„Achemos“ atsakas: taupome visur, išskyrus darbuotojų atlyginimus | KaunoDiena.lt

„ACHEMOS“ ATSAKAS: TAUPOME VISUR, IŠSKYRUS DARBUOTOJŲ ATLYGINIMUS

Azoto trąšų ir kitų pramoninių chemijos produktų gamintojos „Achemos“ darbuotojų profesinei sąjungai paskelbus apie rengiamą piketą, gamykla teigia, kad dėl susiklosčiusios nepalankios situacijos taupo visose srityse, išskyrus darbuotojų atlyginimus, o situaciją išspręstų tik suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) mokesčio rinkimo tvarkos nuostolingais laikotarpiais keitimas.

Bendrovės pranešime teigiama, kad „Achemos“ darbo užmokesčio fondas yra beveik lygus gamyklos mokamam SGD terminalo mokesčiui.

„Mokestį turime mokėti netgi tuo metu, kai nedirbame ir nevartojame dujų. Sumažinus šį mokestį, dalį sutaupytų lėšų galėtume skirti darbuotojų atlyginimams ir būtinoms investicijoms“, - pranešime sako „Achema“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas.

Pasak bendrovės vadovo, jau nuo šių metų pradžios, siekiant mažinti nuostolius, buvo sistemingai taupoma visose srityse, išskyrus darbuotojų atlyginimus.

„Deja, birželį teko priimti sunkų sprendimą dėl mėnesinių premijų darbuotojams sumažinimo ir atostogų premijos, vadinamojo „13-ojo atlyginimo“, mokėjimo laikino atidėjimo. Visgi ir čia pavyko rasti sprendimų, kurie mums leido grįžti prie darbuotojams įprastos atostogų premijų mokėjimo tvarkos. Visos premijos, tarp jų ir tos, kurių dydis priklauso nuo bendrovės finansinių rodiklių, mokamos vadovaujantis bendrovėje galiojančiomis tvarkomis, kurios yra suderintos su profesine sąjunga“, - pranešime teigia R. Miliauskas.

Vadovas teigia, kad įmonės ir koncerno „Achemos grupė“ atstovai nuolat susitinka su darbuotojais, profesinės sąjungos lyderiais ir aptaria esamą situaciją, ieško abiem pusėms priimtinų sprendimų.

Praėjusiais metais už bendrovės „Achema“ pasiektus finansinius rezultatus darbuotojams buvo išmokėtos visos premijos, tarp jų - atostogų (13-asis atlyginimas) ir Kalėdų (14-asis atlyginimas), o bendras darbo užmokesčio fondas siekė 30,9 mln. eurų, teigiama pranešime. Atitinkamai ir įmonės akcininkams (pagrindinis akcininkas - koncernas „Achemos grupė“, kuriam priklauso 95,01 proc. akcijų) už 2017 metus buvo išmokėta 10,0 mln. eurų dividendų.

Antradienį „Achema“ dėl sudėtingos bendrovės situacijos raštu kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį, Ūkio, Energetikos, Finansų, Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijas bei kitas atsakingas valstybines institucijas.

„Achema“ valdžios atstovų prašo numatyti galimybę koreguoti SGD terminalo ir VIAP mokesčių dydžių rinkimo tvarką nuostolingu veiklos laikotarpiu.

„Šiemet susidarė ypač nepalankios vadinamosios kainų žirklės - sumažėjo pasaulinės trąšų kainos, o gamtinių dujų kainos išliko labai aukštos. Dujų rinkos kaina netgi paaugo, lyginant su šių metų šaltuoju periodu.

Todėl, esant sudėtingai gamyklos situacijai, privalėjome imtis ryžtingų radikalių priemonių situacijai suvaldyti. Jau savaitę dirbame puse pajėgumų, ieškome įvairių būdų, kaip mažinti nuostolį, vykdyti įsipareigojimus darbuotojams ir partneriams“, - teigia R. Miliauskas.

Per 2017 metus „Achema“ į valstybės biudžetą iš viso sumokėjo 43,7 mln. eurų mokesčių. 2017 m. vidutinis darbuotojų skaičius siekė 1336.

ELTA jau skelbė, kad „Achemos“ darbuotojų profesinė sąjunga pirmadienį rengia piketą. Darbuotojų teigimu, bendrovė jai kylančius iššūkius bando „spręsti juos skurdindama, o vadovai darbuotojų nė negirdi“.

Profsąjungos teigimu, „Achema“ vadovybė, prognozuodama prastus finansinius metus, vienašališkai pablogino bendrovės darbuotojų situaciją, taip pažeisdama pasirašytą kolektyvinę sutartį.

Anot pranešimo, darbuotojų atstovų pastangos spręsti sudėtingą situaciją dialogo keliu nepavyko.

„Vadovai mūsų negirdi, tad neturime kitos išeities, kaip atkreipti dėmesį į tokį nesąžiningą elgesį kitais būdais, tai yra rengdami piketus ir mitingus“, - rašoma pranešime.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) palaiko „Achemos“ darbuotojų profesinę sąjungą ir prisidės prie piketo. Pasak LPSK pirmininkės Ingos Ruginienės, bendrovės elgesys yra netoleruotinas.

„Elgiamasi ciniškai. Galima suprasti, kad suskystintų gamtinių dujų terminalo mokestis bendrovei sukelia papildomų iššūkių, bet tai nepateisina tokio nesąžiningo elgesio su darbuotojais. LPSK tikrai ramiai nežiūrės, kaip pažeidinėjama bendrovėje galiojanti kolektyvinė sutartis ir vienašališkai bloginama darbuotojų situacija. Tai yra paskata rinktis teisminį kelią“, - LPSK pranešime teigia I. Ruginienė.

Pranešime taip pat rašoma, kad jau ne kartą teko matyti, jog, prognozuojant nuostolingus metus, „Achema“ vadovai problemas esą bando „įveikti“ darbuotojų gerovės sąskaita, o metų gale skaičiuoja milijoninius pelnus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tai

dar 1 magnolijos nusikalstamas nurodymas .....

dividendams netaupoma

kaip suprantu, tai dividendams netaupoma ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS