Ekspertė: svarbiausia – nesielgti spontaniškai ir neimti kredito be ilgalaikio finansinio plano | KaunoDiena.lt

EKSPERTĖ: SVARBIAUSIA – NESIELGTI SPONTANIŠKAI IR NEIMTI KREDITO BE ILGALAIKIO FINANSINIO PLANO

  • 1

Akademinė kredito unija (AKU), turėdama patirties bendradarbiaujant su įvairiais verslo sektoriais, palyginti neseniai įžengė ir į žemės ūkio sritį. Dėl ko ūkininkams turėtų būti naudingas šis naujas agroverslo kreditavimo žaidėjas, kalbamės su AKU projektų vadove Dovile Bertule.

– Pradėkime pokalbį nuo to, kuo bendradarbiavimas su kredito unija skiriasi nuo kitų kredito įstaigų?

– Unijos paprastai gali palankesnėmis sąlygomis ir lanksčiau atsižvelgti į projektus, teikti savo finansines paslaugas ūkininkams, verslininkams ar gyventojams. Norėdamas naudotis kredito unijos paslaugomis, asmuo turi tapti jos nariu, t. y., įsigyti pajų. Kitaip tariant, skirtingai nei banko klientai, pajininkai tampa dalininkais ir dalyvauja įstaigos valdyme.

AKU – kooperatiniais pagrindais veikianti lietuviško kapitalo kredito įstaiga. Kooperacijos veiklos specifika skiriasi nuo banko dar ir tuo, kad visas uždirbtas pelnas lieka toje bendruomenėje. Taip pat už unijose laikomus indėlius mokamos didesnės palūkanos nei bankuose.

– Skamba patraukliai, bet turėjome laikotarpį, kai kredito unijos dygo lyg grybai po lietaus. Paskui sekė jų bankrotų banga. Kuo pagrįstumėte savo patikimumą jūs?

– Mūsų unija gyvuoja jau 26 metus, taigi, turime sukaupę nemažai ilgalaikės patirties, nors sunkumų ir iššūkių, kaip ir kitos finansinės institucijos, turėjome ne vieną. Džiaugiamės, kad  šiandien dirbame sėkmingai ir pelningai, o patirti iššūkiai ir sunkumai mums tik padėjo judėti pirmyn, nes su visais jais pavyko puikiai susitvarkyti.

Dabar turime puikius santykius su nariais-pajininkais, augame kaip organizacija ir kuriame pasitikėjimu grįstus santykius su jaunais ir dideliais verslais. Šiais metais švenčiame penkerius metus, kaip esame prisijungę prie Jungtinės centrinės kredito unijos KREDA. Kadangi unijos veikia pagal regionus, mes esame sukūrę itin glaudų ryšį su jos nariais. Turime patirties įvairiuose projektuose: tiek investiciniuose, tiek spekuliaciniuose. Šiai dienai džiaugiamės, kad dirbame su tokiomis bendrovėmis kaip „Baltic Projects“, „Teledema“, „Habits“, „Nuogas“ ir daugybe kitų. Džiaugiamės jų sėkme ir tikime jų augimu. 

– Kodėl nusprendėte plėsti savo veiklą žemės ūkyje?

– Tai nauja sritis, bet ateiname su patirtimi, kuri gali puikiai būti pritaikoma šiame sektoriuje.

 – Ar jau turite pajininkų ūkininkų?

–Taip, mūsų paslaugomis jau naudojasi ne vienas ūkis. Pavyzdžiui, Kaišiadorių rajono ūkininkui Arūnui Kupčiūnui šiais metais iš projekto ir mūsų finansavimo lėšų padėjome įsigyti reikalingą sėjamąją techniką. Iš viso turime daugiau nei 6500 narių-pajininkų.

– Kokias sąlygas turi atitikti ūkininkas, norėdamas tapti pajininku ir gauti kreditą?

– Kadangi unijos veikia pagal regionus, mūsų AKU paskolos suteikiamos ūkiams, kurie yra registruoti Kauno mieste, Kauno, Kėdainių, Raseinių, Jurbarko, Šakių, Kazlų Rūdos, Prienų, Kaišiadorių, Jonavos rajonuose arba turintiems kitų sąsajų su šiomis teritorijomis. Ūkis turi veikti ir turėti piniginius srautus, projekte numatyti finansavimo šaltinį, nurodyti pinigų panaudojimo paskirtį. Taip pat ūkis privalo turėti nuosavą lėšų dalį – pradinį įnašą.

Kadangi unijos veikia pagal regionus, mūsų AKU paskolos suteikiamos ūkiams, kurie yra registruoti Kauno mieste, Kauno, Kėdainių, Raseinių, Jurbarko, Šakių, Kazlų Rūdos, Prienų, Kaišiadorių, Jonavos rajonuose arba turintiems kitų sąsajų su šiomis teritorijomis.

 

Kadangi AKU paskolos dažniausiai suteikiamos su nekilnojamojo turto įkeitimu, reikia atlikti turto vertinimą. Taip pat dirbame ir su Žemės ūkio garantijų fondu dėl papildomos garantijos ir palūkanų kompensavimo. Šiai dienai Žemės ūkio garantijų fondas gali kompensuoti net iki 80 proc. sumokamų palūkanų. Norint įsivertinti savo ūkio galimybes skolintis, reikia pateikti finansines ir pelno nuostolio ataskaitas ir paraišką kreditui. Dažniausiai atsakymas pateikiamas per penkias darbo dienas.

– Kokias  rizikas žemdirbys turi įsivertinti prieš imdamas paskolą iš AKU?

– Svarbiausia yra nesielgti spontaniškai ir neimti kredito be ilgalaikio finansinio plano. Ūkininkas turi įsivertinti galimus ūkio veiklos rezultatus, politinius ir teisinės aplinkos pokyčius. Reikia atsižvelgti ir tai, ar padidėjus išlaidoms dėl palūkanų bus galimybė įmokas mokėti laiku, net jeigu palūkanos pakils 3 ar net 5 proc.

– Tarkime, turiu nedidelį ūkį be didelių apyvartų,  bet noriu plėsti savo veiklą, investuoti, ar man pakeliui su jumis, koks jūsų išskirtinumas, kokius produktus siūlote?

– Ūkininkams galime pasiūlyti lengviau įgyvendinamas finansavimo sąlygas nei kitos finansines paslaugas teikiančios įstaigos. Paskola išduodama žemės ūkio reikmėms, apyvartai finansuoti, įrangai, technikai įsigyti ir pan. Didžiausia galima skolinimosi suma nustatoma atsižvelgiant į investicijų poreikį, finansines galimybes grąžinti kreditą ir turtą, kurį galima įkeisti kredito grąžinimui užtikrinti. 

Priklausomai nuo to, kokiam tikslui paskola suteikiama, ji gali būti gražinama įvairiais būdais: įmokas mokant lygiomis ar mažėjančiomis dalimis arba palūkanas mokant kas mėnesį, o paskolos sumą grąžinant pasibaigus paskolos terminui. Prie kiekvieno kliento stengiamės prisitaikyti, todėl ūkininkams siūlome sudaryti individualų paskolos grąžinimo grafiką atsižvelgiant į ūkio piniginius srautus. Dažniausiai ūkiai kredito įmokas moka du kartus per metus. Kadangi dirbame ir su Žemės ūkio garantijų fondu, galime patarti klientui dėl valstybės lengvatų, palūkanų kompensavimo.

Esame atviri, vertiname tiesioginį kontaktą, todėl suteikiame visas galimybes kasdienes įvairias bankines paslaugas atlikti ne tik interneto banke, bet ir atvykus į unijos padalinį. Esame įsikūrę Kaune, A. Mickevičiaus g. 15.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Įdomu įdomu....šaunūs laikai ir nežmoniškai linksma tapo nuo liūdesio .ir skausmo liūno....Visokie pienburniai ir pienburnės tapo ekspertais , be kurių greitai niekas nenuspręs ar laikas jau į WC.eiti.. BEVAIKIAI piemenys su piemenėm šeimas mokina....mokina ūkininkaut....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS