„Danpower“ rezultatus gerino efektyvios investicijos | KaunoDiena.lt

„DANPOWER“ REZULTATUS GERINO EFEKTYVIOS INVESTICIJOS

Efektyvios investicijos ir tinkamas pasiruošimas praėjusiam šildymo sezonui lėmė geresnius Vokietijos ir Lietuvos energetikos kompanijos „Danpower Baltic“ finansinius rezultatus, teigia „Danpower“ finansų direktorius Burkhardas Vogelis.

Registrų centrui pateiktoje „Danpower Baltic“ ataskaitoje nurodyta, kad įmonės konsoliduotos pardavimo pajamos per metus išaugo daugiau nei 50 proc. - iki 28,186 mln. eurų. Praėjusiais metais bendrovė uždirbo 3,501 mln. eurų konsoliduoto grynojo pelno.

„Konkurencija šilumos rinkoje yra arši ir nei pajamų, nei pelno automatiškai mums niekas negarantuoja. Garantuotus pelnus ir išskirtines sąlygas turi nebent tik monopolinę veiklą vykdančios valstybinės energetikos bendrovės. Mes dirbame rinkos sąlygomis ir nuolat ieškome efektyviausių sprendimų“, - Eltai atsiųstame komentare teigia B. Vogelis.

Pasak jo, „Danpower Baltic“ visas pajamas uždirbo gamindama „žaliąją“ šilumą iš atsinaujinančių išteklių - biokuro. Bendrovė skaičiuoja, kad 2017 metais pagamino net 14 proc. Lietuvai reikalingos šilumos energijos.

„Šilumą galime parduoti tik tuomet, kai ją pagaminame pigiau nei savivaldybių šilumos tiekimo įmonės. Tinkamai paruošta įranga, tikslingos investicijos į jos atnaujinimą bei kuro sandėliavimą, pernai mums leido užsitikrinti konkurencingas šilumos gamybos kainas, o gyventojams - pigiau mokėti už paslaugą“, - pažymi B. Vogelis.

Pasak jo, šilumos gamybai naudojamas biokuras leidžia sumažinti Lietuvos priklausomybę nuo brangaus šildymo dujomis bei tausoti aplinką, kadangi į orą patenka mažiau anglies dvideginio (CO2).

„Mūsų biokuro katilinės, priešingai nei dalies kitų rinkos dalyvių, yra pastatytos be Europos Sąjungos paramos ar kitokios valstybės pagalbos. Tačiau, nepaisant to, efektyvi įmonės veikla leidžia pasiūlyti geras šilumos gamybos kainas ir sėkmingai konkuruoti dėl jos pasiūlos“, - sako B. Vogelis.

Geresnius rezultatus, anot B. Vogelio, lėmė ir tai, kad 2016 m. vasarį bendrovė baigė trijų biokuro katilinių, priklausiusių UAB „Marivas“, įsigijimo procedūras.

„Pritaikėme Vokietijoje įgytą patirtį ir pasiekėme, kad šiose katilinėse pagaminamos šilumos kaina būtų konkurencinga net paramą ar subsidijas gaunančių konkurentų kainų atžvilgiu“, - teigia B. Vogelis.

„Danpower“ finansų direktoriaus teigimu, 2016 m. vasarą pradėjo veikti ir Kaune bendrovės pastatyta biokuro elektrinė, kuri iki šiol negauna teisėtai laimėto skatinamojo elektros supirkimo tarifo.

„Gamindami elektrą Kaune patiriame nuostolių. Apskritai, elektros gamyba iš atsinaujinančių išteklių Lietuvoje vis dar yra nuostolinga veikla, todėl ji yra remiama valstybės“, - sako B. Vogelis.

Pasak jo, Kaune grąžinus skatinamąjį tarifą, iki šiol jokios paramos negavusi „Danpower“ per metus iš viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) biudžeto gautų apie 1,5 mln. eurų, arba apie 18 mln. eurų per visus 12 metų.

„Kai tarifas bus grąžintas, galėsime dar efektyviau konkuruoti šilumos gamybos kainomis su kitais rinkos dalyviais, kurie savo projektų įgyvendinimui yra gavę ES paramą ar užsitikrinę elektros gamybos skatinimą“, - sako B. Vogelis.

Iš viso Lietuvoje per 2017 m. daugiau nei 1,5 tūkst. įmonių ir fizinių asmenų buvo išmokėta beveik 148 mln. eurų paramos iš VIAP biudžeto. Šiemet ši suma viršys 145 mln. eurų.

Vokietijos kompanija „Danpower“ Lietuvoje yra investavusi beveik 100 mln. eurų ir čia valdo atsinaujinančios energetikos bendrovę „Danpower Baltic“, kuriai priklauso šešios biokuro ir viena kogeneracinė jėgainė.

„Danpower“ priklauso Hanoverio savivaldybės komunalinių paslaugų įmonei „Enercity AG“, kurios metiniai pardavimai siekia 2,3 mlrd. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS