brangiau,kaip dabar daro su dojom,is ruso perka po~190 ,o parduoda per privacius uabus jau po ~350 ir jau kaip is duju barzos ……!

kas

Lietuvai dabar iš visokiausių išvadų, kai prieš dešimt metų Lukošenka buvo Vilniuje pas Grybauskaitę, Kubilių, manau tada viskas buvo susitarta ir dėl statybų, o kas gali paneigti, kad ir net dėl elektros pirkimų perspektyvoje, ko pasekoje juk buvo tylima 8 metus, o kai viskas buvo pastatyta, prasidėjo prieš rinkiminiai politikavimai, "rūpinimasis" mūsų saugumu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS