Didžiausios Lietuvoje kiaulių augintojos fermoje – maro protrūkis | KaunoDiena.lt

DIDŽIAUSIOS LIETUVOJE KIAULIŲ AUGINTOJOS FERMOJE – MARO PROTRŪKIS

Didžiausios Lietuvoje kiaulių augintojos Danijos kapitalo bendrovės „Idavang“ fermoje Akmenės rajone nustatytas afrikinio kiaulių maro protrūkis – fermoje auginama 19,5 tūkst. kiaulių, pranešė Maisto ir veterinarijos tarnyba. Tai jau antras kartas pastaraisiais metais, kai maras aptiktas šios bendrovės fermose.

Tarnyba pranešė, kad „Skabeikių“ komplekse atliktas skubus tyrimas, kai per pastarąsias tris dienas nugaišo 24 kiaulės. Visos komplekse auginamos kiaulės bus nugaišintos.

„Idavang“ generalinis direktorius Saulius Leonavičius sako, jog kol kas nėra aišku, kaip liga galėjo pakliūti į saugų kompleksą.

„Kompleksas atitinka aukščiausius biosaugos reikalavimus, jame įdiegtos ir naudotos visos ypatingos saugos priemonės. Kol kas mes nežinome, kaip užkratas galėjo patekti į kompleksą. Šiuo metu tai – pats svarbiausias klausimas, į kurį ieškome atsakymo“, – pranešime spaudai cituojamas S. Leonavičius.

Anot jo, bendrovė atlieka savarankišką vidaus tyrimą, norėdama išsiaiškinti, kodėl maras pateko į fermą.

„Idavang“ skelbia, kad 19,5 tūkst. kiaulių banda yra apdrausta, o draudimo įmonė informuota apie situaciją. 

2014 metų vasarą dėl kiaulių maro „Idavang“ Rupinskų komplekse Ignalinos rajone teko sunaikinti maždaug 19 tūkst. kiaulių.

„Idavang“ teigia, kad per pastaruosius metus į papildomas biosaugos priemones – tinklelius nuo vabzdžių, buferines rampas, dvigubas tvoras, dezinfekavimo sistemą, transporto ribojimą bei draudimą įsinešti maisto produktus ar daiktus – investavo apie 580 tūkst. eurų.

Praėjusią savaitę maras nustatytas Akmenės rajone, Papilės seniūnijos 4 kiaulių šeimos ūkyje, o  „Skabeikių“ kompleksas pateko į 10 kilometrų priežiūros zoną, todėl jam buvo laikinai neleidžiama parduoti ar išvežti gyvų kiaulių, kiaulienos ir jos produktų.

Lietuvoje „Idavang“ įmonės valdo 12 kiaulių kompleksų Panevėžio, Ignalinos, Kelmės, Pasvalio, Pakruojo, Akmenės, Radviliškio, Joniškio, Šakių rajonuose bei Kalvarijos savivaldybėje.

Šiemet afrikinis kiaulių maras buvo nustatytas dviejuose komerciniuose ūkiuose, kur buvo laikoma beveik 1,7 tūkst. kiaulių. Pernai liga smogė Jonavos rajono „Beržų komplekso“ fermai, kur nugaišinta 23,6 tūkst. kiaulių.

„Idavang“ generalinis direktorius Saulius Leonavičius. Bendrovės „Idavang“ nuotr.

Stambieji kiaulių augintojai šokiruoti

Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos vadovas sako, kad stambieji ūkininkai yra šokiruoti afrikinio kiaulių maro protrūkio Danijos kapitalo bendrovės „Idavang“ fermoje.

Asociacijos vadovas Algis Baravykas sako, jog tai neramina kitus stambiuosius rinkos žaidėjus.

„Toks nepasisekimas verčia sunerimti. Vieni ūkiai investuoja daugiau, kiti mažiau, bet visi nežino, ką galvoti po tokių protrūkių. Labai daug pastangų įdėta, bet tai yra šokiruojanti naujiena“, – BNS sakė A. Baravykas.

Antradienį pranešta, jog „Idavang“ fermoje Akmenės rajone nustatytas maro protrūkis. Visos 19,5 tūkst. kiaulių bus sunaikintos.

Pasak A. Baravyko, kiaulių augintojai iš esmės nesvarsto apie pasitraukimą iš verslo – tai padaryti sunku, kai infrastruktūra yra pritaikyta būtent kiaulininkystei, todėl bet turtas galėtų būti perleistas tik kitam kiaulių augintojui.

„Fermos yra specialiai pastatytos kiaulėms. Kaip tą fermą parduoti? Tai reiškia, kad ir pirkėjas turės perimti tą verslą. Tai iš principo šiandien savininkų pasikeitimas nereiškia, kad verslas nutrūksta. Tai nėra lengvai nutraukiamas verslas“, – tvirtino A. Baravykas.

„Ką kiti ūkiai darys? Stengsis dar labiau išlikti“, – pridūrė jis.

Tai jau ne pirmas kartais, kai „Idavang“ tenka susidurti su maro protrūkiu. 2014 metų vasarą dėl kiaulių maro „Idavang“ Rupinskų komplekse Ignalinos rajone teko sunaikinti maždaug 19 tūkst. kiaulių.

Lietuvoje „Idavang“ įmonės valdo 12 kiaulių kompleksų Panevėžio, Ignalinos, Kelmės, Pasvalio, Pakruojo, Akmenės, Radviliškio, Joniškio, Šakių rajonuose bei Kalvarijos savivaldybėje.

D. Remeika: marą galėjo atnešti žmonės arba transportas

Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas sako, jog afrikinį kiaulių marą į Danijos kapitalo bendrovės „Idavang“ fermą galėjo atnešti žmonės arba transportas.

Dariaus Remeikos teigimu, „Skabeikių“ kompleksas dar pavasarį atitiko visus tokiai fermai keliamus saugos reikalavimus.

„Ūkis buvo tikrintas kovo viduryje ir buvo nustatyta, kad jis atitinka jam keliamus reikalavimus. Dažniausiai potencialios priežastys yra transportas ir žmonės. Virusas didžiausią tikimybę turi patekti su žmonėmis, kurie dirba, lankosi ir paslaugas atlieka, bei per transportą, kuris veža gyvūnus“, – BNS teigė D. Remeika.

Jo teigimu, veterinarai bandys nustatyti tikslias priežastis, kodėl virusas pateko į 19,5 tūkst. kiaulių fermą.

D. Remeika kalbėjo, kad „idavang“ daug dėmesio skyrė biosaugos stiprinimui, tačiau nepaisant to, buvo spragų.

„Jeigu idealiai laikaisi biosaugos, virusas neturėtų patekti į ūkį ir kiaulės neturėtų apsikrėsti. Kažkur spraga turėjo būti. (...) Įmonės požiūris yra geras, daug investuojama į biosaugą ir tikrai supratimas geras, bet kažkur spraga pasitaikė“, – sakė tarnybos vadovas.

Anot jo, bus sprendžiama, ar papildomai patikrinti kitus įmonės ūkius, nes šiuo metu – afrikinio kiaulių maro pikas, ir bet koks papildomas apsilankymas fermose kelia ligos protrūkio riziką.

Maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, šiemet maro protrūkis buvo nustatytas 50 tūkst. kiaulių fermoje Karaliaučiuje, o praėjusią savaitę – 15 tūkst. kiaulių komplekse Latvijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Anot žydų Lietuva jiems pažadėta žemė, bet jie negali keltis ten kur 'nekošernai' smirdi.

grybas

yra tokia teorija , kad to maro istikruju nera , tiesiog konkurentai tokiu budu nori padaryti sau plota bizniui

Marsas

Kap ty zmoga galeje inestt nedupruntuu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS